Kofeina w yerba mate i w kawie – dlaczego warto wybrać yerbę?

Yerba mate ceniona jest za swój oryginalny smak, ale też za silne właściwości pobudzające, dzięki którym porównywana jest do kawy. Jednak w przeciwieństwie do niej, nawet nieco większe ilości nie szkodzą organizmowi, a mogą wręcz przynosić korzyści. Czy yerba mate może zastąpić kawę? Rozwiewamy wątpliwości!
Czym jest kofeina i gdzie można ją znaleźć?
Kofeina jest najczęściej kojarzona z kawą, ponieważ jej pierwszym szczegółowo zbadanym źródłem były właśnie ziarna tej rośliny. Substancja ta znajduje się również w liściach herbaty, owocach guarany oraz ziarnach kakaowca. Jej naturalnym źródłem jest także yerba mate. Kofeina stymuluje działanie ośrodkowego układu nerwowego, niwelując uczucie zmęczenia, poprawiając koncentrację i refleks, dodaje energii, a także przyspiesza metabolizm. Dzięki stymulacji uwalniania dopaminy pozytywnie oddziałuje na nastrój i łagodzi ból, dlatego można znaleźć ją w składzie niektórych środków przeciwbólowych.
Yerba mate – czy może zastąpić kawę?
Zawartość kofeiny sprawia, że kawa i yerba mate są ze sobą często porównywane. Czy słusznie? W pewnym sensie – tak. Obydwa napoje mają działanie pobudzające, wspomagają koncentrację i niwelują uczucie senności. Z drugiej jednak strony, działają zupełnie inaczej. Efekt pobudzenia po kawie jest niemal natychmiastowy, ale poziom kofeiny dość szybko (oczywiście w zależności od przyjętej dawki, a także indywidualnych uwarunkowań) spada, powodując nagły spadek energetyczny, a przy tym uczucie osłabienia. Yerba mate, z kolei, potrzebuje nieco dłuższej niż kawa chwili, aby pobudzić organizm, za to efekt utrzymuje się dłużej, a po jego ustaniu nie następuje gwałtowny spadek energii.
Yerba mate czy kawa – która jest zdrowsza?
Przyjrzyjmy się innym niż pobudzenie zaletom picia kawy i yerby. Obydwa napoje mają 0 kcal, pod warunkiem, że pite są bez dodatku cukru i mleka. Kawa jest bogatym źródłem potasu, jej częste spożywanie może jednak skutkować wypłukiwaniem minerałów z organizmu. Mówi się, że kawa pozytywnie oddziałuje na pracę mózgu, hamując rozwój procesów odpowiedzialnych za demencję i chorobę Alzheimera. Yerba mate jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, a także polifenoli, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Okazuje się, że yerba mate może być naprawdę zdrową i smaczną alternatywą kawy. Próbowaliście?