2020-09-22

Guayusa kontra yerba mate – co wybrać?

yerba mate i guayusa

Guayusa jest często nazywana kuzynką yerba mate – nie bez powodu. Łączy je wiele, ale nie brakuje także pewnych różnic. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o różnicach i podobieństwach pomiędzy guayusą i yerba mate, zachęcamy do przeczytania artykułu!

Guayusa i yerba mate – pochodzenie

Zarówno yerba mate, jak i guayusa pochodzą z Ameryki Południowej. Ostrokrzew paragwajski, z którego produkuje się yerba mate, naturalnie występuje na terytorium Brazylii, Paragwaju oraz Argentyny, zaś ostrokrzew gujański znany pod łacińską nazwą Ilex guayusa, pochodzi z Ekwadoru. Choć należą do tej samej rodziny ostrokrzewów, yerba mate cieszy się na świecie o wiele większą popularnością. To dlatego, że w okresie konkwisty yerba mate była głównym towarem eksportowym Paragwaju, Ekwador zaś handlował lepiej opłacanymi niż guayusa towarami: m.in. bawełną i bananami. Obecnie guayusa zdobywa coraz większą popularność na światowym rynku i, ku naszej uciesze, sięga po nią coraz większe grono naszych Klientów!

Guayusa a yerba mate – właściwości pobudzające i smak

Jednym z najważniejszych podobieństw między yerba mate a guayusą jest potencjał pobudzający. Obydwa produkty zawierają dużą ilość naturalnej kofeiny, która odpowiada za efekt pobudzenia. Tym, co łączy te dwa napoje, jest fakt, że w odróżnieniu od kawy nie powodują one gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi i nie dają uczucia spadku energetycznego po ustaniu działania. Efekt pobudzenia jest długotrwały. Zarówno yerba mate, jak i guayusa były wykorzystywane przez indiańskie plemiona jako napój pobudzający przed polowaniami lub nocną wartą. W południowoamerykańskiej kulturze Guayusę czasem nazywa się nawet „herbatą nocnego stróża”. Zarówno yerba mate, jak i guayusa mogą stanowić zdrowszy i równie efektywny zamiennik dla kawy oraz napojów energetycznych. Cechą charakterystyczną yerba mate jest jej gorzkawy smak, który sprawia, że wiele osób zniechęca się do tych naparów już na początku. Guayusa jest wówczas doskonałym zamiennikiem – z powodu mniejszej zawartości tanin, czyli substancji odpowiedzialnych za charakterystyczną goryczkę, guayusa zyskuje o wiele delikatniejszy, roślinny smak.

Guayusa Pachamama.

Guayusa a yerba mate – składniki odżywcze

Zawartość składników odżywczych w yerba mate i guayusie jest podobna, bowiem rośliny te należą do jednej rodziny. Yerba mate to napój pełen dobroczynnych substancji; to doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, a także C i E. Yerba mate dostarcza także wielu pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – fosforu, magnezu, wapnia i innych. Guayusa, z kolei, to źródło witamin C i D oraz wapnia, potasu, cynku i chromu. Obydwie rośliny zawierają także solidną dawkę antyoksydantów – ich zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, które odpowiadają m.in. za rozwój niektórych rodzajów nowotworów. Kolejną cechą wspólną jest L-teanina odpowiedzialna za zwiększenie częstotliwości fal alfa w mózgu, co przekłada się na poprawę koncentracji, a także zmniejszenie uczucia stresu i stabilizację nastroju. Guayusa zawiera nawet większą ilość tej substancji. Zachęcamy do przetestowania obydwu napojów - każdy z nich ma swoje zalety zarówno jeśli chodzi o smak, jak i właściwości!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel