Bombille do yerba mate
( ilość produktów: 34 )Bombilla do yerba mate to specjalna filtrująca słomka do yerby, rurka zakończona sitkiem, która oddziela fusy ostrokrzewu paragwajskiego od naparu. Umieszcza się ją w naczyniu wypełnionym yerbą – najlepiej zrobić to jeszcze przed dodaniem wody. Pozwoli to uniknąć zatkania się sitka. Choć niektórzy nazywają ją „łyżeczką do yerba mate”, to zalecamy, aby nią nie poruszać - nie służy do mieszania naparu, ale picia go. Najpopularniejsze modele bombilli wykonane są ze stali nierdzewnej lub alpaki, wysokiej jakości stopu metali zwanego “nowym srebrem”. Większość z nich wyposażona jest w filtr łyżeczkowy umożliwiający komfortowe picie większości rodzajów suszu. Jeśli jednak preferujemy yerba mate o bardzo drobnej strukturze, przyda nam się specjalna, dokładnie filtrująca rurka do yerby, np. model “Bomba”. Niezależnie od tego, jaką bombillę wybierzemy, jeżeli odpowiednio o nią zadbamy, z pewnością posłuży nam przez długie lata.
Bombilla do yerby dawniej. Jak yerba mate pili Indianie Guarani?
Właściwości ostrokrzewu paragwajskiego, czyli rośliny, z której przyrządza się yerba mate, odkryli Indianie Guarani, zamieszkujący tereny Paragwaju, Brazylii i Argentyny w Ameryce Południowej. Początkowo żuli surowe liście ostrokrzewu, który zwiększał ich zdolność koncentracji przed polowaniami. Niekiedy też rozdrobnione liście rośliny zalewali wodą i filtrowali tak sporządzony napar przez zęby. Później zaczęli używać bambusowych lub trzcinowych słomek do yerba mate, podziurkowanych na jednym końcu. Poprzednik dzisiaj znanej nam bombilli nazywany był w języku Guarani „takuapý”. Po kolonizacji Ameryki Łacińskiej, bambusową rurkę do yerby zastąpiono metalową, wykonaną z mosiądzu lub alpaki. Była bardziej wytrzymała i praktyczna w użyciu. Lepiej filtrowała, nie gniła tak szybko, jak naturalna bombilla z trzciny lub bambusa, nie przechodziła też smakiem i zapachem naparu.
Bombilla - słomka do yerba mate
Słowo „bombilla” pochodzi z języka hiszpańskiego, którego na co dzień używają mieszkańcy Argentyny, Paragwaju i Urugwaju. Jest to zdrobnienie od słowa „bomba”, które oznacza pompkę. W języku hiszpańskim słowo „bombilla” ma też drugie znaczenie - oznacza żarówkę. Składa się z trzech części:
- spłaszczonego ustnika, przez który yerba mate dostaje się do ust,
- wąskiej rurki - zwykle prostej lub lekko zakrzywionej. Czasem można spotkać też piękne, bogato zdobione, fantazyjnie poskręcane bombille. Odfiltrowany napar przepływa przez rurkę i trafia do ust,
- filtra z dziurkami, który wetknięty w susz, oddziela fusy od napoju, zapobiega przedostawaniu się drobnych części ostrokrzewu paragwajskiego do naparu, który spożywamy. W zależności od rodzaju bombilli, filtry mogą mieć różne kształty. Najczęściej spotykane są płaskie filtry, o kształcie przypominającym małą łyżeczkę. Nieco większe, płaskie i okrągłe filtry posiadają brazylijskie „bomby”, których celem jest lepsze filtrowanie bardzo pylastego chimarrão. Często spotykane są także bombille sprężynowe, zakończone filtrem o kształcie sprężynki. Jest on mniej dokładny od filtra łyżeczkowego, więc nadaje się do grubo ciętego suszu, z niewielką ilością pyłu. Mniej znanym rodzajem filtra jest ten zastosowany w bombillach cylindrowych. Wyglądem przypominają bombille sprężynowe, ale zamiast filtra w postaci sprężynki, mają drobne, prostopadłe nacięcia na jednym końcu.
