2020-07-21

Wydajność yerba mate. Ile razy mogę zalewać susz?

yerba mate ile razy zalewac

Mateiści dobrze wiedzą, że pierwsze zalanie yerba mate to dopiero wstęp do niezwykłego rytuału picia. A zatem, jak długo możemy pozwolić sobie na dolewki wody? Odpowiedź wydaje się prosta – do momentu, gdy yerba straci smak i właściwości. Na to wpływa z kolei wiele czynników, jak choćby technika przygotowania czy sam rodzaj suszu. I to właśnie tym kwestiom przyjrzymy się w dzisiejszym wpisie.

Ile razy mogę zalewać yerba mate? Od czego to zależy?

Pierwszym istotnym elementem jest technika przygotowania yerba mate. Naczelnym przykazaniem każdego mateisty powinno być stosowanie wody o odpowiedniej temperaturze. Ta absolutnie nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Napar stanie się wtedy nieprzyjemnie intensywny i błyskawicznie utraci walory smakowe i funkcjonalne. Ponadto, będzie słabiej pobudzać. Kofeina uwalnia się bowiem we wrzątku znacznie gorzej niż przy mniejszych temperaturach. W tym miejscu warto przytoczyć popularną w Urugwaju metodę na zwiększenie wydajności naszej yerba mate. Pierwsze zalanie tykwy na ogół przeprowadza się tam na zimno. Yerba oddaje wtedy swe właściwości wolniej. Dopiero w dalszej kolejności używa się ciepłej wody. To oczywiście nie wszystko. Jak zapewne wiecie, przygotowując yerbę sugeruje się usypanie w naczyniu skośnego kopczyka i stopniowe zalewanie go wodą od podnóża ku górze. Sposób ma praktyczne uzasadnienie. Dzięki temu, susz znajdujący się wyżej nie nasiąknie od razu wodą i uwolni swe właściwości później; przy kolejnych dolewkach.

Jaka jest najbardziej wydajna yerba mate dostępna w naszym sklepie online?

To, jak długo yerba będzie uwalniała zawarte w niej cenne związki i walory smakowe zależy również od rodzaju suszu. Powszechnie uważa się, że im mocniej jest on rozdrobniony, tym dłużej oddaje swe właściwości. A zatem za najbardziej wydajne yerba mate można uznać te o mocno pylastej strukturze. Możecie się o tym przekonać sięgając choćby po markę Guarani. Dostępna w zróżnicowanych wariacjach smakowych paragwajska yerba jest bardzo drobno mielona. W efekcie, jej smak pozostaje wyrazisty nawet przy czwartej czy piątej dolewce wody!

Nie bez znaczenia jest również ilość patyczków występujących w danym gatunku suszu. Te nie zawierają kofeiny ani nie posiadają szczególnie wyrazistych walorów smakowych. Można zatem wywnioskować, że bardziej wydajna będzie yerba mate, która ich nie zawiera. Doskonałym potwierdzeniem tej tezy jest rodzina produktów Verde Mate Green. Zielone, pozbawione patyczków yerba mate tego brazylijskiego producenta cechują się łagodnym charakterem. Ich delikatny rześki smak utrzymuje się jednak zaskakująco długo! Niektóre z wariacji smakowych, jak np. ziołowa Verde Mate Katuava czy soczyście zielona Chimarrao zachowują swój smak nawet przy szóstym-siódmym zalaniu!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel