Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-06-09

Zbyt gorzka yerba mate. Jak zminimalizować gorycz naparu?

Goryczkowy posmak jest jedną z cech charakterystycznych naparów z ostrokrzewu paragwajskiego. Wiele osób zaczyna doceniać go dopiero po pewnym czasie od rozpoczęcia przygody z yerbą, a niektórzy po prostu wolą delikatniejsze smaki. Jak poprawić smak yerba mate i zminimalizować gorycz naparu, aby móc się nim delektować i czerpać satysfakcję z picia?

Spis treści:

  1. Czemu yerba jest gorzka?
  2. Jak pozbyć się gorzkiego smaku yerba mate?
  3. Eksperymentuj ze smakiem yerba mate lub postaw na gotowe produkty!

Dlaczego yerba jest gorzka?

Typowa dla ostrokrzewu paragwajskiego gorycz związana jest z wysoką zawartością garbników, czyli substancji, które nadają roślinie gorzkawy smak. Mają na niego wpływ także inne czynniki, takie jak sposób suszenia oraz przygotowywania naparów. Przykładowo paragwajska, suszona ogniem i dymem yerba mate jest znacznie intensywniejsza w smaku niż suszona powietrzem yerba z Brazylii. Jeśli nie przepadasz za dobrze wyczuwalną goryczą naparów, a chcesz korzystać z cennych właściwości yerba mate, przyda Ci się kilka porad. Jak pozbyć się gorzkiego smaku yerba mate? Niżej znajdziesz sprawdzone przez nas pomysły, które sprawią, że pokochasz yerbę na nowo!

Zbyt gorzka yerba mate

Yerba mate jest za gorzka! Jak to zmienić?

Pierwszy krok: wybór odpowiedniego produktu

Wybór rodzajów i smaków yerba mate jest ogromny. Różnią się pod względem kraju pochodzenia, metod produkcji czy dodatków. Każdy element ma istotne znaczenie w kontekście smaku i intensywności produktu, który trafia do paczki i ostatecznie – do naszych tykw. Jedne yerba mate mają bardziej wyrazisty smak, inne nieco mniej. Na które produkty warto zwracać uwagę, aby nie trafić na zbyt gorzką yerbę?

  • Yerba mate sin humo. Tradycyjnie produkowana yerba mate jest dość intensywna i gorzka. Wynika to z metody produkcji, która polega na ekspozycji listków ostrokrzewu na działanie dymu z paleniska i niekiedy żywych płomieni ognia. Siłą rzeczy w „wędzonej” yerba mate czuć gorycz i cierpkość, które nie są przyjemne dla niewprawionego podniebienia. Sposobem na uniknięcie goryczki w smaku jest alternatywna metoda suszenia ostrokrzewu za pomocą gorącego powietrza. Efektem jest znacznie łagodniejszy, bardziej trawiasty smak. Yerba mate produkowane bez użycia dymu oznaczane są często dopiskiem „sin humo” na opakowaniu, a najlepszymi przykładami są produkty marek Verde Mate, Soul Mate i Kraus.
  • Yerba mate suave. Słówko suave w języku hiszpańskim oznacza „delikatny”. Co to oznacza w kontekście yerba mate? W paczce yerby z takim dopiskiem na opakowaniu znajdziesz nie tylko listki ostrokrzewu, ale także sporą ilość gałązek, które nie mają właściwości pobudzających ani walorów smakowych, a co za tym idzie, łagodzą nieco intensywność yerby, czyniąc ją nieco delikatniejszą dla podniebienia. Klasycznym przykładem „delikatnej” yerba mate jest argentyńska Rosamonte Suave.

Sposób przygotowania yerba mate ma znaczenie!

Wybór łagodniejszej yerba mate jest pewnym rozwiązaniem, ale najdelikatniejszy rodzaj ostrokrzewu może być gorzki w smaku, jeśli nie zostanie właściwie przyrządzony. Podstawą jest ilość użytego suszu i temperatura wody. Najprostszym sposobem na zminimalizowanie goryczy naparu jest wykorzystywanie mniejszej ilości suszu. Przeciętna gramatura jednej porcji powinna wynosić około 30 gram, jednak jeśli yerba mate jest dla Ciebie za gorzka, możesz zalać wodą mniejszą ilość wybranego suszu i zwiększać porcję stopniowo, wedle uznania. Inną istotną kwestią jest temperatura wody – yerba mate powinno zalewać się wodą o temperaturze 70-80°C. To bardzo ważne – zbyt gorąca woda sprawi, że napar nabierze nadmiernie goryczkowego smaku! Woda o chłodniejszej temperaturze niż zalecana, to delikatniejszy smak, ale też słabiej uwalniane właściwości.

