2020-06-05

Brazylijska cuia z tropikalnej dyni. Naczynko nie tylko do yerba mate chimarrão!

Niedawno odebraliśmy świeżą dostawę prosto z Brazylii. Pojawiła się m.in. długo wyczekiwana nowa partia naczynek typu cuia wykonanych z tropikalnej dyni. Stylowy design, duża pojemność i naturalne pochodzenie to tylko niektóre z jej atutów. Choć w swej ojczyźnie kojarzy się z sypką i drobną yerba mate typu chimarrão, doskonale sprawdzi się z każdym innym rodzajem suszu. Sygnowana logiem marki Verde Mate cuia to niezbędnik w kolekcji każdego mateisty!


Cuia do yerba mate. Siostra argentyńskiej tykwy.

Jak zapewne wiecie, południowoamerykańskie tropiki obfitują w niezwykłe bogactwo fauny i flory. Stosunkowo powszechne są tam rośliny z rodziny dyniowatych. Ich owoce różnią się jednak od dyń znanych Europejczykom. Z pewnością nie nadałyby się na halloweenowego jack-o’-lantern. Głównie dlatego, że w momencie osiągnięcia dojrzałości stają się bardzo twarde. Dzięki temu zyskują jednak inne zastosowania. Wydrążone tykwy od wieków wykorzystuje się w tworzeniu różnego rodzaju naczyń i pojemników. Fani yerba mate doskonale o tym wiedzą. Rzemieślnicy z Argentyny tworzą z nich tzw. calabazy. W Brazylii są zaś materiałem na cuię. Czy różnica wiąże się tylko z nazewnictwem? Absolutnie nie. Calabazy powstają z dolnej części owocu i najczęściej są niewielkie. Ich pojemność rzadko kiedy przekracza 200 ml. Cuie są natomiast wykonane z górnej części owocu, bliższej szypułce. Z reguły cechują się większym rozmiarem. Mają też inny kształt z charakterystycznym rozszerzeniem przy wierzchu i dodatkowo dorobioną u dołu podstawką.


Cuia marki Cebador. Najwyższa jakość i wygoda na wyciągnięcie ręki!

Oferowane w naszym sklepie cuie powstały dzięki współpracy marki Cebador z lokalną pracownią rzemieślniczą z południa Brazylii. Producent zadbał o to, by cechowała je najwyższa jakość. Ścianki są nieporównywalnie grubsze niż w typowych argentyńskich calabazach, co przekłada się na dużą odporność na uszkodzenia i lepszą izolację ciepła. Wyróżnia je także spora pojemność. Pomieszczą orientacyjnie aż 300 ml płynu! Na uwagę zasługuje również stylowe wykończenie. Każda oferowana przez nas cuia posiada pieczołowicie wykonane logo marki Verde Mate, wypalone w naturalny sposób w drewnie. Całość "usadowiono" na stylowo zdobionej drewnianej nóżce. Nie ma szans, by nasza cuia przewróciła się z taką łatwością jak argentyńskie calabazy (te najczęściej nie posiadają żadnej podpory).


Cuia z logo Verde Mate. Idealna do każdej yerby!

Wśród niektórych rodzimych mateistów utarło się przekonanie, że z cui można pić wyłącznie pylastą yerbę typu chimarrão. To nieprawda. Oczywiście trudno zaprzeczyć, że chimarrão, jak i sama cuia to typowo brazylijskie wynalazki i najczęściej spotyka się je właśnie w duecie. Absolutnie nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by posłużyła nam ona do każdego innego naparu na bazie ostrokrzewu paragwajskiego. Może to być zielona Verde Mate Green, klasyczna argentyńska Rosamonte czy Guarani rodem z Paragwaju. Wszystko zależy od Was. Zapewniamy, że w każdym przypadku popijanie z cui będzie wspaniałym doświadczeniem. A chyba to jest tutaj najważniejsze...

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel