Nowość w naszym sklepie: kawa ziarnista Mary Rose
Przetrzyjcie oczy, jeśli nie wierzycie. W sklepie z yerba mate mamy kawę! Nie samą yerbą człowiek żyje, dlatego - za sprawą marki Mary Rose - od teraz w ofercie naszego sklepu mamy najpyszniejszą, świeżo paloną, kraftową kawę ziarnistą!
Czarna, z mlekiem, a może na słodko? Jaką kawę lubisz najbardziej?
Codziennie wypijanych jest ponad miliard filiżanek tego napoju. Jedni piją ją w wersji gorzkiej, inni na słodko, jeszcze inni z dodatkiem mleka lub smacznego syropu. A może espresso, mocha lub frappe? Każdy pije tak, jak lubi. Kawa, bo o niej mowa, ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie bez niej poranka, inni piją tylko od święta. Niemniej, jest najpopularniejszym napojem na świecie, a największe jej ilości produkowane są w położonej w Ameryce Południowej Brazylii*.
Kawa ziarnista Mary Rose - najpyszniejsza kawa pod słońcem!
W najnowszej, mocno odświeżonej ofercie Mary Rose pojawiły się właśnie trzy zupełnie nowe rodzaje przepysznej kawy ziarnistej, 100 % arabica. Każda z odmian pochodzi z trzech różnych regionów Brazylii - Mogiana, Cerrado i Guaxupe. Dorastają na niewielkich, kameralnych plantacjach, położonych na wysokościach około 1000 m n.p.m. Krzewy kawowca doglądane są tam przez doświadczonych plantatorów, którzy dbają o to, aby do dalszej produkcji trafiły wyłącznie najlepsze owoce. Po zbiorach, owoce kawowca są suszone - w naturalny sposób, za pomocą promieni słonecznych. Z wysuszonych owoców wydobywane są zielone ziarna kawy, które wyruszają w podróż za ocean. Surowe, nieobrobione jeszcze ziarna docierają do niewielkiej palarni kawy na wschodzie Polski - do Świdnika, pod Lublinem. Trafiają w ręce roastera - mistrza palenia kawy, który nadaje zielonym ziarnom ostateczny charakter, smak, zapach i strukturę. Świeżo palone ziarna kawy Mary Rose zamknięte w paczce, która chroni je przed utratą cennych walorów, ostatecznie lądują na półkach kuchennych naszych klientów. Stworzony z nich napar rozpływa się w ustach i podrażnia nos przyjemnym zapachem.
Kawa Mary Rose w stopniu omniroast
Poza wysoką jakością, przepysznym smakiem i obłędnym, apetycznym aromatem kawy Mary Rose wyróżniają się innowacyjnym stopniem palenia - omniroast. Kawa omniroast jest uniwersalna. Standardem jest dopasowywanie sposobu palenia kawy do metody jej parzenia. Kawy ciemno palone zwykle wybierane są do ekspresów ciśnieniowych lub kawiarek. Z kolei kawy jasno palone nadają się do bardziej alternatywnych metod parzenia, jak chemex czy drip. Trzy podstawowe stopnie palenia mają szereg bardziej precyzyjnych podtypów, do tego mamy jeszcze kilkanaście sposobów parzenia kawy. Osobie nieobeznanej w temacie od tych wszystkich nazw i opcji może zakręcić się w głowie. Omniroast to rozwiązanie problemów związanych z wyborem odpowiedniej kawy, bo kawa wypalona w tym stopniu nadaje się do każdej metody parzenia, zachowując jednocześnie swoje wybitne walory smakowe i aromatyczne.
Choć specjalnością naszego sklepu jest yerba mate, to musicie nam uwierzyć, że kawy ziarniste Mary Rose, które właśnie pojawiły się w naszej ofercie, są bezkonkurencyjne. To propozycja szczególnie dla tych, którzy jeszcze nie zdecydowali, czy odpowiada im smak yerba mate, ale poszukują zdrowego źródła energii. Polecamy spróbować kawy Mary Rose każdemu - są przepyszne!
* Dane statystyczne: Międzynarodowa Organizacja Kawy.