Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Yerba Mate

( ilość produktów: 526 )

Yerba mate, nazywana przez niektórych „herbatą yerba mate”, to napar z ostrokrzewu paragwajskiego – tropikalnej rośliny, która pochodzi z Ameryki Południowej. Jest napojem narodowym mieszkańców Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju, a od kilkunastu lat zdobywa coraz większą popularność także w innych częściach świata. Jakie są zalety yerba mate? Za sprawą dużej zawartości kofeiny, napar doskonale pobudza, reguluje ciśnienie, oczyszcza organizm, dostarcza magnez, witaminy i cenne sole mineralne. Coraz więcej osób sięga po napar z ostrokrzewu paragwajskiego w zamian kawy i sztucznych napojów energetycznych. A czy yerba mate jest zdrowsza niż kawa? Jak najbardziej! Nie wypłukuje bowiem cennych substancji mineralnych i oferuje stabilniejszy efekt pobudzenia. Więcej na temat właściwości yerby przeczytasz w dolnej części tekstu, a także we wpisach na naszym blogu. Przyjrzyjmy się jeszcze, jakie produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

W sklepie MateMundo.pl znajdziesz szeroki wybór rozmaitych gatunków oryginalnej yerba mate, prosto od renomowanych, południowoamerykańskich producentów. Jesteśmy bezpośrednim importerem większości oferowanych produktów. Dzięki temu możemy zaoferować absolutnie najniższe ceny yerba mate na rynku. Żaden sklep stacjonarny z yerba mate czy lokalne herbaciarnie nie mogą się z nami równać! Bogactwo oferty to ogromny atut naszego sklepu MateMundo.pl. Interesują Cię klasyczne yerba mate? U nas masz do wyboru mnóstwo tradycyjnych produktów, bez dodatków smakowych, prosto od legendarnych w świecie yerba mate marek, takich jak: Taragüi, Rosamonte czy Amanda. Zastanawiasz się, która yerba mate będzie lepsza – elaborada czy despalada? Niezależnie od tego, którą opcję wolisz, znajdziesz u nas najlepsze yerby z patyczkami i bez patyczków! Preferujesz oryginalne kompozycje z aromatycznymi ziołami, smakowitymi owocami i innymi dodatkami, tworzącymi niejednoznaczne połączenia? Twoją uwagę z pewnością zwrócą produkty takich marek jak Guarani, Verde Mate Green, Yaguar i wiele innych! A może szukasz ekologicznej yerby o wysokich walorach gatunkowych, bez sztucznych dodatków? Świetnie się składa, mamy na stanie wiele rodzajów yerba mate z organicznym certyfikatem, wśród których na szczególną uwagę zasługuje brazylijska marka Soul Mate. Niezależnie od tego, jakie smaki Cię interesują – yerba mate z dodatkiem ziół i owoców, produkty organiczne, a może 100% ostrokrzewu paragwajskiego – w naszym sklepie internetowym znajdziesz wszystko to, na co będziesz mieć ochotę! Łagodna, owocowa nuta wprowadza odrobinę słodyczy i lekkości. Zioła nadają yerbie głębi i wprowadzają do naparu eteryczny aromat. Mogą mieć również pozytywny wpływ na zdrowie. Regulują apetyt, wspomagają przemianę materii, a nawet stymulują pracę mózgu i… potencję! Z ziołami lub owocami najlepiej komponują się tak zwane „zielone yerba mate” znane też jako yerba mate green. Wynika to z ich zbilansowanego, świeżego smaku, który nie narzuca się przesadną goryczką. Najpopularniejszą yerba mate green na rynku jest brazylijska Verde Mate. Znajdziesz ją w niemal pięćdziesięciu wariacjach smakowych! W razie jakichkolwiek pytań zespół naszego sklepu internetowego z yerba mate MateMundo.pl pozostaje do Twojej dyspozycji. Nie zwlekaj, obejrzyj naszą ofertę, wybierz to, co Cię interesuje i spróbuj pysznej, aromatycznej yerba mate. Na zdrowie!

Co to jest yerba mate?

Yerba mate to aromatyczny napar sporządzony na bazie liści ostrokrzewu paragwajskiego – tropikalnej rośliny wprost z Amazońskiej dżungli, która cechuje się wysoką zawartością kofeiny. Wieki temu właściwości rośliny odkryli i docenili rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, którzy na bazie wysuszonych liści zaczęli przyrządzać pobudzający napar. Z biegiem lat napój stał się bardzo ważną częścią ich życia, a tradycja przyrządzania i picia yerba mate jest żywa wśród Latynosów do dziś. Od kilkunastu lat napar z yerba mate zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Także w naszym kraju zdobywa coraz większe zainteresowanie. Zastanawiasz się, jak rozpocząć swoją przygodę z yerbą? Czego potrzebujesz, by w pełni cieszyć się tym zdrowym i naturalnym substytutem kawy? Wszystkiego dowiesz się z tego tekstu!

Yerba mate – trochę historii

Ostrokrzew paragwajski dorasta na tropikalnym pograniczu Brazylii, Argentyny i Paragwaju. Rośnie także dziko na terenie Urugwaju, choć tam, ze względów ekonomicznych, nie produkuje się suszu yerba mate, a sprowadza się go z Brazylii. Odkrywcami właściwości rośliny byli zamieszkujący te tereny Indianie z plemienia Guarani. Setki lat temu zauważyli, że po spożyciu surowych liści nieznanej im dotąd rośliny, mają więcej energii, zwiększa się ich koncentracja, wyostrzają zmysły, a na dodatek nie odczuwają głodu. Z liści przygotowywali energetyzujący i bogaty w substancje odżywcze napar. Spożywanie yerba mate miało charakter rytuału, a roślinę otoczono nadzwyczajną opieką. Stała się ważnym elementem ich codziennego życia i bogatej kultury. W okresie konkwisty, tereny zamieszkiwane przez Indian Guarani trafiły pod zarząd jezuitów. Zakonnicy utworzyli tak zwane redukcje. Były to quasi-państwa oparte na tradycyjnej gospodarce, zarządzane wedle idei równości i solidaryzmu. Zafascynowani tubylczym naparem zakonnicy dostrzegli we właściwościach yerba mate potencjalne źródło zysku. Przeprowadzili szereg badań i nowatorskich jak na tamte czasy eksperymentów. W końcu udało się opracować technologię uprawy tej wymagającej rośliny i utworzono pierwsze plantacje. Umożliwiło to produkcję sporych ilości surowca, znacznie przewyższających lokalne zapotrzebowanie. Zaczęto więc eksportować yerbę do innych prowincji kontynentu. Powszechny dostęp i duża popularność przyszły szybko. Już w XIX wieku mate zyskała status narodowego napoju Paragwajczyków i Argentyńczyków. Rytuał parzenia yerba mate, z użyciem dedykowanych do tego akcesoriów, na stałe wpisał się w kulturę i tradycję Latynosów. Z czasem naczynko do yerby stało się popularnym motywem w sztuce oraz literaturze. Romantyzowaną ówcześnie postać gaucha, czyli samotnego pasterza z bezkresnej pampy przedstawiano z nieodłącznym matero u boku. Mieszkańcy Ameryki Południowej kochają yerbę. Piją ją każdego dnia i o każdej porze – rano do śniadania, w szkole, w pracy, w podróżach, na spacerach, podczas sjesty i popołudniowego relaksu. Najbardziej lubią pić yerbę w towarzystwie, dzieląc jedno naczynko i bombillę, jak fajkę pokoju.

Historia yerba mate

Yerba mate dotarła do Europy jeszcze w XIX wieku, lecz przez wiele dekad stanowiła niszowy, trudno dostępny produkt. Cieszyła się popularnością przede wszystkim wśród latynoskich imigrantów zamieszkujących Hiszpanię. Prawdziwa rewolucja nadeszła wraz z popularyzacją sprzedaży internetowej. Dzięki temu od kilkunastu lat grono mateistów ze Starego Kontynentu sukcesywnie się poszerza. Fenomen yerby nie ominął również Polski. Wedle statystyk jesteśmy w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o spożycie yerba mate!

Jak działa yerba mate? Właściwości ostrokrzewu paragwajskiego

Jedną z najważniejszych substancji, jaka znajduje się w liściach ostrokrzewu paragwajskiego, jest kofeina, dzięki której napary na bazie yerba mate wykazują działanie pobudzające porównywalne do popularnej na całym świecie kawy. W zależności od gatunku stopień nasycenia substancją wynosi od 0,5% do 2%. Kofeina jest wchłaniana przez organizm za pośrednictwem żołądka i jelita cienkiego, skąd trafia bezpośrednio do tkanek. Prócz energetycznej stymulacji, yerba mate pobudza mięśnie, przyspieszając przemianę materii i pracę nerek. Właśnie dlatego chętnie poleca się ją przy dietach odchudzających. W połączeniu z odpowiednim odżywianiem i aktywnością fizyczną może znacznie wspomóc walkę z otyłością. Co więcej, yerba mate zawiera szereg witamin i soli mineralnych, a także cenione przez wielu antyoksydanty, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, a także mogą przyczynić się do ochrony organizmu przed różnymi chorobami. W skrócie można powiedzieć, że yerba mate wspiera układ immunologiczny – mateiści chorują rzadziej. W przeciwieństwie do kawy yerba dostarcza magnez, a nie wypłukuje go. Dzięki temu pijąc yerba mate, nie odczujemy efektów ubocznych znanych kawoszom.

Właściwości yerba mate

Yerba mate czy kawa? Co jest zdrowsze?

Liczba miłośników yerba mate rośnie z roku na rok. Wciąż pojawiają się kolejni entuzjaści, gotowi porzucić kawę na rzecz pobudzających naparów z Ameryki Południowej. Skąd tak duże zainteresowanie? Główną rolę odgrywa tu kwestia wpływu na zdrowie. Przyjrzyjmy się szczegółom. Powodem, dla którego sięgamy po oba napoje są oczywiście ich pobudzające właściwości. Jak wiemy, energetyczna stymulacja wynika z obecności kofeiny. W przypadku parzonej kawy, w jednej porcji jest jej od około 380 do 650 mg. Porównując, na jedno naczynko yerba mate przypada średnio 360 mg kofeiny. Rodzi się więc pytanie: dlaczego lepiej wybrać napar z ostrokrzewu paragwajskiego niż kawę? Otóż, nie sama kofeina powinna być brana pod uwagę. Przyglądając się pełnemu składowi chemicznemu obu napojów zobaczymy wiele różnic. W szczegółowym zestawieniu yerba mate wypada znacznie korzystniej. Każde 100 mililitrów yerby to porcja potasu, mikro- i makroelementów, luteiny, fosforu, niacyny, 6 witaminy i ogromna doza antyoksydantów. Ziarna kawowca nie zawierają większości z wymienionych substancji lub występują one w znacznie mniejszych ilościach. Co więcej, jedną porcję yerba mate można z powodzeniem zalewać kilka razy – choć każda kolejna dolewka wiąże się z nieco niższą zawartością kofeiny i cennych substancji, to w dalszym ciągu są one dostarczane do organizmu. Kawosze z pewnością znają niezbyt przyjemne uczucie osłabienia następujące po jakimś czasie od wypicia kawy. Wynika ono z tego, że kawa wypłukuje zgromadzony w organizmie magnez. Z yerba mate jest inaczej. Ta bowiem nie tyle magnezu nie wypłukuje, co wręcz go dostarcza! Uczucie pobudzenia nie jest więc nagłe i intensywne, lecz trwa dłużej, jest bardziej harmonijne i obejdzie się bez nieprzyjemnego „kofeinowego zjazdu”.

Jak powstaje yerba mate? Regionalne odmiany yerba mate

Tradycyjna metoda produkcji yerba mate polega na zbieraniu dojrzałych liści i gałązek ostrokrzewu, suszeniu ich przy pomocy ognia i dymu, a następnie pozostawieniu do sezonowania, nazywanego także leżakowaniem, podczas którego susz nabiera wyjątkowego smaku, aromatu i prawdziwej głębi. W zależności od regionu pochodzenia można jednak zauważyć pewne różnice w obróbce, które mają wpływ na ostateczny smak i aromat naparu. Opisana wyżej, tradycyjna metoda obróbki yerba mate jest najbardziej charakterystyczna dla Paragwaju. Paragwajskie yerby charakteryzują się mocno goryczkowym, „dymnym” aromatem i obecnością patyczków i pyłu. Ze względu na panujące tam wysokie temperatury, napój często serwuje się na zimno, dlatego susz musi być odpowiednio intensywny. Paragwajskie marki świetnie sprawdzają się właśnie w takiej formie. Choć w Argentynie yerba mate produkowana jest podobnie, raczej nie cechuje się tak mocną goryczką i zawiera mniej pyłu. Argentyńczycy chętnie sięgają po susz typu despalada, czyli taki, który zawiera prawie wyłącznie listki. W tym kraju napar najczęściej spożywany jest na ciepło. Odrębną kwestią są yerba mate z Brazylii i Urugwaju. W kraju samby pija się tak zwane chimarrão. Podczas produkcji tego typu yerba mate całkowicie pomijany jest proces wędzenia dymem i leżakowania. Po zebraniu i wysuszeniu, liście mielone są na drobny pył o soczyście zielonym zabarwieniu. Napar ma świeży, słodkawy, lekko trawiasty posmak. W Brazylii popularna jest także yerba mate green, która podobnie jak chimarrão nie jest poddawana leżakowaniu, na dodatek suszy się ją za pomocą gorącego powietrza, a nie ognia. W odróżnieniu jednak od drobno zmielonej chimarrão, mate green składa się ze sporych, średnio pociętych, zielonych listków. Urugwajska yerba mate to przysłowiowy rodzynek na tle pozostałych rodzajów, gdyż kraj ten nie posiada własnych plantacji! Surowiec importowany jest z Brazylii. Urugwajska yerba mate ma jednak dość osobliwy charakter, co wyróżnia ją od brazylijskich produktów. Zawiera sporo listków i pyłu, przy jednoczesnym braku patyczków. W smaku jest łagodna, choć słodkie nuty chimarrão ustępują wytrawnym akcentom. Nie ma też soczyście zielonego, chlorofilowego koloru. Najczęściej jest oliwkowej barwy.

Jak powstaje yerba mate

Podsumowując, yerba mate można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od kraju pochodzenia:

  • paragwajska yerba mate – suszona tradycyjną metodą, przy pomocy ognia i dymu oraz poddawana procesowi leżakowania. Susz zazwyczaj składa się z dość drobno zmielonych listków, ze sporą ilością patyczków i pyłu. Napar charakteryzuje się intensywnym, goryczkowo-cierpkim smakiem, z wyraźnie wyczuwalnymi akcentami dymu. Paragwajskie yerba mate uchodzą za jedne z najmocniejszych pod względem smaku i działania; świetnie sprawdzają się do picia w zimnej formie, nazywanej tereré. Przykładowe yerba mate z Paragwaju to: Pajarito, Guarani, El Fuego.
  • argentyńska yerba mate – przez wielu mateistów uznawana jest za najbardziej „klasyczny” gatunek yerba mate. Podobnie, jak yerby z Paragwaju, powstaje tradycyjną metodą, przy użyciu ognia, czasem jest dodatkowo dymiona i przechodzi proces leżakowania. Na susz składają się średnio cięte listki o wypłowiałym kolorze, spora ilość patyczków i pył. W smaku jest nieco łagodniejsza niż paragwajskie odmiany, ale wyraźnie wyczuwalna jest charakterystyczna cierpkość i goryczka. Przykładowe yerba mate z Argentyny to: Amanda, Rosamonte, Rio Parana.
  • brazylijska yerba mate – mieszkańcy kraju samby piją yerbę na kilka sposobów:
    • chimarrão – w procesie jej produkcji pomija się etap wędzenia dymem i leżakowania, a wysuszone listki mieli się na bardzo drobny pył. W efekcie uzyskuje się proszek, przypominający drobno zmieloną mąkę o żywej, zielonej barwie. Cechuje się łagodnym, świeżym smakiem, o trawiastych akcentach. To dość specyficzny rodzaj yerba mate, dlatego do jej przygotowania i picia potrzebne są specjalne narzędzia: duże naczynko zwane cuia i rurka zakończona bardzo drobnym filtrem – bomba.
    • mate green – to yerba, którą suszy się za pomocą gorącego powietrza, a nie tak, jak według tradycyjnej metody – przy użyciu ognia i dymu. Po wysuszeniu listki praktycznie od razu trafiają do paczki – nie są poddawane leżakowaniu, dzięki czemu zachowują swoją żywą, zieloną barwę, a smak naparu jest bardzo łagodny. Mate green przypomina w smaku nieco zieloną herbatę, a przy tym działa tak samo jak tradycyjnie produkowana yerba mate – dostarcza sporą dawkę kofeiny, dzięki czemu dodaje energii i doskonale pobudza. To świetna opcja na początek przygody z yerba mate! Jedną z najpopularniejszych mate green jest bestsellerowa w naszym sklepie Verde Mate.
  • urugwajska yerba mate – tak naprawdę nie pochodzi z Urugwaju, a z Brazylii, w której jest produkowana, a następnie sprowadzana do kraju, w którym ze względu na trudną sytuację ekonomiczną nie uprawia się ostrokrzewu na plantacjach. Yerba mate oznaczona jako „Tipo PU1” (urugwajska) znacznie różni się jednak od brazylijskiej – susz składa się z drobno ciętych listków, z dużą ilością pyłu. Napar w smaku jest dość łagodny, jednak intensywniejszy niż zielone, brazylijskie chimarrão. Przykładowa yerba mate z Urugwaju to: Canarias.

Yerba mate można pić na wiele sposobów. Jedni preferują klasyczny, 100% smak ostrokrzewu, bez żadnych dodatków, inni lubią oryginalne połączenia smakowe. Yerba mate można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od dodatków, jakie znajdziemy w paczce:

  • klasyczne yerba mate, czyli 100% ostrokrzewu paragwajskiego, bez żadnych dodatków. W zależności od tego, czy oprócz listków, w opakowaniu znajdziesz gałązki i pył, klasyczne yerba mate można podzielić na despaladę (praktycznie pozbawiona patyczków) i elaboradę (listki, patyczki i pył).
  • yerba mate afrodyzjak, czyli yerba z dodatkiem ziół, które w tradycyjnej medycynie Ameryki Południowej uchodzą za naturalne afrodyzjaki. Najpopularniejsze dodatki do yerba mate, które zwiększają potencjał naparu to catuaba i muira puama.
  • yerba mate fitness – choć yerba nie jest cudownym lekiem na otyłość, to dzięki zawartości witamin i minerałów, może efektywnie wspomóc dietę, a co za tym idzie proces odchudzania. Dzięki odpowiednio dobranym ziołowym dodatkom, jej działanie może być jeszcze lepsze. W yerbach funkcjonalnych najczęściej można spotkać takie dodatki jak: czystek, rumianek, skrzyp polny czy koper włoski.
  • organiczne yerba mate – sam ostrokrzew paragwajski, jak i wszystkie dodatki, jakie znajdują się w opakowaniach tego typu yerba mate, są pochodzenia organicznego i posiadają certyfikaty ekologiczności. W rozwoju roślin nie używa się chemii i sztucznych środków ochrony, a cały proces produkcji poddawany jest restrykcyjnym przepisom i kontrolom.
  • pobudzające yerba mate – ostrokrzew paragwajski to doskonałe, bogate źródło kofeiny, ale jego działanie można wzmocnić poprzez odpowiednie dodatki. Często łączony jest z guaraną – kolejną rośliną wprost z Amazońskiej dżungli, która również bogata jest w kofeinę. W połączeniu tworzą wybuchową mieszankę, która dostarcza potężną porcję energii dla najbardziej wymagających.
  • owocowe yerba mate – z dodatkiem owoców i owocowych aromatów. Gorzko-cierpki smak yerba mate świetnie łączy się z soczystym smakiem owoców w różnej postaci. Producenci dodają do suszu kandyzowane kostki ananasa, suszone kawałki jabłka, maliny i truskawki, liofilizowane jagody i wiele, wiele innych. Możliwości są nieskończone, a kompozycje bardzo oryginalne! Owocowe dodatki łagodzą nieco intensywny charakter yerba mate, dlatego właśnie ten rodzaj suszu często polecany jest na początek mateistycznej przygody.
  • ziołowe yerba mate – z dodatkiem aromatycznych ziół. W składach tego typu kompozycji często znaleźć można orzeźwiającą miętę, kwaskowatą trawę cytrynową, werbenę czy mniej znane u nas burrito i boldo. Zioła doskonale podkreślają smak ostrokrzewu i dodają naparowi niepowtarzalnej głębi.
  • słodzone yerba mate – choć może to zabrzmieć dziwnie, yerba mate może mieć słodki smak! To zasługa naturalnego, ziołowego dodatku, jakim jest stewia. W Ameryce Południowej osłodzony napar z ostrokrzewu nazywa się yerba mate endulzada, a produkty z dodatkiem stewii w składzie znajdziesz w naszym sklepie.
  • zielona yerba mate – pobudza i działa tak samo jak klasyczna yerba mate, ale jest od niej znacznie łagodniejsza w smaku. Suszona jest gorącym powietrzem, dzięki czemu smaku naparu pozbawiony jest dymnego akcentu, z kolei pominięcie etapu leżakowania podczas produkcji sprawia, że susz zielonej yerba mate zachowuje swoją oryginalną barwę. To świetna opcja na start – polecamy!

Jak przygotować napar yerba mate?

Niektórzy mówią na yerbę „herbata yerba mate”, choć tak naprawdę nie ma ona nic wspólnego z herbatą. Pochodzi od innej rośliny, ma zupełnie inne działanie, w smaku również wyraźnie można wyczuć różnicę, ale przede wszystkim – zupełnie inaczej wygląda proces parzenia. Na samym początku może wydawać się to nieco skomplikowane, ale po nabraniu wprawy okazuje się, że nie ma nic prostszego! Zanim jednak przystąpisz do rytuału parzenia yerba mate, powinieneś zaopatrzyć się w specjalne, tradycyjne akcesoria – matero, czyli naczynko, z którego będziesz pić napar i bombillę, czyli specjalną rurkę, która służy do filtrowania fusów.

Do czego służy bombilla? Rodzaje bombilli do yerba mate

Czym jest bombilla? To nic innego jak specjalna rurka filtrująca. Jest niezbędnikiem każdego fana yerba mate, gdyż oddziela fusy od naparu. Istnieje wiele rodzajów bombilli. Dobieramy je w zależności od materiału wykonania i rodzaju suszu yerba mate. Najczęściej wykonane są ze stopów metali. Do wyboru mamy między innymi aluminium, stal nierdzewną oraz alpakę zwaną także „nowym srebrem”. Każda bombilla wyposażona jest w filtr: spiralny, łyżeczkowy lub dziurkowany. Te mogą mieć jedną lub kilka warstw. Im jest ich więcej, tym dokładniej przefiltrujemy nasz napar.

Bombilla do yerba mate - różne rodzaje

Co to jest matero? Naczynka do yerba mate

Mając za sobą wybór bombilli, należy również zastanowić się nad odpowiednim matero, czyli specjalnym naczynkiem, w którym przygotowuje się napar. Istnieje wiele rodzajów naczynek do yerba mate, a każde z nich ma nieco inną charakterystykę.

Tykwa

Przykładem tradycyjnych matero są tykwy wytwarzane z wysuszonej i wydrążonej tropikalnej dyni. Stanowią idealną opcję dla miłośników klasycznych, a do tego niedrogich rozwiązań.

Matero ceramiczne

W Europie największą popularnością cieszą się matera ceramiczne. Mają sporo zalet. Powoli się nagrzewają, cechuje je duża pojemność i wytrzymałość. Co więcej, prócz obmywania wodą nie wymagają skomplikowanej konserwacji.

Palo santo

Mityczne „święte drzewo” to południowoamerykańska roślina, od wieków czczona ze względu na swój niezwykły, eteryczny aromat i zastosowanie w medycynie ludowej. Matero wykonane z palo santo wydziela przyjemny, żywiczny zapach, jednocześnie wprowadzając nutę subtelności do smaku naparu.

Przygotowanie yerba mate – krok po kroku

Jeśli udało Ci się wybrać odpowiedni dla siebie susz yerba mate oraz wyposażyłeś się we wszystkie niezbędne akcesoria, pora przejść do najprzyjemniejszej z czynności, czyli oczywiście parzenia yerba mate. Istnieją różne szkoły przyrządzania naparu, my skupimy się na tej najpopularniejszej i powszechnie akceptowanej metodzie:

  1. Napełnij matero yerbą. Latynosi wypełniają zwykle naczynko suszem mniej więcej w ⅔ jego objętości. Dla początkującego mateisty może to być jednak nieco za dużo, dlatego nasyp około 15 g suszu – 1 duża łyżka.
  2. Zakryj dłonią naczynko wypełnione suszem i kilkukrotnie wstrząśnij całością. Dzięki temu najdrobniejsze elementy opadną na dno i nie będą trafiać do rurki (bombilli) podczas picia.
  3. Odwróć matero tak, by znajdowało się pod kątem około 45 stopni w stosunku do podłoża. Umieść bombillę (rurkę) wzdłuż „piramidki” usypanej z suszu.
  4. Zwilż susz odrobiną zimnej wody.
  5. Gdy yerba zdąży się „napić”, możesz przejść do zalania całości gorącą wodą. Optymalnie powinna mieć około 70-80 stopni Celsjusza. Najważniejsze, by nie był to wrzątek! Zbyt gorąca woda może sparzyć liście i napar stanie się bardzo gorzki w smaku. Odczekaj chwilę, by napar dobrze się zaparzył.

Czas na degustację! Po wypiciu fusy będą nadawały się do kilkukrotnego zalania (średnio 4-5 dolewek). Wiele zależy tu od marki i rodzaju suszu. Nie bój się eksperymentować z dodatkami. W zależności od upodobań możesz pokusić się o dodanie odrobiny ziół, miodu, cytryny bądź innych cytrusów. Niech jedynym ograniczeniem będzie Twoja wyobraźnia!

Jak przygotować yerba mate na zimno? Co to jest tereré?

Jak przygotować yerba mate na zimno? Wspominaliśmy o zalewaniu yerba mate gorącą, choć nie doprowadzoną do wrzenia wodą. Jeśli jednak doskwierają nam upały lub zwyczajnie mamy ochotę się orzeźwić, idealnym rozwiązaniem jest tereré, czyli yerba mate na zimno. Tradycja pochodzi z Paragwaju, gdzie ze względu na ciężki, tropikalny klimat chłodny napar cieszy się zdecydowanie większą popularnością. Przygotowanie takiego napoju odbywa się analogiczne. Postaraj się, by woda była dobrze schłodzona – w wodzie o letniej temperaturze kofeina nie uwalnia się tak łatwo. Po zalaniu suszu lodowatą wodą trzeba nieco dłużej poczekać. Około 5 minut powinno wystarczyć, by napój nabrał charakterystycznego koloru i goryczki. Tereré smakuje świetnie z różnorodnymi dodatkami. Z pewnością świetnie sprawdzi się lód, kawałki cytrusów, a nawet soki. A zatem do dzieła!

Co to jest curado matero?

Rytuał parzenia yerba mate z użyciem dedykowanych do tego narzędzi to jedno, ważne jest także odpowiednie dbanie o akcesoria. Niezależnie od tego, jaki rodzaj matero wybierzesz, przed pierwszym użyciem należy je odpowiednio przygotować, a także odpowiednio je pielęgnować po każdym użyciu. W przypadku matero wykonanego z ceramiki sprawa jest prosta – wystarczy przepłukać je wrzątkiem po zakupie, a po wypiciu porcji yerba mate, dokładnie umyć lub umieścić w zmywarce. Jeśli korzystasz z naczynek do yerba mate pochodzenia naturalnego, sprawa staje się nieco bardziej skomplikowana, ale warto odpowiednio zadbać o takie akcesorium, aby posłużyło jak najdłużej. Proces przygotowania naczynka do użytkowania nazywa się curado i ma na celu zaimpregnowanie drewna lub naturalnej tykwy, by zwiększyć żywotność matero i wzmocnić materiał.

Curado tykwy (calabazy)

Calabaza to wysuszona dynia. Jeśli nie była używana, na jej dnie może zebrać się sporo nagromadzonego miąższu. Trzeba koniecznie go usunąć. Jak to zrobisz? To proste! Zalej naczynie wodą i pozostaw na noc. Kolejnego dnia niechciany miąższ będzie można wyskrobać (np. łyżeczką). Cały proces powtórz. Kolejnego dnia wystarczy tylko jeszcze raz przepłukać tykwę zimną wodą. Dopiero teraz będzie gotowa do użycia.

Curado palo santo i innych matero z drewna

Tutaj proces curado będzie odrobinę bardziej złożony. Na początku opłucz naczynie pod bieżącą wodą. Po wyschnięciu delikatnie nasmaruj wnętrze olejem lub oliwą. W takim stanie pozostaw matero na około dwie doby. W tym czasie powinno solidnie nasiąknąć tłuszczem. Następnie wsyp susz i zalej całość ciepłą wodą – tak, jak gdybyś parzył sobie yerbę. Pozostaw naczynie na noc, a rano ponownie je opłucz, pozbywając się zawartości. Gotowe!

Yerba Mate FAQ, czyli pytania i odpowiedzi

Tytułem zakończenia przygotowaliśmy dla Was zbiór najczęściej zadawanych pytań wraz z możliwie wyczerpującymi odpowiedziami. Zapraszamy do lektury!

  • Co to jest yerba mate?

    Yerba mate to napar przygotowany na bazie suszu ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina występuje w południowoamerykańskich tropikach na pograniczu Paragwaju, Argentyny, Brazylii i Urugwaju. To właśnie w tych krajach yerba mate cieszy się największą popularnością. Napar zawdzięcza ją przede wszystkim obecności cennych składników odżywczych i wysokiej zawartości naturalnej kofeiny. Właśnie dlatego bywa nazywany zdrowszą alternatywą dla kawy.

  • Jak działa yerba mate?

    Zawarte w listkach ostrokrzewu paragwajskiego substancje wykazują szereg cennych dla zdrowia właściwości. Każda porcja naparu dostarcza witamin, soli mineralnych, ksantyn i oczywiście kofeiny. Prócz efektu pobudzenia, regularnie spożywana yerba mate przyczynia się do uregulowania ciśnienia krwii. Ponadto, dochodzi do obniżenia napięcia mięśni oraz stymulacji pracy serca i układu nerwowego. Yerba mate poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm, przez co może wspomóc odchudzanie.

  • Czym jest matero?

    Matero to ogólne określenie dla różnego rodzaju naczynek do yerba mate. Najbardziej podstawowym są wydrążone tykwy z tropikalnej dyni. Jeżeli jednak szukamy czegoś bardziej trwałego i łatwiejszego w utrzymaniu, zainwestujmy w tykwy ceramiczne. Doświadczeni miłośnicy naparów chętnie wybierają matera palo santo. Są one wykonane z pełnego żywicy południowoamerykańskiego drewna o wspaniałym aromacie. Ciekawostką jest też guampa, czyli naczynko wykonane z… bawolego rogu!

  • Jakie naczynko wybrać na początek?

    Początkującym mateistom rekomendujemy matera ceramiczne. Są one stosunkowo tanie, łatwo dostępne i cechują się dużą odpornością na uszkodzenia. Ponadto łatwo utrzymać je w czystości i nie trzeba poświęcać dużo czasu na ich konserwację.

  • Co to jest bombilla i do czego służy?

    Bombilla to metalowa lub drewniana rurka oddzielająca napar od fusów. U góry posiada ustnik, a u zakończenia jest zainstalowane specjalne sitko. Jeżeli pragniemy przygotowywać yerba mate tradycyjnymi metodami, bombilla stanowi absolutny niezbędnik. Wybierając ją, mamy przed sobą szeroki wybór. Do najtańszych produktów należą te wykonane z bambusa lub aluminium. Nieco droższe są bombille ze stali nierdzewnej. Na „najwyższej półce” znajdziemy zaś bombille z alpaki lub srebra. Te, choć potrafią kosztować naprawdę sporo, z pewnością posłużą przez długie lata.

  • Czy yerba mate można zalewać wrzątkiem?

    Można, choć to BARDZO ZŁY POMYSŁ :). Przy kontakcie z wrzątkiem listki ostrokrzewu szybko oddadzą wszystkie swoje właściwości. W efekcie napar będzie zdecydowanie zbyt intensywny w smaku. W zasadzie już po pierwszym zalaniu nada się do wyrzucenia. Najlepsza temperatura do yerba mate wynosi około 75-80 stopni Celsjusza. Taki napar w optymalnym tempie uwalnia zawarte w sobie związki. Będziemy mogli sobie pozwolić nawet na kilka dolewek wody i wciąż cieszyć się wspaniałym smakiem i właściwościami.

  • Czy yerba mate można przyrządzać na zimno?

    Tak! W poprzedniej odpowiedzi wspominaliśmy o 80 stopniach Celsjusza jako optymalnej temperaturze przygotowania naparu. Nie dodaliśmy jednak, że równie dobrym pomysłem jest yerba mate zalana... bardzo zimną wodą. Wspomniana forma podania nazywa się terére i będzie doskonałym sposobem na ochłodę w gorące dni! Terére jest szczególnie popularne w Paragwaju. Mieszkańcy tego kraju chętnie wzbogacają je o kostki lodu, owoce lub soki.

  • Co to jest yerba mate green?

    To popularny w Brazylii gatunek yerba mate o łagodnym smaku i silnych właściwościach pobudzających. Suszenie zielonej yerba mate odbywa się przy użyciu gorącego powietrza, zamiast dymu. Dzięki temu całość jest zdecydowanie mniej goryczkowa. Yerba mate green doskonale łączy się z owocowymi i ziołowymi dodatkami. Verde Mate, najpopularniejszy produkt w tej kategorii, posiada około 50 wariacji smakowych!

  • Yerba mate despalada i elaborada. Czym się różnią?

    Wśród klasycznych yerba mate istnieje podział na yerby typu elaborada i despalada. Produkty z tej pierwszej grupy, prócz zmielonych listków ostrokrzewu, mają w składzie też patyczki. Yerba mate despalada jest zaś ich pozbawiona. Despalada uważana jest za mocniejszą w smaku i działaniu, gdyż patyczki nie posiadają walorów smakowych i nie zawierają kofeiny.

  • „Kupiłem yerba mate, lecz nie posiadam żadnych akcesoriów. Co robić?”

    Koniecznie wejdź na naszą stronę i zamów matero oraz bombillę! Jeżeli jednak pragniesz już teraz skosztować naparu, istnieją rozwiązania zastępcze. Yerba mate można przygotować np. w zaparzaczu do herbaty lub we french pressie.

  • Co to jest palo santo?

    Palo santo to gatunek egzotycznego drewna cechującego się wspaniałym, naturalnym zapachem żywicy. Ze względu na te właściwości wykorzystuje się je w produkcji naczynek do yerba mate oraz kadzideł.

  • Która yerba mate będzie najlepsza na początek?

    Początkującym polecamy zielone yerba mate, np. produkty brazylijskiej marki Verde Mate Green. Są łagodniejsze w smaku i występują w interesujących wariacjach, z dodatkiem owoców i ziół. Dobrym wyborem będzie też klasyczny susz w mniej intensywnym wydaniu suave.

  • Czy yerba mate pomaga w odchudzaniu?

    Tak. Yerba mate hamuje głód przynosząc uczucie sytości. Ponadto wspomaga przemianę materii poprzez stymulację układu pokarmowego. Jeżeli pamiętamy o aktywności fizycznej i zbilansowanej diecie, yerba mate z pewnością pomoże schudnąć.

  • Czy yerba mate mogą pić tylko dorośli?

    Sprawa jest dyskusyjna. W Argentynie dostępne są przeznaczone dla dzieci owocowe yerba mate o mniejszej zawartości kofeiny. My jednak radzimy wstrzymać się z podawaniem naparu najmłodszym.

pixel