Wygodne przechowywanie, czyli yerba mate w puszkach

Yerba mate to naturalny i zdrowy zamiennik kawy czy napojów energetycznych, a do tego jest źródłem wielu witamin i minerałów. Każdy mateista, robiąc zapasy swojej ulubionej yerby, chciałby, żeby jak najdłużej zachowała ona swoje walory. Jak przechowywać yerba mate, żeby była tak samo smaczna i aromatyczna, jak tuż po zakupie? Yerba mate jest trwałym i suchym produktem, który nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym przez długi czas będzie zachwycać świeżym smakiem i aromatem.
Spis treści:
- Jakie czynniki mają wpływ na trwałość yerba mate?
- Yerba mate w puszkach – dlaczego warto?
- A co zamiast yerbery? Inne sposoby przechowywania yerba mate
Jakie czynniki mają wpływ na trwałość yerba mate?
Zacznijmy od pytania: czy yerba mate może się przeterminować? Na każdym opakowaniu yerba mate znajdziemy informację o terminie ważności - zwykle dwa lata od momentu produkcji. Jest to wymagane przepisami prawa, zgodnie z którymi taka informacja powinna znaleźć się na każdym produkcie spożywczym. Istotne jest jednak rozróżnienie dwóch informacji, które pojawiają się na produktach w zależności od tego, do jakiej grupy należą. Na produktach nietrwałych, takich jak nabiał, ciasta czy mięso pojawia się informacja: „Należy spożyć do…”. Takie produkty zawierają większą ilość wody, przez co są bardziej podatne na psucie się, a spożywanie ich po terminie ważności może poskutkować zatruciem pokarmowym. Produkty trwałe opatrywane są informacją: „Najlepiej spożyć przed…”. Jest to gwarancja producenta, że do tego terminu produkt zachowuje swoją jakość. Po terminie jakość może pogorszyć się, jednak produkt nie stanie się niebezpieczny do spożycia. Do tej grupy należą produkty „suche”, takie jak kawa, herbata, przyprawy, a także yerba mate. Odpowiednio przechowywana yerba mate nie zepsuje się z chwilą upływu terminu ważności, a swoje walory smakowe i zapachowe powinna zachować znacznie dłużej. Oczywiście należy podchodzić do tego z rozsądkiem. A jakie czynniki mogą wpłynąć na dłuższe zachowanie walorów yerba mate?
Przechowując yerba mate zwróć uwagę na:
- szczelność opakowania. Ważne jest, aby opakowanie, bądź pojemnik na yerba mate był szczelnie zamknięty. Yerba zamknięta w opakowaniu powinna mieć jak najmniejszą styczność z tlenem, który zawarty jest w powietrzu. Tlen przyczynia się do powstawania procesu fermentacji. Nieszczelnie zamknięte opakowanie może przyczynić się do zwietrzenia suszu, w efekcie czego jego smak stanie się płaski i jednolity, aromaty będą mniej wyczuwalne, a witaminy i minerały znajdujące się w ostrokrzewie zneutralizują się, przez co napar nie będzie już tak bogaty w cenne składniki odżywcze.
- ograniczenie dostępu do światła słonecznego. Yerba mate powinno się przechowywać w miejscu bez dostępu do światła słonecznego. Promienie słońca ogrzewają susz, co przyspiesza proces utleniania się, a to z kolei, podobnie jak kontakt ostrokrzewu z tlenem, powoduje neutralizowanie się witamin i minerałów oraz spłaszczenie smaku i aromatu yerby. Pojemnik na yerbę powinien być więc nieprzezroczysty i najlepiej jest umieścić go w szafce, która dodatkowo ograniczy dostęp do światła słonecznego i powietrza.
- inne produkty o mocnym zapachu. Na walory smakowe i aromatyczne yerba mate wpływ może mieć także bliskie sąsiedztwo innych produktów spożywczych. Susz bardzo łatwo chłonie smaki i aromaty. Dlatego yerba dobrze łączy się z dodatkami owoców, ziół czy aromatów. Czasem jednak, przechowując yerba mate wraz z innymi produktami, szczególnie tymi o intensywnym zapachu, może okazać się, że yerba zmieniła swoje walory i nie jest już tak smaczna. Warto więc nie tylko trzymać ją w szafce, ale też przeznaczyć na przechowywanie yerba mate i akcesoriów do niej całą półkę.
- wilgotność. Bardzo ważne jest, aby do pojemnika na yerba mate nie dostała się wilgoć. Wilgotny susz nie tylko szybko straci swoje walory smakowe i zapachowe, czego dowiodły przeprowadzone badania laboratoryjne, ale wręcz może zacząć wydzielać nieprzyjemny zapach. Wilgotny susz to także idealne środowisko do rozwoju pleśni, która może być toksyczna dla organizmu. Spleśniała yerba mate absolutnie nie nadaje się do spożycia! Z drugiej strony, gdy w miejscu przechowywania będzie zbyt sucho, susz może się łuszczyć i łamać, a jego smak i zapach powoli będzie się wytracać. Warto więc zadbać o optymalny poziom wilgotności w miejscu, gdzie przechowujemy yerba mate.
