DARMOWA WYSYŁKA od 39,00 zł . Złóż zamówienie do południa, a wyślemy je tego samego dnia!
2020-12-21

Pan dulce – argentyńskie ciasto na święta. Doskonałe także z yerba mate!

Pan dulce - przekąska do yerba mate

Pan dulce to słodki wypiek popularny w Ameryce Łacińskiej. Dziś przygotujemy świąteczną wersję tego ciasta, która sprawdzi się jako oryginalne urozmaicenie wigilijnego stołu także w Waszym domu. Co więcej, będzie doskonałą przekąską towarzyszącą yerba mate!

Pan dulce, czyli w wolnym tłumaczeniu “słodki chleb” wywodzi się z Meksyku, lecz cieszy się popularnością w prawie wszystkich krajach Ameryki Łacińskiej. Doczekał się wielu regionalnych odmian. My pokażemy Wam, jak przygotować go w stylu argentyńskim. Pan dulce z naszego przepisu często gości tam na świątecznych stołach. Być może w tym roku zagości również na Waszym…?

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 70 ml mleka
  • ½ małej łyżeczki aromatu kwiatu pomarańczy (lub innego o zbliżonym zapachu)
  • ½ małej łyżeczki aromatu waniliowego
  • ½ małej łyżeczki soli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 60 g borówek

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, drożdże, cukier i masło aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. W innym naczyniu mieszamy jajka, mleko i aromaty, również na jednolitą masę.
  3. Łączymy obie powstałe właśnie masy dokładnie ugniatając całość rękoma. Jednolitą masę przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny.
  4. Ugniatamy ręcznie ciasto w celu uformowania płaskiego placka. Na powierzchni układamy posiekane orzechy włoskie i borówki.
  5. Dzielimy masę na trzy równe części i formujemy babeczki. Umieszczamy całość w foremkach . Jeżeli jej nie posiadamy, alternatywnie możemy użyć foli aluminiowej.
  6. Na powierzchni ciasta robimy nożem krzyżyk i odstawiamy je na około godzinę.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 130ºC i pieczemy ciasto przez półtorej godziny. Obok foremek z ciastem polecamy ustawić naczynko z wodą. Pod wpływem temperatury zacznie ona parować sprawiając, że ciasto nie wysuszy się przesadnie i utrzyma odpowiednią wilgotność.
Argentyńskie świąteczne ciasto pan dulce w sklepie yerba mate

Pan dulce to deser, który będzie doskonałym ukoronowaniem wigilijnej uczty. Warto dodać, że jego charakterystyczna słodycz świetnie komponuje się z bardziej wytrawnymi smakami. Nic dziwnego, że Argentyńczycy chętnie popijają je naparami yerba mate. Nie mamy wątpliwości, że zrobicie podobnie :)

Smacznego i wesołych Świąt!

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel