Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2024-04-04

Mate de leche, czyli odkrywamy tradycję na nowo

Yerba mate z mlekiem

Zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że yerba mate jest tak wyjątkowa? Tradycyjny napar z Ameryki Południowej zyskał międzynarodową sławę dzięki niezwykłym właściwościom pobudzającym i bogactwu smaków. A co, jeśli powiemy Wam, że istnieje sposób, by uczynić yerbę jeszcze bardziej kuszącą? Poznajcie yerba mate z mlekiem – idealny sposób na relaks!


Spis treści:

  1. Mate de leche – zapomniana tradycja z Ameryki Południowej
  2. Właściwości yerba mate z mlekiem. Czym się różni od tradycyjnego naparu?
  3. Jak zrobić yerba mate z mlekiem?
  4. Yerba Mate Latte – nowoczesna odsłona tradycji
  5. Eksperymentujcie i odkrywajcie nowe smaki!

Mate de leche – zapomniana tradycja z Ameryki Południowej

Nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru, jak pyszny, gorący napój, szczególnie w chłodniejsze, deszczowe dni, niezależnie od pory roku. Wśród wielu opcji, jakie mamy do wyboru nam, mateistom, na pierwszy plan wybija się – oczywiście – yerba mate. A gdyby tak wzbogacić jej smak, dodać coś, co otuli nasze serca przyjemną słodyczą z każdym łykiem…?

Yerba mate to napar o długiej i bogatej historii, który od wieków towarzyszył rdzennym mieszkańcom Ameryki Południowej. To nie tylko cenne, naturalne źródło energii, ale też idealny pretekst do spotkań towarzyskich. Mate de leche, to z kolei ciekawa odmiana tradycyjnego naparu, czyli yerba mate zaparzona ciepłym mlekiem zamiast wody. Choć historia yerba mate z mlekiem jest nieco mglista, a dokładne początki tej wariacji są trudne do ustalenia, wiadomo, że pomysł na połączenie tych dwóch składników nie jest nowością. Yerba mate z mlekiem (i cukrem) zyskała popularność jeszcze w czasach kolonialnych, około XVII wieku, a wariacja ta powstała z chęci połączenia dwóch, odmiennych kultur: rdzennych Indian Guarani i przybyłych z odległej Europy Hiszpanów. Był to nietypowy sposób na złagodzenie naturalnej goryczki ostrokrzewu. Zwyczaje picia mlecznej mate różnią się w zależności od regionu i preferencji amatorów pysznego, mlecznego smaku, za którym kryje się delikatna goryczka ostrokrzewu. Niekiedy, oprócz mate i mleka, do matero dodaje się wiórki kokosowe, cynamon, anyż, karmelizowany cukier, odrobinę miodu lub liście stewii, a nawet orzeszki lub skórkę pomarańczy. Wspólnym mianownikiem dla każdego ze sposobów jest ciepło i przytulność, jaką oferuje każdy łyk. Mate de leche zwykle pija się chłodniejszą porą roku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją zawsze wtedy, gdy ma się na to ochotę!

Mate de leche

Właściwości yerba mate z mlekiem. Czym się różni od tradycyjnego naparu?

Wśród wielu napojów, które możemy wybrać, by rozgrzać się w chłodne dni lub po prostu cieszyć się ich smakiem, yerba mate z mlekiem zajmuje wyjątkowe miejsce. To połączenie, które może wydawać się niecodzienne, kryje w sobie więcej niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ale dlaczego właściwie warto sięgnąć po yerbę z mlekiem? Yerba mate sama w sobie jest potężną skarbnicą witamin, minerałów, antyoksydantów i, co najważniejsze, kofeiny. Regularne picie naparu może wpływać na poprawę koncentracji, zwiększenie energii, wspomaganie układu odpornościowego oraz przyspieszenie metabolizmu. Dodanie do yerby mleka to nie tylko kwestia smaku, ale również zdrowia. Mleko jest źródłem wapnia, białka oraz witamin D i B12, które są niezbędne dla zdrowia kości, zębów i mięśni. Połączenie yerba mate z mlekiem sprawia, że napój staje się jeszcze bardziej odżywczy, dostarczając organizmowi kompleksowego wsparcia. Jednocześnie, w takiej wersji, napój jest delikatniejszy, bardziej kremowy i słodszy, co może przypaść do gustu osobom, które nie przepadają za charakterystyczną goryczką klasycznej yerba mate. To także świetna opcja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje doświadczenia z yerba mate, eksperymentując z różnymi smakami i teksturami.

Jak zrobić yerba mate z mlekiem?

Wybór odpowiedniej yerby i mleka to klucz do idealnego smaku. Mate de leche można przygotować na bazie dowolnego suszu – zarówno łagodnej mate green, jak i intensywnej, dymionej, paragwajskiej yerba mate. Szczególnej uwadze polecamy jednak yerba mate tostada, czyli prażoną odmianę brazylijskiej mate. To standardowa, zielona mate, która podczas produkcji poddawana jest dodatkowo prażeniu w specjalnym piecu. Tak przygotowany susz zmienia swoją barwę z zielonej na ciemnobrązową, zmienia się też nieco jego aromat, a przygotowany z niego napar nabiera czekoladowo-karmelowych nut i przypomina w smaku kawę zbożową. Prażoną yerba mate tostada znajdziecie wśród oferty marki Verde Mate, np. klasyczną wersję Toasted, bez dodatków, Verde Mate Coffee z odrobiną mielonej kawy czy nieziemsko aromatyczną Verde Mate Carmella z karmelowo-kokosowymi dodatkami. Jeśli chodzi o wybór mleka, możliwości są niemal nieograniczone. Możecie eksperymentować z mlekiem krowim lub roślinnym – migdałowym, owsianym czy kokosowym. Każdy rodzaj doda napojowi unikalnego charakteru. Pamiętajcie, że im tłustsze mleko, tym bardziej kremowy i treściwszy będzie efekt końcowy! Na koniec pozostaje kwestia dodatków. Yerbowo-mleczny napój smakuje świetnie, ale takie połączenie aż prosi się o dodanie odrobiny słodyczy i korzennych przypraw. Przed wlaniem mleka do matero można osłodzić je miodem lub cukrem, wzbogacić o szczyptę cynamonu, kardamonu lub ekstrakt z wanilii.

Mate de leche

A jak przygotować mleczną yerba mate? Podstawowy przepis na yerba mate z mlekiem jest prosty: wystarczy wsypać susz do matero, podgrzać mleko do temperatury około 70-80ºC, wzbogacić je, wedle uznania o słodziwo i dodatki, a następnie tak przygotowanym mlekiem, zalać susz yerba mate. Odczekajcie chwilę, by smaki się połączyły, a następnie delektujcie się wspaniałym, aromatycznym naparem!

Kilka wskazówek:

  • Jeśli chcecie wzbogacić napój o nowe smaki, na przykład przygotować yerba mate z mlekiem i miodem oraz z przyprawami, połączcie wszystkie dodatkowe składniki z mlekiem przed wlaniem go do matero – w ten sposób unikniecie konieczności mieszania bombillą w yerba mate, co mogłoby poskutkować jej zatkaniem.
  • Mate de leche ma wiele zalet – oprócz podstawowych właściwości yerba mate, dochodzą wartości odżywcze, witaminy i minerały zawarte w mleku. Trzeba jednak pamiętać, że w odróżnieniu od tradycyjnego naparu, w wersji mlecznej yerba staje się bardziej kaloryczna – szczególnie jeśli dodatkowo osłodzicie ją cukrem. Jeśli chcecie uniknąć wprowadzania do diety dodatkowych kalorii, sięgnijcie po mleko roślinne i naturalne zamienniki cukru.
  • Nie zalewajcie yerby mlekiem w tykwie lub naczynku z drewna palo santo! Po pierwsze, matero wykonane z naturalnego materiału może bardzo łatwo przejąć intensywny zapach i smak mleka oraz dodatków. Po drugie, pozostałości po suszu, w połączeniu z mlekiem, tworzą po wyschnięciu twardą skorupkę, którą bardzo trudno jest usunąć. Yerba mate w mlecznej wersji zdecydowanie lepiej przygotować w ceramicznym lub szklanym naczynku.