- temperaturę. Badania przeprowadzone na próbkach klasycznej yerba mate wykazały, że temperatura powietrza nie ma istotnego wpływu na utratę jej jakości sensorycznej. Ma jednak ogromne znaczenie, jeśli chodzi o przechowywanie drobno zmielonej yerba mate chimarrão. Zaletą tego brazylijskiego typu yerby jest intensywna, zielona barwa i świeżość. Yerba chimarrão zwykle pakowana jest w próżniowe opakowania, które zachowują jej walory, ale po otwarciu może szybko stracić swój świeży smak i zapach. Otwarte opakowanie chimy, oprócz szczelnego zamykania, warto przechowywać w lodówce, co nieco przedłuży jej świeżość.
Znamy już zasady przechowywania yerby. A jaki pojemnik do przechowywania yerba mate będzie najlepszy? Jeśli szybko zużywasz paczkę yerby, to nie ma większego znaczenia, czy zostawisz ją w oryginalnym opakowaniu, czy też przesypiesz ją do innego pojemnika. Jeśli jednak pijesz ją od czasu do czasu, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości, szczelny i wygodny pojemnik na yerbę.

Yerba mate w puszkach – dlaczego warto?
Yerbera to pojemnik do przechowywania yerba mate, który ma za zadanie chronić susz przed utratą aromatu. W krajach Ameryki Południowej dostępne są pojemniki na yerba mate w formie puszek, ozdobnych kubków z pokrywką, usztywnionych toreb wykonanych ze skóry i drewnianych pudełek wyposażonych w dozownik w dolnej części. W Polsce yerbery dostępne są zazwyczaj w formie metalowych puszek. Puszki z yerba mate to doskonałe rozwiązanie z wielu względów - zapewniają wygodę i świetnie się prezentują. Puszki wykonane są z wysokiej jakości metalu, co chroni yerba mate przed utratą aromatu i wilgocią. Otwierane od góry wieko sprawia, że po wykorzystaniu zapasu można bez problemu przesypać do puszki inną yerba mate. Dodatkową zaletę stanowi dozownik, dzięki któremu można komfortowo przesypywać susz do naczynka, bez ryzyka przypadkowego rozsypania i zmarnowania części produktu. Dozownik ułatwia także odmierzenie ilości yerby, która jest potrzebna. Wygoda i estetyka sprawiają, że puszka z yerba mate to gadżet, z jakiego ucieszy się każdy mateista! To także doskonały sposób, aby ulubioną yerbę zabrać ze sobą na wakacyjny wyjazd! Jej optymalna wielkość i pojemność sprawia, że nie zajmie zbyt dużo miejsca w bagażu, a zapas powinien wystarczyć na cały urlop.
Nasz sklep online posiada szeroką ofertę yerba mate w puszkach. Nasze yerbery zmieszczą w sobie aż pół kilograma produktu. Wszystkie puszki cechuje niesamowity design, dzięki czemu przechowywanie jest nie tylko komfortowe, ale i estetyczne. Pamiętaj, że puszki dostępne w naszym sklepie nigdy nie są puste! W komplecie zawsze znajduje się pół kilograma pysznego, aromatycznego suszu. Wśród naszych produktów znajdziesz m.in. yerbery z Verde Mate Green, Soul Mate, Yaguara oraz Guarani. Oferta dostępnych smaków jest bardzo szeroka i obejmuje yerby od klasycznych po smakowe, a nawet susz przeznaczony do przygotowania terere. Jeśli jeszcze nie wybrałeś swojej puszki na yerba mate, gorąco zachęcamy - spróbuj, a przekonasz się, że to naprawdę doskonałe rozwiązanie!
A co zamiast yerbery? Inne sposoby przechowywania yerba mate
Yerbera zdecydowanie najlepiej sprawdza się do przechowywania yerba mate. Jest wygodna i poręczna, a dozownik, w który jest wyposażona, to prawdziwy quality life hack. Jeśli jednak nie zaopatrzyłeś się jeszcze w specjalnie dedykowaną yerberę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przesypać mate do innego pojemnika. Do przechowywania suszu równie dobrze sprawdzi się duży, szklany słoik, puszka po zwykłej herbacie czy plastikowe opakowanie. Ważne, żeby pojemnik był szczelny i pamiętaj, żeby dobrze go umyć i osuszyć tak, aby do suszu nie przedostała się wilgoć i zapachy innych produktów, a jeśli opakowanie jest przezroczyste - pomaluj je ciemną farbą lub naklej na nie etykietę, aby do wnętrza nie dostawały się promienie słoneczne.
Źródła informacji:
- Wikipedia: Yerbera.
- S. Surkan, O. Albani, L. Ramallo, Influence of storage conditions on sensory shelf life of yerba mate, Journal of Food Quality, luty 2009, Vol. 32, Issue 1, s. 58-72.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.