Stevia - słodkie i… zdrowe!
Zielony, ładny, niepozorny listek. Doświadczenie podpowiadałoby, że jest gorzki i dziwny w smaku jak większość ładnych, zielonych, niepozornych listków. Nic bardziej mylnego. Stevia to słodzik naturalny, niskokaloryczny, obniżający ciśnienie krwi. To bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnego cukru i innych słodzików. Stevia opanowuje świat dzięki swoim niezwykłym właściwościom.

Roślina jest uprawiana w wielu miejscach na całym świecie. Podobnie jak yerba mate, jej ojczyzną jest Południowa Ameryka – Paragwaj i Brazylia. Stąd rozprzestrzeniła się na cały kontynent i zawędrowała za ocean. Obecnie jej głównym eksporterem są Chiny. Do jej produkcji wystarcza niewiele miejsca, nie wymaga mocnego nawadniania, dobrze wypływa na bioróżnorodność całości upraw. Istotne jest, że nie mówimy tylko o jednym gatunku, a o 150 rozsianych w różnych miejscach świata. Stevia zawiera mnóstwo glikozydów, znacznie słodszych od tych zawartych w zwykłym cukrze. To tylko jedna z wielu różnic między tą rośliną a standardowymi słodzikami.
Stevia jest idealnym rozwiązaniem dla diabetyków – nie zawiera węglowodanów, więc w bardzo ograniczonym stopniu wpływa na poziom cukru we krwi. Użycie rośliny pozwala kontrolować masę ciała. Pomaga urozmaicić dietę i nadać smaku potrawom bez dodatku cukru. Jest łatwo trawiona, szybko usuwana z organizmu, nie spowalnia metabolizmu. Zawiera wiele steroli i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że jej obecność w diecie redukuje ryzyko raka trzustki aż o 23 procent. Część pochodnych glikozydów zawartych w stevii może pomagać w walce z białaczką, rakiem płuc, żołądka, piersi. Roślina stosowana w większych ilościach pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zachować zdrowy rytm serca. Czysty wyciąg ze stevii jest bezpieczny dla karmiących kobiet, dzieci i alergików. Dodatek rośliny może być świetną alternatywą dla ciastek, cukierków i innych słodyczy słodzonych w tradycyjny sposób. Badania nie wykazały też reakcji alergicznych, dlatego możemy ją bezpiecznie spożywać.
W Stanach Zjednoczonych, jak również w Unii Europejskiej stevia jest dopuszczona do sprzedaży i szerokiego zastosowania w przemyśle spożywczym. Na całym świecie jest ponad 5 tys. produktów spożywczych mających ją w swoim składzie – lody, desery, sosy, jogurty itp. Również w domu można stosować roślinę do słodzenia kawy, herbaty oraz przeróżnych dań. Niektórych marek można używać do pieczenia ciast nadając wypiekom posmak lukrecji. Również producenci yerby mają w swojej ofercie produkty z zawartością stevii, które mogą być atrakcyjne dla osób zaczynających przygodę z mate.
Stevię można kupić w różnych formach – liściastej, sproszkowanej lub w formie pastylek. Dwie ostatnie są najwygodniejsze w zastosowaniu. Stevię w pastylkach (z blisko stuprocentową jej zawartością), jak również yerba mate z jej dodatkiem mogą Państwo kupić w naszym sklepie w atrakcyjnych cenach. Wszystko co słodkie jest niezdrowe, wysokokaloryczne i tuczące? Nie ze stevią!