Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-03-18

Jedna yerba mate, wiele rodzajów. Różnice w zależności od kraju pochodzenia

Yerba mate to napój, który pochodzi z Ameryki Południowej. Jej popularność w Argentynie, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju można porównać z popularnością kawy czy herbaty w innych częściach świata. Choć w każdym kraju wytwarzana jest z tej samej rośliny - Ilex paraguariensis, to sposób jej produkcji, podawania i picia różni się nieco w zależności od pochodzenia.

Pionier w produkcji yerba mate - Argentyna

Największymi producentami i eksporterami yerba mate jest Argentyna i Brazylia. W Argentynie uprawa i produkcja yerby skupiona jest głównie wokół północno-wschodniej prowincji Misiones. W kraju tym napój indian ważny jest nie tylko z punktu widzenia kultury i tradycji, ale jest też obiektem badań naukowych. Nie bez powodu właśnie tu powstał Narodowy Instytut Yerba Mate, który dba o funkcjonowanie rynku yerba mate, jakość produktów, przeprowadza badania naukowe i wydaje liczne publikacje. Argentyńska yerba mate charakteryzuje się małą lub średnią ilością pyłu, grubo ciętymi liśćmi ostrokrzewu i zawartością około 30 % patyczków. Liście są suszone w tradycyjny sposób, poprzez krótkotrwałą ekspozycję na ogień, w obracającym się poziomym cylindrze. Długo leżakowane i niekiedy dymione, przez co w smaku naparu wyczuwalna jest goryczka i cierpkość oraz dymna nuta. Picie yerby to narodowa tradycja argentyńczyków i ich codzienny zwyczaj. Często towarzyszy spotkaniom rodzinnym i towarzyskim, przez co powstał pewien rytuał wspólnego zaparzania i picia yerba mate, podając jedno naczynie z rąk do rąk. Jedne z najpopularniejszych argentyńskich marek yerba mate to: Amanda, Pipore, Taragui i Kraus.

Chimarrão i zielona yerba mate z Brazylii

Brazylijska yerba mate znacznie różni się od tej pochodzącej z Argentyny. W Brazylii napój południowoamerykańskich indian określany jest mianem „erva mate”. Językiem urzędowym w tym kraju jest portugalski, a „erva” w j. portugalskim oznacza „zioło”. Wśród brazylijskiej erva mate wyróżnia się dwa rodzaje - chimarrão i zieloną yerba mate. Chimarrão to inaczej bardzo drobno zmielony susz, niemal na mąkę, mocno pylasty, o jaskrawozielonej barwie. Zapach przypomina świeżo skoszoną trawę, a napar w smaku jest lekko słodki. Ze względu na bardzo drobną strukturę suszu, brazylijczycy używają do picia naparu specjalnej bombilli, którą nazywają bombą - zakończona jest charakterystycznym, płaskim filtrem, przez co przypomina łyżeczkę. Zielona yerba mate swoje określenie zawdzięcza jasnozielonej barwie, uzyskanej dzięki suszeniu liści ostrokrzewu gorącym powietrzem, a nie ogniem i dymem, jak w przypadku klasycznej yerba mate. Ta odmiana yerby zwykle nie jest poddawana sezonowaniu, dzięki czemu susz zachowuje swoją barwę, a napar z niego przyrządzony jest łagodny i orzeźwiający w smaku. Susz składa się z grubo ciętych listków, nie zawiera gałązek i praktycznie nie zawiera pyłu. Co ciekawe, zielonej yerba mate prawie wcale nie pije się w Brazylii, a produkowana jest z myślą o eksporcie na inne kontynenty. Jedną z popularniejszych brazylijskich marek jest Barão De Cotegipe, a zieloną yerba mate oferuje marka Verde Mate Green.

Kompas i mapa

Paragwaj - ojczyzna yerba mate

Paragwaj uważany jest za ojczyznę yerba mate. Mówi się, to to właśnie tam rozpoczęła się historia zielonego napoju indian. Typowa „paragwajka” charakteryzuje się dymnym, wyrazistym aromatem i gorzkim smakiem, na co wpływ ma tradycyjny sposób produkcji - przy użyciu dymu. Susz jest dość drobno zmielony, pylasty. Podobnie jak argentyńska yerba mate zawiera gałązki. Yerba mate w tym kraju zwykle pije się w wersji zalewanej zimną wodą, czyli tereré, co związane jest z ciepłym paragwajskim klimatem i wysokimi temperaturami. Oczywiście, paragwajską odmianę yerba mate można pić również na ciepło, ale jest wtedy bardziej gorzka i intensywniejsza w smaku. Paragwajska yerba mate często łączona jest z różnymi owocowymi i ziołowymi dodatkami, tworząc tym samym ogromny wybór kompozycji smakowych. Popularne marki yerba mate z Paragwaju to m.in.: Pajarito, Selecta czy Guarani.

Urugwaj - kraj zakochany w yerba mate

Mimo, że ostrokrzew paragwajski rośnie również w Urugwaju, a urugwajczycy uwielbiają pić yerbę i jest ona równie popularna w tym kraju, jak w Argentynie, Brazylii i Paragwaju, to słabe zaplecze ekonomiczne i gospodarcze uniemożliwia tam produkcję yerby. Jest więc ona sprowadzana z Brazylii, przez co mocno przypomina brazylijską odmianę yerba mate pod względem konsystencji i smaku. Susz jest drobno cięty, zawiera gałązki i pył. W smaku naparu wyczuwalne są trawiaste, świeże nuty. Urugwajczycy często popijają yerbę z naczynek zwanych porongo, wykonanych z górnej części tykwy. Popularne marki paragwajskiej yerba mate to: La Selva i Canarias.

Polecane

Cruz de Malta Elaborada Con Palo 0,5kg

Cruz de Malta Elaborada Con Palo 0,5kg

29,39 zł brutto/1szt.(58,78 zł / kg brutto)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

18,32 zł brutto/1szt.(36,64 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
pixel