DARMOWA WYSYŁKA od 39,00 zł . Złóż zamówienie do południa, a wyślemy je tego samego dnia!
2021-09-10

Właściwości palo santo. “Święte drewno” doceniane jest nie tylko wśród fanów yerba mate!

Fani yerba mate kojarzą je przede wszystkim z wonnymi naczynkami na ulubiony napar, lecz tak naprawdę to tylko jedno z kilku zastosowań tego niezwykłego drewna. Tematem dzisiejszego tekstu jest oczywiście palo santo. Tym razem jednak przyjrzymy się mu w nieco szerszej perspektywie niż zwykle. Zapraszamy do lektury!

“Święte drewno” nie tylko dla mateistów! Poznaj właściwości palo santo.

Palo santo, czyli słynne “święte drewno” powstaje z bogatych w wonną żywicę drzew bursera graveolens wywodzących się z rejonu Ameryki Południowej i Środkowej. Niezwykłe właściwości rośliny są znane człowiekowi od wieków. Pionierami jeśli chodzi o jej wykorzystanie była rdzenna ludność z grup Aimara, Keczua i Jibaro. Miała ona przede wszystkim znaczenie rytualne, stanowiąc ważny atrybut lokalnych szamanów podczas plemiennych celebracji. Niewielkie, dokładnie pocięte kawałki wykorzystywano jako kadzidła. Wierzono, że niezwykły eteryczny aromat palonego drewna pomaga w przepędzeniu złych duchów i osiągnięciu energetycznej i umysłowej harmonii. Ponadto, uznawano je za panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Pozyskiwane z rośliny olejki znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek do walki z przeziębieniami, stanami zapalnymi, a nawet depresją i brakiem witalności.


Choć współczesna medycyna obala wiele mitów narosłych wokół “świętego drewna” i jego właściwości, część zastosowań znajduje naukowe potwierdzenie. Dziś wiemy na pewno, że palo santo jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i działa antybakteryjnie. Ponadto, może też wpłynąć na złagodzenie bólu stawów oraz problemów żołądkowych, a nawet, jak dowodzą kubańscy uczeni, spowolnienie rozwoju komórek kancerogennych. Aromaterapia z jego użyciem jest z kolei cenionym sposobem na pozbycie się kataru i kaszlu.


Ci, dla których medyczne zastosowania palo santo nie mają aż tak dużego znaczenia, z pewnością docenią inne zalety burseora graveolens. Dym palonego kadzidła uwodzi zmysły swym niezwykłym, eteryczny zapachem z delikatnie cytrusową nutą. Właśnie dlatego, palo santo sprawdzi się jako odświeżacz powietrza o łagodniejszym i bardziej naturalnym zapachu niż konwencjonalne kadzidełka. Przyjemna woń doskonale odpręża i wprowadza w stan błogości i relaksu. Będzie też świetnym dopełnieniem sesji medytacji. Jak sami widzicie, na ludzi “święte drewno” działa w jednoznacznie pozytywny sposób. Tymczasem, nie przepadają za nim insekty. Dym kadzidła działa na nie odstraszająco, co pomoże nam pozbyć się nieproszonych gości domu, takich jak muchy czy komary.


palo santo

Palo santo w świecie yerba mate. Naczynka i ich właściwości.

We wcześniejszej części tekstu skupiliśmy się na właściwościach olejków eterycznych i kadzideł z palo santo. Jak jednak doskonale wiecie, “święte drewno” wykorzystywane jest również do produkcji rzemieślniczych naczynek do yerba mate. Co wyróżnia je na tle pozostałych i czym się cechują? Otóż wonna żywica zawarta w drewnie uwalnia swe cenne właściwości również przy kontakcie z ciepłą wodą. A zatem, przygotowując napar z ostrokrzewu paragwajskiego w palo santo, możemy liczyć na zupełnie nowe wrażenia smakowe! Szlachetna goryczka yerby doskonale łączy się z eterycznym, a jednocześnie lekko cytrusowym zapachem "świętego drewna”. Całość zyskuje niepowtarzalny aromat pełen naturalnej głębi. Co istotne, przy kontakcie z wodą walory palo santo uwalniają się wolniej i w bardziej zrównoważony sposób. Dzięki temu, naczynko będzie oddawać swe cenne właściwości przez długi czas. Kluczowa jest jednak jego odpowiednia konserwacja. Po zakupie naczynka typu palo santo, koniecznie powinniśmy poddać je procesowi tzw. curado, czyli po prostu impregnacji. Tuż po zakupie należy dokładnie nasmarować jego wnętrze oliwą bądź olejem roślinnym i pozostawić na około dobę. Następnie, wystarczy przepłukać je wodą, pozostawić do osuszenia i... gotowe! Tak przygotowane matero będzie uwalniać żywicę w zrównoważonym i optymalnym dla walorów smakowych tempie. W dodatku, stanie się bardziej odporne na pęknięcia i mechaniczne uszkodzenia, dzięki czemu posłuży nam znacznie dłużej!

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel