Antyoksydanty w yerba mate. Czym są i jak wpływają na Twoje zdrowie?
Czytając o właściwościach yerba mate z pewnością nie raz natknęliście się na informację o dużej zawartości antyoksydantów. Ulubione napary są w istocie bogate w przeciwutleniacze (tak też się je nazywa), przez co mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jak konkretnie działają? Właśnie tym zagadnieniem zajmiemy się dzisiaj.
Co to są antyoksydanty (przeciwutleniacze) i jak działają?
Antyoksydanty (przeciwutleniacze, antyutleniacze) to związki chemiczne odpowiedzialne za walkę z tzw. wolnymi rodnikami. Są to występujące w każdym organizmie atomy o jednym wolnym elektronie. W efekcie, poszukując “pary”, rodniki atakują inne komórki doprowadzając do ich uszkodzenia. To z kolei prowadzi do przyspieszenia procesu starzenia i obumierania komórek i może stanowić zalążek groźnych schorzeń. Wśród nich najczęściej wymienia się osłabienie układu nerwowego i spadek odporności. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia materiału genetycznego komórek, a nawet powstania nowotworu. Antyoksydanty pomagają w zatrzymaniu tego procesu poprzez “oddanie” rodnikowi brakującego elektronu. W praktyce doprowadza to do jego neutralizacji i wydalenia z układu. Należy jednak zaznaczyć, w pewnych ilościach rodniki okazują się pożyteczne, co objawia się np. poprzez zwalczanie niektórych drobnoustrojów. Zdaniem naukowców, istotne jest zatem zachowanie równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie. Niestety nie zawsze jest to łatwe. Niezdrowa dieta, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu czy długotrwały stres to tylko niektóre przyczyny ich namnażania. Na szczęście istnieją naturalne sposoby na wsparcie organizmu w walce z rodnikami!

Yerba mate. Doskonałe źródło antyoksydantów!
By dostarczać organizmowi optymalnej ilości antyoksydantów, wiele osób stosuje różnego rodzaju preparaty medyczne. Okazuje się jednak, że równie dobrym sposobem na ich zapewnienie jest odpowiednia dieta. Obfituje w nie bowiem szereg pospolicie występujących owoców i warzyw np. jagody, maliny, jeżyny, orzechy, brokuły czy czosnek. Jako źródło antyoksydantów wskazuje się również zieloną herbatę i chętnie wymienia wśród elementów zdrowej diety lub specjalnych jadłospisów. Oczywiście nie mamy zamiaru podważać tego faktu. Warto jednak zaznaczyć, że yerba mate zawiera ich ponad trzy razy więcej i we wszystkich znanych nam zestawieniach pojawia się w czołówce substancji o dużym potencjale przeciwutleniającym. Po raz kolejny mamy więc dowód, że yerba to znacznie więcej niż po prostu naturalny napój energetyzujący. Spożywana regularnie może być kluczem do zdrowia!