Ilex guayusa – smaczna i pełna kofeiny. Premiera organicznej guayusy marki Pachamama!
Co to jest Guayusa i jak działa?
Ilex guayusa, bo tak brzmi pełna nazwa tego niezwykłego ziela, to gatunek ostrokrzewu blisko spokrewniony z yerba mate. Oprócz zbliżonej morfologii, roślina wykazuje podobny wpływ na organizm. Co chyba najistotniejsze dla wszystkich yerbomaniaków, guayusa jest doskonałym źródłem naturalnej kofeiny. Ta stanowi nawet 3-4% jej ogólnego składu chemicznego. Będzie zatem jednym z najlepszych naturalnych sposobów na pobudzenie! Guayusa dostarczy doskonałej energetycznej stymulacji, jednocześnie działa w bardzo harmonijny sposób. Uspokajający i antystresowy efekt wynika z obecności l-teaniny. Substancja wpływa również na pobudzenie mózgowych fal alfa, co przyczynia się do poprawy sprawności umysłu i koncentracji.
Guayusa. Mało znana siostra yerba mate.
Naturalnym obszarem występowania ilex guayusa są amazońskie lasy deszczowe na terenie Ekwadoru i Peru. Lokalna ludność zna jej właściwości od wieków. Wśród członków plemion Kichwa i Jivaro guayusa wykorzystywana jest jako naturalny stymulant. Ze względu na cenne właściwości, jej spożycie miało niegdyś charakter rytuału zwanego guayusadą.
Jak widać, podobieństw guayusy i yerba mate jest więcej i nie ograniczają się wyłącznie do zbliżonych właściwości pobudzających. Dlaczego zatem guayusa jest praktycznie nieznana, podczas gdy jej paragwajska siostra święci międzynarodowe triumfy? U źródeł leżą kolonialne zawiłości historyczne. Żyzna ziemia i wysokie temperatury w strefie równikowej skierowały zainteresowanie plantatorów przede wszystkim na egzotyczne owoce. Przy głównych produktach eksportowych Ekwadoru – bananach, ananasach czy mango – guayusa pozostała w cieniu. Najwyższa pora na zmianę! Czas by więcej ludzi poznało dobrodziejstwa, jakie przynosi!
Pachamama - pierwsza organiczna guayusa.
Pachamama to pierwsza guayusa na polskim rynku z organicznym certyfikatem. Jej nazwa nawiązuje do postaci indiańskiej bogini patronującej plonom i urodzajowi. Susz pochodzi z prowincji Napo w Ekwadorze i dorasta na kameralnej plantacji nieopodal bezkresnych amazońskich tropików. Większość zatrudnionych tam osób to kobiety z okolicznych indiańskich rodzin. Choć zbiorów guayusy dokonuje się ręcznie, praca przebiega w życzliwej i pokojowej atmosferze. Warto zaznaczyć, że dla niezamożnych ludzi z prowincji często jest ona jedynym źródłem dochodu. Na szczęście właścicielka plantacji jest doskonale zorientowana w problemach biedniejszych warstw ekwadorskiego interioru i podchodzi do nich z dużą wrażliwością oraz poczuciem odpowiedzialności. Dba o godne wynagrodzenia i aktywnie wspiera regionalne działania o prospołecznym charakterze. Z czystym sumieniem można powiedzieć, że na sprzedaży guayusy Pachamama zyskuje nie tylko przedsiębiorstwo, lecz cała lokalna społeczność.
Jak przygotować guayusę? To proste!
Wiecie już czym jest guayusa Pachamama, skąd pochodzi i jakie są jej zalety. Nadszedł czas, by jej spróbować! W paczce znajdziecie średnio cięte listki ilex guayusa poddane wcześniej suszeniu powietrzem. Wystarczy wsypać 2-4 łyżeczki suszu do tykwy lub kubka o pojemności 200-300 ml, dodać wrzątku, odczekać kilka minut i… cieszyć się naturalnym pobudzeniem i cennymi mikroelementami! Alternatywnie, guayusę można zagotować w garnku, a następnie przelać do mniejszych naczyń. Niezależnie którą metodę wybierzecie, otrzymacie aromatyczny i łagodny w smaku napar, który rozgrzeje i doda niezbędnej energii! Fani yerba mate - musicie spróbować guayusy!