Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2021-04-01

Separator Chimafácil. Yerba mate bez fusów i zatkanej bombilli!

Przygotowując napar, miłośnicy drobno ciętej yerba mate często muszą się nie lada natrudzić. Dokładnie filtrujące bombille niestety łatwo się zatykają. Z kolei te o nieco szerszych dziurkach przepuszczają fusy. Na szczęście istnieje rozwiązanie odwiecznego problemu wielu mateistów! Do oferty naszego sklepu właśnie trafił Chimafácil, specjalny separator suszu prosto z Brazylii!

Co to jest Chimafácil?

Separator Chimafácil przypomina łopatkę o kształcie dostosowanym do wnętrza naczynka. Dostępne w naszym sklepie dwa modele akcesorium różnią się wymiarami. Koniecznie sprawdźcie, który lepiej przypasuje do Waszej tykwy. Na całej swojej powierzchni separator posiada niewielkie dziurki pozwalające na swobodny przepływ wody. Akcesorium dzieli naczynko na dwie połowy. W jednej umieszczony zostaje susz, druga to przestrzeń na napar. Separator oddziela je od siebie, jednocześnie nie hamując procesu parzenia. Tym sposobem, połowa naczynka staje się “magazynem” dla ostrokrzewu, a połowa jest wypełniona klarownym i nie “zamulonym” naparem. W poniższej ilustrowanej instrukcji opisujemy to krok po kroku:


  1. Umieść separator Chimafácil we wnętrzu naczynka tak, by podzielić przestrzeń na dwie mniej więcej równe połówki

  2. Chimafacil separator suszu yerba mate  - blog MateMundo.pl

  3. Wsyp susz yerba mate do jednej z powstałych właśnie połówek

  4. Chimafacil separator suszu yerba mate  - blog MateMundo.pl

  5. Pustą połówkę zalej wodą, poczekaj aż się zaparzy i umieść bombillę wewnątrz.

  6. Chimafacil separator suszu yerba mate  - blog MateMundo.pl

Aromatyczna i klarowna yerba mate bez fusów jest już gotowa do picia! Opcjonalnie, możesz ostrożnie wyjąć separator starając się nie naruszyć struktury suszu. Rozwiązanie polecamy przede wszystkim podczas parzenia yerba mate typu chimarrao. Po zalaniu, suszu staje się na tyle "bryłowaty", że wyciągnięcie separatora nie powinno naruszyć struktury kopczyka.

Chimafácil. Nie tylko do chimarrao!

Już sama nazwa akcesorium sugeruje, jakoby Chimafácil dedykowane było tylko soczyście zielonej i pylastej niczym mąka yerba mate typu chimarrao. Oczywiście trudno zaprzeczyć, że to właśnie ten gatunek przez swą bardzo drobną strukturę sprawia mateistom najwięcej kłopotów. Chimafácil okazuje się jednak doskonale “współpracować” także z innymi, popularniejszymi w Europie odmianami suszu. Na potrzeby widocznych przy instrukcji zdjęć przygotowaliśmy napar na bazie paragwajskiej yerby Guarani. Jeśli chodzi o charakter, należy ona raczej do typowych mate. Biorąc pod uwagę, że Chimafácil doskonale sobie z nią “poradził”, nie mamy wątpliwości, że akcesorium będzie idealne także z innymi rodzajami yerby.

Niezależnie od tego, które gatunki mate najczęściej trafiają do Twojej tykwy, naprawdę warto sprawić sobie Chimafácil! Szczególnie, że wcale nie będzie to duża inwestycja. Importowane z dalekiej Brazylii akcesorium oferujemy jako nieliczni w Europie, a patrząc przez pryzmat jego niewątpliwych zalet, cena jest naprawdę atrakcyjna. Zainteresowanych odsyłamy na strony produktu w naszym sklepie online i jednocześnie radzimy nie zwlekać. Oba modele Chimafácil mamy w ściśle limitowanym nakładzie!

pixel