Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-12-22

Wydajność yerba mate. Ile razy mogę zalewać susz?

Ile razy można zalewać yerba mate?

Mateiści dobrze wiedzą, że pierwsze zalanie yerba mate to dopiero wstęp do niezwykłego rytuału picia. Prawdziwą głębię cennych walorów ostrokrzewu paragwajskiego poznaje się, zalewając mate kolejny raz i kolejny, i kolejny… Ile razy można zalewać yerbę? Na ile dolewek wody możemy sobie pozwolić? Jakie czynniki mają na to wpływ? Właśnie tym kwestiom przyjrzymy się w dzisiejszym wpisie.

Spis treści:

  1. Jak poprawnie parzyć yerba mate?
  2. Ile razy można zalewać yerbę? Od czego to zależy?
  3. Jaka jest najbardziej wydajna yerba mate dostępna w naszym sklepie online?
  4. Kiedy yerba nie nadaje się do ponownego zalania?

Jak poprawnie parzyć yerba mate?

Prawda jest taka, że nie ma jedynego, słusznego sposobu parzenia yerba mate. Każdy przyrządza ją tak, jak lubi i nic nikomu do tego. Jest jednak kilka zasad, których warto się trzymać, żeby w pełni korzystać z dobrodziejstwa naparu yerba mate, jakie ze sobą niesie. Po pierwsze, istotne są odpowiednie narzędzia - matero i bombilla. Nie tylko ułatwiają przygotowanie i picie yerba mate, ale też od wieków są nieodłącznymi elementami mistycznego rytuału mate. Po drugie, ważne jest odpowiednie ułożenie suszu w naczynku. Naczelnym przykazaniem każdego mateisty powinno być również stosowanie wody o odpowiedniej temperaturze. Ta absolutnie nie powinna przekraczać 80 °C, co zostało udowodnione naukowo. Napar stanie się wtedy nieprzyjemnie intensywny i błyskawicznie utraci walory smakowe i funkcjonalne. Ponadto będzie słabiej pobudzać. Kofeina uwalnia się bowiem we wrzątku znacznie gorzej niż przy mniejszych temperaturach.

Ile razy mogę zalewać yerba mate? Od czego to zależy?

Susz yerba mate ma to do siebie, że jest bardzo wydajny, a zarazem ekonomiczny. Różni się pod tym względem od zwykłej herbaty, której fusy zwykle wyrzucamy po wypiciu jednej porcji. Niekiedy lepszej jakości herbatę można zalać wodą 1-3 razy, ale różnica smaku jest wyraźnie odczuwalna przy każdej kolejnej dolewce. Z yerba mate jest inaczej. Ile razy można zalewać jedną porcję suszu yerba mate? W teorii - od kilku do nawet kilkunastu razy, w praktyce - dotąd, aż straci smak i aromat. Każde kolejne parzenie yerby, to zupełnie nowe doświadczenia smakowe i aromatyczne. Z drugiej strony, każda dolewka wody do porcji suszu wypłukuje smak i aromat, a także kofeinę, witaminy, minerały i inne składniki. W kwestii wydajności najwięcej zależy od marki yerby i rodzaju suszu. Przykładowo yerba mate chimarrão - bardzo drobno zmieloną, niemal na mąkę - można zalewać znacznie więcej razy niż tradycyjną yerbę. Na wydajność suszu ma też wpływ technika parzenia. W poprzednim akapicie wspomnieliśmy o odpowiednim ułożeniu suszu w naczynku przed zalaniem wodą. Mamy tu na myśli skośny kopczyk, ułożony na jednej ze ścianek matero. Niektórzy uważają, że usypywanie kopczyka jest zbędne i wystarczy po prostu wlać wodę do naczynka bez wykonywania niepotrzebnych czynności. Jak się okazuje, kopczyk ma znaczenie. Kopczyk zalewa się wodą powoli, stopniowo, od podnóża ku górze. W ten sposób susz znajdujący się wyżej nie nasiąka od razu wodą i uwalnia swoje właściwości później. Żeby zwiększyć wydajność suszu yerba mate, można zastosować metodę parzenia popularną w Urugwaju. Pierwsze zalanie tykwy na ogół przeprowadza się tam zimną wodą. Yerba oddaje wtedy swe właściwości wolniej. Dopiero w dalszej kolejności używa się ciepłej wody.

Parzenie yerba mate

Jaka jest najbardziej wydajna yerba mate dostępna w naszym sklepie online?

To, jak długo yerba będzie uwalniała zawarte w niej cenne związki i walory smakowe, zależy od rodzaju suszu. Powszechnie uważa się, że im mocniej jest on rozdrobniony, tym dłużej oddaje swe właściwości. A zatem za najbardziej wydajne yerba mate można uznać te o mocno pylastej strukturze. Możecie się o tym przekonać sięgając choćby po markę Guarani. Dostępna w zróżnicowanych wariacjach smakowych paragwajska yerba jest bardzo drobno mielona. W efekcie jej smak pozostaje wyrazisty nawet przy czwartej czy piątej dolewce wody!

Nie bez znaczenia jest również ilość patyczków występujących w danym gatunku suszu. Te nie zawierają kofeiny ani nie posiadają szczególnie wyrazistych walorów smakowych. Wielu mateistów uważa patyczki za zbędny wypełniacz w suszu. Można zatem wywnioskować, że bardziej wydajna będzie yerba mate, która ich nie zawiera. Doskonałym potwierdzeniem tej tezy jest rodzina produktów Verde Mate Green. Zielone, pozbawione patyczków yerba mate tego brazylijskiego producenta cechują się łagodnym charakterem. Ich delikatny, rześki smak utrzymuje się jednak zaskakująco długo! Niektóre z wariacji smakowych, jak np. ziołowa Verde Mate Katuava czy soczyście zielona Chimarrão zachowują swój smak nawet przy szóstym-siódmym zalaniu!

Kiedy yerba nie nadaje się do ponownego zalania?

Wiemy już, ile razy można zaparzać jedną porcję yerba mate. A po czym stwierdzić, że yerba nie nadaje się już do picia? Musimy tu rozróżnić dwie sytuacje. Pierwsza z nich to taka, gdy przyrządzamy porcję naparu, wypijamy ją i po niedługim czasie zalewamy ponownie wodą. Powtarzamy te czynności kilkakrotnie, ale cały proces zamyka się w ciągu kilku godzin. Po kilku albo kilkunastu zalaniach yerba mate straci swój smak i aromat, a listki ostrokrzewu opadną na dno - to będzie znak, że susz nie ma już żadnej wartości i nadaje się jedynie do wyrzucenia. Wypłukana, przelana kilkukrotnie yerba mate ma nawet swoją nazwę. W Ameryce Łacińskiej mówi się na nią „lavado”, co dosłownie oznacza „umyta”. W drugiej sytuacji przyrządzamy porcję yerba mate, być może zalewamy ją 2-3 razy, ale z różnych powodów zostawiamy resztki suszu w naczynku na dłuższy czas, albo nawet na całą noc. Czy taka yerba nadaje się do picia na drugi dzień? Tak, ale ważne jest zachowanie ostrożności i rozwagi. W wilgotnym suszu szybko może pojawić się pleśń, więc trzeba dokładnie go obejrzeć i powąchać. Jeśli nic nie wskazuje na pojawienie się pleśni, susz można zalać wodą - polecamy nieco cieplejszą.

Pij yerbę na zdrowie!

Podsumujmy zebrane przez nas informacje. Susz yerba mate jest bardzo wydajny - znacznie wydajniejszy od zwykłej herbaty. Jedną porcję yerby można więc bez obaw zalewać pononwnie wodą od kilku do nawet kilkunastu razy - z każdą dolewką smak i aromat naparu będzie nieco słabszy. Każda kolejna dolewka to także mniejsza porcja kofeiny, witamin i minerałów. Wydajność zależy od wielu czynników: rodzaju suszu, ilości pyłu i patyczków, a także od sposobu parzenia. Niedopitą yerbę można zalać ponownie nawet następnego dnia, jednak nie polecamy tego - w wilgotnym suszu, pozostawionym na kilka godzin może powstać szkodliwa pleśń.


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze yerba mate, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.

Polecane

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

15,62 zł brutto/1szt.(31,24 zł / kg brutto)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

17,62 zł brutto/1szt.(70,48 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5kg

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

23,01 zł brutto/1szt.(46,02 zł / kg brutto)
pixel