Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Drewniane Matera

( ilość produktów: 1 )

Matero – tradycyjne naczynko do yerba mate

Yerba mate można pić w zwykłym kubku, tak jak herbatę i każdy inny napój, ale odbiera to całą jej magię. Tradycyjnie yerba mate pije się w matero – specjalnym, profilowanym naczynku, które pozwala na wygodne przygotowanie i picie naparu, pomaga dłużej zachować temperaturę napoju i w zależności od materiału wykonania, może wpływać na walory smakowe i aromatyczne yerby. Wyjątkowe i magiczne są matera drewniane. Wśród nich najpopularniejsze są te, wykonane z aromatycznego drewna palo santo, ale do produkcji drewnianych matero wykorzystuje się także np. drewno algarrobo, czy mniej popularne, jak gwajakowiec lekarski, palo de rosa, lapacho czy drewno cytrynowe.

Dlaczego drewniane matera są tak wyjątkowe?

Drewno to materiał organiczny, który stale „pracuje”. Podczas gdy naczynka wykonane na przykład z ceramiki, stali nierdzewnej czy szkła są neutralne, nie mają zapachu ani nie oddają smaku, to matera drewniane zachwycają bogactwem swoich walorów. W drewnie płynie bogata w olejki eteryczne żywica, która wydziela przyjemny aromat i wpływa delikatnie na smak naparu. Najbardziej aromatycznym ze wszystkich drzew, z których wykonuje się matera jest palo santo, co nie zawsze może odpowiadać posiadaczom wrażliwych nosów – dla tych bardziej odpowiednie będą naczynka do yerby wykonane z innych rodzajów drewna. Walory aromatyczno-smakowe to nie jedyna zaleta matero wykonanych z drewna. Są one wyjątkowe również i przede wszystkim dlatego, że nie są produkowane masowo – każda sztuka to wynik pracy ludzkich rąk; każde z nich to małe dzieło sztuki rzemieślniczej. Każde drewniane matero charakteryzuje się specyficzną strukturą – są mniej lub bardziej chropowate, gołym okiem i pod palcami wyczuwalne są słoje drewna, wyjątkowy jest także ich naturalny kolor. Wybierając drewniane naczynko, można mieć pewność, że będzie ono jedyne w swoim rodzaju i nikt inny nie będzie miał takiego samego!

Jak dbać o matero wykonane z drewna?

Drewniane matera są wyjątkowe i doceniane przez mateistów za swoje niezwykłe właściwości. Wykonywane są z bardzo twardych i wytrzymałych rodzajów drewna, a często dodatkowo posiadają metalowe okucia, które służą wzmocnieniu i zwiększeniu ich stabilności. Jednak mimo wszystko, drewno jest materiałem organicznym i jeśli nie dba się o nie odpowiednio, to szybko może stracić swoje właściwości i stać się bezużyteczne. Matera drewniane doskonale oddają swój aromat i smak naparowi, ale równie łatwo przyjmują smaki i aromaty płynów, które się w nich znajdują. Dlatego bardzo ważne jest pamiętanie o tym, by nie zostawiać w drewnianym naczynku mokrych resztek yerby, które mogą spleśnieć i „oddać” smak zgnilizny. Pleśń może także zniszczyć strukturę drewna. Co więcej, drewnianych naczynek absolutnie nie należy myć w zmywarce, ani używać do ich mycia detergentów. Wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą, a po umyciu należy suszyć je otworem do góry tak, aby wewnątrz nie zbierała się wilgoć. Aby przedłużyć nieco żywotność matero wykonanego z drewna, można dodatkowo zaimpregnować je tłuszczem – należy nasmarować drewno oliwą lub olejem kokosowym i pozostawić do wyschnięcia na kilka godzin.

pixel