Jak pozbyć się gorzkiego smaku yerba mate?

Co dodać do matero, by zminimalizować gorycz yerba mate?

Po przeczytaniu tego artykułu pewnie będziesz już wiedział, jaką yerbę kupić i jak ją przygotować, by nie była zbyt gorzka. Co jednak, jeśli masz już paczkę yerby, której nie jesteś w stanie pić ze względu na gorzki smak, albo – jeszcze gorzej – przygotowałeś porcję naparu, który ze względu na smak nadaje się tylko do wylania? Czy da się to jeszcze naprawić?

  • Owoce, przyprawy i zioła. Ostrokrzew paragwajski ma to do siebie, że doskonale łączy się z różnymi dodatkami i smakami. Do naczynka, oprócz suszu, można wrzucić praktycznie wszystko: od owoców w każdej formie (świeżych, suszonych czy kandyzowanych), poprzez zioła i jadalne kwiaty, kończąc na aromatycznych przyprawach. Świetnie sprawdzają się świeże plasterki cytrusów, suszone kawałki jabłka, czy słodkie kostki kandyzowanego ananasa. Świeża lub suszona mięta dodaje rześkości, a cynamon lub imbir – intrugującego, korzennego akcentu. Pole do popisu jest tu ogromne, a im więcej dodatków, tym łagodniejsza staje się goryczka yerba mate.
  • Yerba mate osłodzona. Zaskoczony? Tak! Yerba mate można pić z dodatkiem miodu, stewii, a nawet cukru. To żadna zbrodnia! Jeśli czysty napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest zbyt gorzki, można go po prostu posłodzić. Warto jednak zrobić to przed zalaniem suszu tak, by nie mieszać później bombillą w matero – osłodzić wodę, którą zalewamy yerba mate. Pamiętaj też, że niektóre słodziwa są kaloryczne!
  • Sok zamiast wody. Interesującym pomysłem na złagodzenie goryczy yerba mate jest użycie soku zamiast wody. To opcja na zimne tereré, a na pomysł ten wpadli rosyjscy żołnierze biorący udział w słynnej wojnie o Chaco, która miała miejsce w latach 30. XX wieku. Im także nie pasował gorzki smak yerby, dlatego niwelowali goryczkę za pomocą świeżego soku z cytrusów.

Eksperymentuj ze smakiem yerba mate lub postaw na gotowe produkty!

Yerba mate niejedno ma imię, a to za sprawą naprawdę zróżnicowanych sposobów produkcji. Niektóre yerby suszone są przy użyciu dymu, inne – gorącego powietrza. Dym jest zwykle dobrze wyczuwalny w smaku, dodaje naparom wyraźnej goryczy, w której rozsmakowują się zaawansowani mateiści. Czy Twoja yerba jest zbyt gorzka? Jak widzisz, jest mnóstwo sposobów, by złagodzić goryczkę i uratować smak praktycznie każdego naparu. Zachęcamy do eksperymentów we własnej kuchni, ale mamy też propozycję dla leniwych – gotowe, oryginalne kompozycje yerba mate z owocowymi i ziołowymi dodatkami. Nasz sklep może pochwalić się naprawdę szerokim asortymentem produktów tego typu. Szczególnie polecamy Waszej uwadze marki Yaguar oraz Verde Mate. Wielbicielom słodkich smaków proponujemy np. Yaguar Frutas Dulces, czyli yerbę z dodatkiem suszonych jabłek, gruszek i mango. Ciekawą propozycją jest też Verde Mate Green Fresa z dodatkiem suszonej truskawki. Na fanów egzotyki czekają mieszanki marki Yaguar z dodatkiem papai, marakui i pomarańczy, a ci, którzy zamiast słodyczy szukają orzeźwienia, odnajdą je w yerbach cytrusowych. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą smakowych yerba mate w naszym sklepie online!


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.

Polecane

Verde Mate Green Limon (cytrynowa) 0,5kg

Verde Mate Green Limon (cytrynowa) 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
Yaguar Papaya 0.5kg

Yaguar Papaya 0.5kg

30,26 zł brutto/1szt.(60,52 zł / kg brutto)
Yerbera – Puszka + Yaguar Frutas Dulces 0,5 kg

Yerbera – Puszka + Yaguar Frutas Dulces 0,5 kg

43,02 zł brutto/1szt.(86,04 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Fresa 0,5kg

Verde Mate Green Fresa 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
pixel