Tłusty czwartek bez wyrzeczeń! Przepis na niskokaloryczne donuty na bazie masła orzechowego Nustino
Zbliża się tłusty czwartek. Raczenie się ulubionymi słodkościami to tradycyjny sposób na uczczenie ostatnich dni karnawału. Za najpopularniejszą formę obżarstwa uchodzi oczywiście jedzenie pączków. Niestety tego typu przyjemności wiążą się z ogromną ilością przyswajanych kalorii... A gdyby tak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i przygotować pyszne donuty o znacznie zredukowanej kaloryczności? To możliwe dzięki odtłuszczonemu masłu orzechowemu marki Nustino!
Sproszkowane masło orzechowe Nustino trafiło do naszej oferty już jakiś czas temu. Próbowaliście? Jeżeli jeszcze nie, po prostu MUSICIE to zrobić. Arachidy poddawane są tłoczeniu, dzięki czemu tracą aż do 90% tłuszczu. Całość przybiera zaś formę proszku składającego się w niemal połowie z białek i zawierającego mnóstwo błonnika. Po zmieszaniu z wodą lub innym płynem, otrzymujemy pyszny krem o uniwersalnym zastosowaniu kulinarnym! Dzięki Nustino przygotujecie ulubione słodkie przekąski w niskokalorycznej wersji guilt-free. Idealną propozycją na tłusty czwartek będą oczywiście donuty. Macie ochotę na smakowitą przyjemność bez wyrzeczeń? Oddajemy w Wasze ręce przepis, nie wahajcie się go użyć!SKŁADNIKI NA 6 PĄCZKÓW:
- 2-3 łyżki stołowe Waszej ulubionej wariacji smakowej Nustino.
- 1 szklanka mąki owsianej.
- ¼ szklanki cukru trzcinowego, miodu lub syropu z agawy.
- 1 duże jajko.
- ¼ szklanki odtłuszczonego jogurtu greckiego (0%).
- 3 łyżki stołowe mleka migdałowego, kokosowego lub ryżowego.
- 2 łyżki stołowe rozpuszczonego oleju kokosowego.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI POLEWY CZEKOLADOWEJ:
- ⅓ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki stołowe niesłodzonego kakao
- 1 łyżka stołowa mleka migdałowego, kokosowego lub ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do około 160-170°C. Rozprowadzamy odrobinę oleju w naczyniu, które wykorzystamy do pieczenia.
- Mieszamy suche składniki: Odtłuszczone masło orzechowe Nustino, mąkę owsianą i proszek do pieczenia.
- W innym naczyniu mieszamy wybrany element słodzący z jajkiem, jogurtem greckim, mlekiem roślinnym i olejem. Ubijamy całość trzepaczką lub mikserem aż do osiągnięcia klarownej mieszanki. Następnie przelewamy całość do dużego naczynia wraz z suchymi składnikami. Mieszamy ponownie by osiągnąć klarowną całość. Tym razem jednak lepiej zrobić to ręcznie, by miks nie stał się zbyt puszysty.
- Z powstałej masy formujemy donuty. Podana ilość składników powinna wystarczyć na 6 sztuk pączków. Nie formujemy charakterystycznych “oponek”. Tworzymy je poprzez wykrawanie ciasta z zewnątrz przy użyciu kieliszka. Usunięte ze środka ciasto wykorzystujemy do stworzenia kolejnych donutów. Uformowane oponki umieszczamy w blasze przeznaczonej do pieczenia. Wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika na 13-15 minut. Po upieczeniu, studzimy donuty przez około kwadrans.
- Gdy nasza słodka przekąska jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Mieszamy wybraną substancję słodzącą z kakao i mlekiem roślinnym w średniej wielkości naczyniu lekko podgrzewając całość. Robimy to do momentu uzyskania klarowności miksu. Następnie równomiernie rozprowadzamy polewę po ostudzonych donutach. Opcjonalnie możemy też udekorować je drobnymi paskami roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (tak jak na zdjęciach). Pora na degustację! Jak sami się przekonacie, będzie pysznie!
PRZYBLIŻONE WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 DONUTA
Są świetne, prawda? Aż trudno uwierzyć, że smakołyk na bazie Nustino jest tak niskokaloryczny... Dla wszystkich niedowiarków przygotowaliśmy szacunkową tabelę wartości odżywczych jednego donuta. Tym samym przypominamy, że klasyczna “oponka” o podobnej wadze dostarczy nam około 450 kalorii. A zatem stosując się do naszego przepisu przygotujecie prawie trzy razy lżejszą przekąskę! Sami zobaczcie:
- Kalorie: 187
- Tłuszcze łącznie: 7.5 gm
- Tłuszcze nasycone: 4.5 g
- Cholesterol: 31 mg
- Sód: 92 mg
- Węglowodany: 26 g
- Błonnik: 2.5 gm
- Cukry: 7 g
- Białka: 7 g
Dzięki za uwagę! Tym samym życzymy Wam wszystkiego najpyszniejszego z okazji tłustego czwartku. A może raczej… Odtłuszczonego czwartku?