Verde Mate Chimarrao. Tradycyjnie brazylijska!
Niedawno do rodziny Verde Mate dołączyła nowa wariacja smakowa w postaci Verde Mate Chimarrao. Co kryje się pod tym nieco enigmatycznym portugalskim terminem? Czym charakteryzuje się ta odmiana? Jak ją pić? Zapraszamy do lektury!
Obyczaje i ciekawostki o yerba mate
Jak dobrze wiecie, Brazylia to ogromne państwo obejmujące swymi granicami kilka stref klimatycznych. Ostrokrzew uprawia się tylko w południowej części kraju, mniej więcej na pograniczu z Paragwajem i Argentyną. Nic więc dziwnego, że to właśnie w tych rejonach yerba cieszy się największą popularnością. Historycznie pili je gauchowie (latynoamerykańscy kowboje) oraz inni członkowie niższych warstw społecznych. Obecnie nie istnieją już tak ścisłe powiązania klasowe. Picie często przybiera charakter celebracji i ma wymiar integracyjny. Pierwszym degustatorem zawsze jest gospodarz. Poczytuje się to za wyraz altruizmu. Przyjęło się bowiem sądzić, że przy dziewiczym zalaniu napar jest zbyt mocny. Dopiero przy kolejnych zalaniach ma wykrystalizować się pożądany smak. Popularne jest podawanie naczynia z rąk do rąk i wypijanie duszkiem całości. Zaburzenie rytmu tego rytuału może być odebrane za nietakt! Do sączenia napoju używa się bomby. Najczęściej jest dłuższa niż zwyczajna bombilla do mate. U spodu posiada gęsty, kilkuwarstwowy filtr. Całość popija się z naczynia zwanego cuia. Podobnie jak argentyńskie odpowiedniki, jest to specjalnie spreparowana tykwa. Różnica tkwi w ostro ściętym, węższym brzegu i zdecydowanie grubszych ściankach.
Verde Mate Chimarrao... Zielono mi...
Verde Mate Chimarrao znacznie różni się od innych wariacji smakowych tej marki. Uwagę przykuwa jej drobna, bardzo pylasta struktura i soczyście zielony kolor suszu. Żywa barwa wynika z tego, że ostrokrzewu nie poddaje się procesowi leżakowania. Trafia do sprzedaży niemal bezpośrednio po zbiorach. Kolejna bardzo charakterystyczna rzecz to konsystencja. Susz składa się ze zmielonych na pył liści oaz patyczków, które dodaje się najczęściej w całości. Verde Mate Chimarrao to nie tylko zupełnie odmienne wrażenia wizualne, lecz przede wszystkim nowe doświadczenie dla podniebienia. Pylastość suszu sprawia, że smak uwalniany jest dość intensywnie. Nie ma on jednak charakterystycznej “wędzonej” nuty znanej z produktów z innych krajów. Ze względu na wspomniane metody obróbki sprawia wrażenie świeższego, bardziej organicznego. Posmak, jaki zostawia wydaje się nieco trawiasty. Efekt pobudzenia jest w przypadku większości brazylijskich mieszanek dość mocny. Na uwagę zasługuje też niezwykła wydajność suszu. Można go zalewać ponad 20 razy i nawet po takim czasie napój zachowa walory smakowe i energetyczne!
Yerba Mate Verde Mate Green Chimarrao!
Mamy nadzieję, że macie apetyt na jedną z najnowszych propozycji od Verde Mate! Wszystko, co potrzebne do poczucia się niczym prawdziwy gaucho z Parany znajdziecie w naszym sklepie. Pamiętajcie o dobrze filtrującej bombilli, odpowiednim naczyniu oraz zieloniutkim, pylastym suszu. Akcesoria wraz z yerbą można znaleźć w specjalnie przygotowanych przez nas zestawach. Bom apetite!