Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2020-12-21

Pan dulce – argentyńskie ciasto na święta. Doskonałe także z yerba mate!

Pan dulce - przekąska do yerba mate

Pan dulce to słodki wypiek popularny w Ameryce Łacińskiej. Dziś przygotujemy świąteczną wersję tego ciasta, która sprawdzi się jako oryginalne urozmaicenie wigilijnego stołu także w Waszym domu. Co więcej, będzie doskonałą przekąską towarzyszącą yerba mate!

Pan dulce, czyli w wolnym tłumaczeniu “słodki chleb” wywodzi się z Meksyku, lecz cieszy się popularnością w prawie wszystkich krajach Ameryki Łacińskiej. Doczekał się wielu regionalnych odmian. My pokażemy Wam, jak przygotować go w stylu argentyńskim. Pan dulce z naszego przepisu często gości tam na świątecznych stołach. Być może w tym roku zagości również na Waszym…?

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 70 ml mleka
  • ½ małej łyżeczki aromatu kwiatu pomarańczy (lub innego o zbliżonym zapachu)
  • ½ małej łyżeczki aromatu waniliowego
  • ½ małej łyżeczki soli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 60 g borówek

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, drożdże, cukier i masło aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. W innym naczyniu mieszamy jajka, mleko i aromaty, również na jednolitą masę.
  3. Łączymy obie powstałe właśnie masy dokładnie ugniatając całość rękoma. Jednolitą masę przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny.
  4. Ugniatamy ręcznie ciasto w celu uformowania płaskiego placka. Na powierzchni układamy posiekane orzechy włoskie i borówki.
  5. Dzielimy masę na trzy równe części i formujemy babeczki. Umieszczamy całość w foremkach . Jeżeli jej nie posiadamy, alternatywnie możemy użyć foli aluminiowej.
  6. Na powierzchni ciasta robimy nożem krzyżyk i odstawiamy je na około godzinę.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 130ºC i pieczemy ciasto przez półtorej godziny. Obok foremek z ciastem polecamy ustawić naczynko z wodą. Pod wpływem temperatury zacznie ona parować sprawiając, że ciasto nie wysuszy się przesadnie i utrzyma odpowiednią wilgotność.
Argentyńskie świąteczne ciasto pan dulce w sklepie yerba mate

Pan dulce to deser, który będzie doskonałym ukoronowaniem wigilijnej uczty. Warto dodać, że jego charakterystyczna słodycz świetnie komponuje się z bardziej wytrawnymi smakami. Nic dziwnego, że Argentyńczycy chętnie popijają je naparami yerba mate. Nie mamy wątpliwości, że zrobicie podobnie :)

Smacznego i wesołych Świąt!

Polecane

Cruz de Malta Elaborada Con Palo 0,5kg

Cruz de Malta Elaborada Con Palo 0,5kg

29,39 zł brutto/1szt.(58,78 zł / kg brutto)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

18,32 zł brutto/1szt.(36,64 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

28,41 zł brutto/1szt.(56,82 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
pixel