Yerba Mate Latte – nowoczesna odsłona tradycji

Mate Latte to nowoczesna wersja mlecznej mate. Połączenie głębokich korzeni południowoamerykańskiej yerba mate z kremową delikatnością mleka, które tworzy kompozycję idealną na każdą porę roku. Jak więc przygotować Yerba Mate Latte? To proste!

  1. Zaparz yerba mate przy pomocy zaparzacza w kubku lub – dla lepszego efektu – w wysokiej szklance. Pamiętaj, żeby użyć wody o odpowiedniej temperaturze, około 70-80ºC. Kubek lub szklankę uzupełnij wodą w około 1/2 objętości, zostawiając miejsce na mleko.
  2. Odczekaj około 5-10 minut aż napar stanie się mocny i intensywny.
  3. Podgrzej mleko*, dodaj do niego cukier lub miód i spień za pomocą spieniacza.
  4. Uzupełnij kubek lub szklankę mlekiem, wlewając je powoli tak, aby nie popsuć efektownej pianki.
  5. Gotowe!

* Mate Latte można pić też w wersji chłodnej, z zimnym mlekiem. W tej opcji spienienie i połączenie mleka z dodatkami będzie wymagało trochę więcej czasu.

Eksperymentujcie i odkrywajcie nowe smaki!

Yerba z mlekiem to fascynująca alternatywa dla tradycyjnych metod picia tego południowoamerykańskiego naparu – niezawodny sposób na ciepło i relaks w chłodne dni. To połączenie, które może zaskoczyć niejednego miłośnika yerba mate! Niezależnie od tego, czy wybierzecie klasyczną mate de leche, czy nowoczesne yerba mate latte, każdy łyk będzie krokiem w stronę odkrywania bogactwa smaków. Zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania nowych odsłon yerba mate. Nie bójcie się łączyć różnych rodzajów mleka z ulubionymi odmianami yerby. Każda kombinacja może przynieść nieoczekiwane i przyjemne doznania smakowe. Pamiętajcie, że yerba mate to napój niezwykle elastyczny, który świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Odkryjcie yerba mate na nowo!


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Mate.
  2. Mate dulce, con coco y leche caliente: la bebida de los dioses en días frescos.

Polecane

Yerba Verde Mate Green Toasted - Tostada - 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Toasted - Tostada - 0,5kg

26,45 zł brutto/1szt.(52,90 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Coffee - Tostada - 0,5kg

Verde Mate Green Coffee - Tostada - 0,5kg

25,47 zł brutto/1szt.(50,94 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Carmella - Tostada 0,5kg

Verde Mate Green Carmella - Tostada 0,5kg

29,26 zł brutto/1szt.(58,52 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Dulcessa - Tostada 0,5 kg

Verde Mate Green Dulcessa - Tostada 0,5 kg

26,45 zł brutto/1szt.(52,90 zł / kg brutto)
Yerbera – Puszka z Verde Mate Green Dulcessa - Tostada 0,5 kg

Yerbera – Puszka z Verde Mate Green Dulcessa - Tostada 0,5 kg

53,89 zł brutto/1szt.(107,78 zł / kg brutto)
Yerba Verde Mate Coffee kawa Dulcessa czekolada

Yerba Verde Mate Coffee kawa Dulcessa czekolada

64,67 zł brutto/1szt.(64,67 zł / kg brutto)
pixel