Guayusa kontra yerba mate – co wybrać?

Guayusa jest często nazywana kuzynką yerba mate – nie bez powodu. Łączy je wiele, ale nie brakuje także pewnych różnic. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat yerba mate i guayusy – co to jest, jakie są między nimi podobieństwa i różnice, co jest lepsze – zachęcamy do przeczytania artykułu!
Spis treści:
- Guayusa i yerba mate – dwie siostry z Ameryki Południowej
- Co łączy yerba mate i Ilex guayusa? Właściwości pobudzające
- Różnice między yerba mate i guayusą
- Guayusa kontra yerba mate – co wybrać?
Guayusa i yerba mate – dwie siostry z Ameryki Południowej
Zarówno yerba mate, jak i guayusa pochodzą z Ameryki Południowej. Ostrokrzew paragwajski, z którego produkuje się yerba mate, naturalnie występuje na terytorium Brazylii, Paragwaju oraz Argentyny, zaś ostrokrzew gujański znany pod łacińską nazwą Ilex guayusa, pochodzi z Ekwadoru. Choć należą do tej samej rodziny ostrokrzewów, yerba mate cieszy się na świecie o wiele większą popularnością. To dlatego, że w okresie konkwisty yerba mate była głównym towarem eksportowym Paragwaju, Ekwador zaś handlował lepiej opłacanymi niż guayusa towarami, m.in. bawełną i bananami. Obecnie guayusa zdobywa coraz większą popularność na światowym rynku i, ku naszej uciesze, sięga po nią coraz większe grono naszych Klientów! Guayusa – co to jest i czym różni się od yerba mate? Czytaj dalej!
Co łączy yerba mate i guayusę? Właściwości pobudzające
Jednym z najważniejszych podobieństw między yerba mate a guayusą jest potencjał pobudzający. Obydwa produkty zawierają dużą ilość naturalnej kofeiny, która odpowiada za efekt pobudzenia. Źródła podają, że napar z guayusy zawiera około 3-4% kofeiny, podczas gdy w yerba mate jest jej około 1-1,2%. Tym, co łączy te dwa napoje, jest fakt, że w odróżnieniu od kawy nie powodują gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi i nie dają uczucia spadku energetycznego po ustaniu działania. Efekt pobudzenia jest długotrwały. Zarówno yerba mate, jak i guayusa mogą stanowić zdrowszy i równie efektywny zamiennik dla kawy oraz napojów energetycznych. Obie rośliny były wykorzystywane przez indiańskie plemiona jako napój pobudzający przed polowaniami, całodziennymi wędrówkami lub nocną wartą. W południowoamerykańskiej kulturze guayusę czasem nazywa się nawet „herbatą nocnego stróża”. Obie rośliny stanowiły element indiańskich rytuałów. Otoczone były niemal religijnym kultem i były ważną częścią życia i kultury rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Podobna jest także zawartość składników odżywczych. Yerba mate to napój pełen dobroczynnych substancji; to doskonałe źródło witamin z grupy A i B, a także C i E. Yerba mate dostarcza także wielu pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak m.in. fosfor, magnez, wapń, cynk, potas i inne. W guayusie zawarty jest podobny zestaw minerałów, które sprawiają, że napar z rośliny może być cennym składnikiem codziennej diety. Obydwie rośliny zawierają także solidną dawkę antyoksydantów – ich zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, które odpowiadają m.in. za rozwój niektórych rodzajów nowotworów. A co różni yerbę i guayusę?

Różnice między yerba mate i guayusą – jak smakują i jak je parzyć?
Zacznijmy od smaku. Cechą charakterystyczną yerba mate jest jej gorzkawy smak, który sprawia, że wiele osób zniechęca się do picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego już na samym początku. Pod tym względem guayusa jest doskonałym zamiennikiem – z powodu mniejszej zawartości tanin, czyli substancji odpowiedzialnych za charakterystyczną goryczkę, ma o wiele delikatniejszy, bardziej roślinny smak. Południowoamerykańskie siostry różnią się także pod względem sposobu parzenia. Podczas gdy przyrządzając napar z yerba mate istotne jest pilnowanie odpowiedniej temperatury wody, w przypadku naparu z guayusy jest to znacznie prostsze. Jak ją parzyć? Wystarczy wsypać susz do naczynka, zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i gotowe! A żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie picie naparu, guayusę można pić przez bombillę, tak samo jak yerbę. Co jeszcze je różni? Choć napary z yerba mate i guayusy były elementem indiańskich rytuałów, guayusie przypisywano dodatkowo jeszcze jedną, magiczną właściwość – wierzono, że ułatwia wprowadzenie organizmu w stan świadomego snu, a to z kolei miało ułatwiać przepowiadanie przyszłości.
Podsumujmy, co łączy i dzieli yerba mate i guayusę:
Yerba mate | Guayusa | |
---|---|---|
Roślina, od której pochodzi | ostrokrzew paragwajski (łac. Ilex paraguariensis) | ostrokrzew gujański (łac. Ilex guayusa) |
Skąd pochodzi | Paragwaj, Argentyna, Brazylia i Urugwaj | Ekwador i Peru |
Smak i aromat naparu | intensywny, wyrazisty, z wyczuwalną goryczką | ziołowy, delikatny, przypomina nieco napar z pokrzywy |
Zawartość kofeiny w porcji naparu | około 1-1,2% | około 3-4% |
Zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów | bogata w antyoksydanty, zawiera witaminy A, B (B1, B2 i B6), C i E oraz minerały, m.in: potas, żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, krzem | bogata w antyoksydanty i minerały, m.in.: potas, fosfor, magnez, sód, żelazo i cynk |
Sposób przygotowania naparu | susz zalewamy wodą o maksymalnej temperaturze około 70-80 °C | susz zalewamy wrzątkiem (100 °C) |
Guayusa vs yerba mate – co wybrać?
Osoby świeże w temacie południowoamerykańskich naparów mogą stać przed trudnym dylematem: co wybrać – yerba mate czy guayusę? Obydwa napary są świetną alternatywą dla kawy i niezdrowych napojów energetycznych, na dodatek są bogate w cenne dla organizmu składniki, a co za tym idzie wykazują znacznie więcej właściwości, niż samo pobudzenie. Z pewnością guayusa jest dobrą propozycją dla tych, którym nie odpowiada intensywny charakter yerba mate lub obawiają się jej gorzkiego smaku. To także dobra alternatywa dla tych, którzy lubią yerbę i piją ją regularnie, ale czasem chcą zamienić ją na coś o nieco delikatniejszym smaku. Zachęcamy do przetestowania obydwu napojów – każdy z nich ma swoje zalety zarówno jeśli chodzi o smak, jak i właściwości!
Źródła informacji:
- Wikipedia: Ilex guayusa.
- G. Wise, A. Negrin, A critical review of the composition and history of safe use of guayusa: a stimulant and antioxidant novel food, Food Science and Nutrition, 2019.
- M. Radice, N. Cossio, L. Scalvenzi, Ilex guayusa: A systematic review of its Traditional Uses, Chemical Constituents, Biological Activities and Biotrade Opportunities, Mol2Net, 2016.