Niektóre bombille można rozkręcić, rozdzielając każdą część. To znacznie ułatwia ich mycie. Popularne są bombille wyposażone w jeden lub więcej pierścieni chłodzących, umieszczonych na rurce do yerba mate. Ich zadaniem jest ostudzenie nieco cieczy, która trafia z naczynka, przez rurkę i ustnik do ust osoby pijącej yerbę. Bombilla do yerba mate zwykle ma około 15-20 cm długości. Można spotkać także nieco krótsze - do mniejszych tykw, jak i dłuższe. Tak naprawdę, długość bombilli nie ma znaczenia - ważne tylko, żeby nie była za krótka.
Z czego wykonana jest bombilla do yerby?
Bombille, czy też „słomki do yerby”, mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, od których zależy ich wygląd, trwałość, wygoda użycia i - przede wszystkim - cena. Materiały, z jakich najczęściej wykonuje się bombille to:
- bambus - to roślina o zdrewniałych łodygach, które podobnie jak trzcina czy słoma przypominają rurki. Wystarczy nawiercić w nich drobne dziurki, tworząc naturalny filtr. Bambusowa słomka do yerby ma swoje zalety, ale też wady. Jest tania i tak naprawdę można zrobić ją samemu. Z drugiej jednak strony jest dość nietrwała, szybko się zużywa. Bambus to materiał organiczny, który łatwo przejmuje smaki i aromaty od naparów i zawartych w nich dodatków. Pozostawiona w resztce naparu, może zgnić pod wpływem wilgoci, a pod wpływem gorącej temperatury mogą pojawić się na niej pęknięcia;
- Palo Santo - to inaczej „święte drzewo”. Drzewo to, ze względu na swoje właściwości, wykorzystywane jest w medycynie ludowej, ale też do produkcji olejków eterycznych i perfum. Podobnie jak w przypadku bombilli wykonanej z bambusa, drewno Palo Santo jest materiałem organicznym, przez co używanie bombilli wykonanej z niego może nieść ze sobą pewne niedogodności. Z drugiej strony, eteryczny, delikatny aromat, jaki wydziela, może wpływać na smak naparu, tworząc niepowtarzalny efekt;
- stal nierdzewna - bombille wykonane z tego materiału często mają w nazwie określenie „inox” - skrót od francuskiego słowa „inoxydable”, które znaczy „nieutleniający się”. Jest to stop metali w postaci mieszanki żelaza, węgla, chromu i niklu. Opatentowana została w 1912 r. i na początku używano jej wyłącznie do wyrobu sztućców. Jak sama nazwa mówi, stal nierdzewna nie rdzewieje - jest odporna na korozję, a także na wysokie temperatury, dzięki czemu bez obaw można używać wykonanych z niej przedmiotów w gorących naparach. Jest wytrzymała - sztućce z niej wykonane mogą służyć przez wiele lat. Zaletą bombilli wykonanych ze stali nierdzewnej jest też estetyczny, lśniący wygląd oraz cena - są stosunkowo tanie;
- stal niklowana - niklowanie polega na pokryciu stalowych wyrobów warstwą niklu. Jest to tani i efektowny sposób na ochronę stalowego przedmiotu przed korozją oraz nadanie estetycznego wyglądu. Takie bombille są bardzo powszechne i tanie, jednak nie są tak wytrzymałe, jak te wykonane ze stali nierdzewnej czy srebra. Warstwa niklu zdziera się z czasem. Dodatkowo, niektóre osoby są uczulone na nikiel;
- alpaka - nazywana jest także „nowym srebrem” lub „chińskim srebrem”. Przypomina srebro, ale w rzeczywistości jest to stop metali: miedzi, niklu i cynku. Ze względu na podobieństwo alpaki do metalu szlachetnego, wykonana z niej bombilla prezentuje się znacznie lepiej niż ta wykonana ze stali nierdzewnej. Jest także wytrzymała i odporna na korozję. Wadą takich bombilli jest jednak ich dość wysoka cena;
- srebro - bombille wykonane ze srebra są piękne i eleganckie, ale jednocześnie bardzo drogie i ekskluzywne. Często przepięknie zdobione. Srebro już od starożytności wykorzystywane było do produkcji biżuterii, sztućców i naczyń. Ma właściwości bakteriobójcze, o czym pisał już Hipokrates. Fenicjanie z kolei w naczyniach wykonanych ze srebra przechowywali wodę, wino i ocet. W czasie I wojny światowej związki srebra wykorzystywano w celu zapobiegania infekcjom, a obecnie srebrem pokrywane są narzędzia chirurgiczne.
Bombilla do yerba mate - czy jest niezbędna do picia?
Wielu z Was zastanawia się, jak zacząć przygodę z yerba mate. Nic dziwnego. Naturalnie energetyzujący napar to coraz popularniejsza alternatywa dla kawy. Co jest potrzebne, aby pić yerba mate? Mając przed sobą tak szeroki wybór najlepszych yerba mate i akcesoriów, początkujący mogą się nieco pogubić. W rzeczywistości to naprawdę proste! Nie trzeba fachowej znajomości tematu by cieszyć się energetyzującymi naparami z ostrokrzewu paragwajskiego. Czy bombilla to niezbędne akcesorium do yerby? Z pewnością jest najistotniejsza. To właśnie ona pozwala na oddzielenie naparu od fusów, umożliwiając komfortowe picie yerba mate. Alternatywnie, bombillę możemy zastąpić zaparzaczem z prasą francuską. Polecamy jednak to rozwiązanie tylko w awaryjnych sytuacjach. Omija nas wtedy bowiem przyjemność przygotowania yerby zgodnie z tradycyjnym rytuałem. W drewnianej bądź ceramicznej tykwie i przez umieszczoną wewnątrz bombillę, napar yerba mate smakuje zdecydowanie najlepiej!
Bombilla do yerba mate - jaką wybrać?
Yerba mate to ważna część życia każdego z nas, dlatego z przyjemnością odsłonimy przed Tobą bogactwo świata latynoskich napojów. Co wybrać? Jaka bombilla będzie najlepsza dla początkujących, a która dla zaawansowanych? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie na stronie naszego sklepu z yerba mate. Na fali zdrowego trybu życia i ekologicznej diety yerba mate święci triumfy. Osoby z bombillą i matero w ręku są coraz częściej zauważane w przestrzeni publicznej. Nasz internetowy sklep z yerba mate dobrze wie, jak zaspokoić potrzeby miłośników naparów. Oferujemy najwyższej jakości yerba mate prosto od renomowanych południowoamerykańskich producentów. Znajdziecie też u nas niezbędne akcesoria. Mamy wszystko to, czego mógłby zapragnąć nawet najbardziej wybredny miłośnik yerba mate!
Gdzie kupić bombille do yerba mate? Rodzaje i cena.
Sklep z yerba mate MateMundo.pl może pochwalić się szerokim wyborem bombilli. Początkujący z pewnością docenią drewniane i nierdzewne bombille typu łyżeczkowego i sprężynowego. Charakteryzuje je wysoka jakość wykonania i niska cena. Wśród produktów z najwyższej półki warto zainteresować się bombillami z alpaki. Alpaka to wysokiej klasy nierdzewny stop metali o dużej odporności na utlenianie. Sklep MateMundo.pl to gwarancja korzystnej ceny, fachowej obsługi i doskonałej jakości sprzedawanych produktów. Nasze bombille gwarantują komfortowe sączenie naparu niezależnie od okoliczności. Nie wiesz co wybrać? Chcesz wiedzieć, która bombilla będzie najlepsza dla początkujących? Zainteresowało Cię kilka produktów i zastanawiasz się, jaką podjąć decyzję? Bez obaw. W razie wątpliwości, dział obsługi klienta naszego internetowego sklepu z yerba mate jest do twojej dyspozycji! Satysfakcja klienta to nasza misja. Dopełnimy wszelkich starań, by transakcja była czystą przyjemnością. Owocnych zakupów na MateMundo.pl!
- 1
- 2