Yerba mate a temperatura – jaka jest optymalna?
Choć sposób przygotowywania yerba mate wielu osobom wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości wystarczy zapamiętać kilka prostych zasad. Wyjaśniamy, jaka temperatura jest optymalna do zaparzenia yerba mate i dlaczego to tak istotna kwestia. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak poprawnie parzyć yerba mate, zapraszamy!
Spis treści:
- Yerba mate - napój mocy od Indian Guarani
- W jakiej temperaturze parzyć yerba mate? Dlaczego nie zalewamy yerby wrzątkiem?
- Jaka jest optymalna temperatura wody do parzenia yerba mate?
- Jak precyzyjnie sprawdzić temperaturę wody do yerby? Niezbędne akcesoria
- Jak używać termometru do parzenia yerba mate?
- Yerba mate na zimno!
Yerba mate - napój mocy od Indian Guarani
Zacznijmy od początku. Yerba mate to napar z ostrokrzewu paragwajskiego - rośliny, która w naturalnym środowisku występuje w Ameryce Południowej, na granicy Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Dawniej te tereny zamieszkiwali Indianie Guarani i to oni odkryli cudowne właściwości tej rośliny. Setki lat temu zauważyli, że liście ostrokrzewu dodają im energii, zwiększają koncentrację i zmniejszają uczucie głodu. Wtedy Indianie po prostu żuli surowe liście. Później z wysuszonych i rozdrobnionych listków ostrokrzewu zaczęli sporządzać napar. Yerba mate była tajemnicą, a o cudownych właściwościach boskiej rośliny wiedzieli tylko Indianie. Tak było do czasu, gdy do Ameryki Południowej przybyli Jezuici. Poznali życie i kulturę Indian i zachwycili się ich ulubionym naparem. Jezuici przywieźli yerba mate do Europy, dzięki czemu zaczęła powoli zyskiwać coraz większą popularność - choć nie była to łatwa droga. Dziś o tym cudownym napoju wie coraz więcej ludzi na całym świecie. Przygotowanie i picie yerba mate to magiczny rytuał. Potrzebne są do tego specjalne narzędzia: matero, czyli naczynko, w którym parzy się yerbę i bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Zanim do suszu wleje się wodę, trzeba wykonać kilka czynności, dzięki którym picie yerby jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Istotna jest ilość suszu, sposób jego ułożenia w matero i temperatura wody, którą zalewa się ostrokrzew paragwajski. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to skomplikowane, ale wystarczy zagłębić się nieco w ten magiczny świat, aby szybko nabrać wprawy.
W jakiej temperaturze parzyć yerba mate? Dlaczego nie zalewamy yerby wrzątkiem?
Zdarza się, że osoby niezaznajomione z tematem yerba mate, mylą ją z herbatą. Yerba mate nie jest herbatą - choć mają wiele podobieństw, to podstawową różnicą jest to, że oba napary pochodzą od dwóch zupełnie innych roślin. Faktem jest jednak, że susz yerba mate swoją formą przypomina nieco herbatę lub inne mieszanki ziołowe. Te najczęściej zalewa się wrzątkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste - gotujemy wodę, wrzucamy do kubka torebkę herbaty albo ziół, zalewamy jeszcze bulgoczącym wrzątkiem i czekamy kilka minut, aż się zaparzy. Całość trwa dosłownie kilka minut. Podobieństwo do herbaty sugeruje podobny sposób przygotowania yerba mate. Nie ma jednak nic bardziej mylnego. W przypadku naparów z ostrokrzewu paragwajskiego sprawa nie jest tak prosta - woda nie może być za gorąca, a zalewanie suszu świeżo zagotowanym wrzątkiem w ogóle nie wchodzi w grę! Nie może być też za zimna. Jaka więc jest idealna temperatura parzenia yerby i dlaczego jest to aż tak istotne? To właśnie od temperatury wody zależą bowiem właściwości naparu, a także jego smak.
Jaka jest optymalna temperatura wody do parzenia yerba mate?
Odpowiednia temperatura wody do parzenia yerba mate to jedna z najważniejszych zasad przyrządzania tego bogatego w kofeinę, witaminy i minerały naparu. Przygotowując yerbę, można pominąć używanie specjalnego matero czy usypywanie kopczyka. Można też użyć zwykłego zaparzacza do herbaty i nie używać bombilli. Jednak temperatura parzenia yerby zawsze musi być odpowiednia. Yerba zalana wrzątkiem albo zbyt mocno przestudzoną wodą, będzie niesmaczna i nie uwolni swoich właściwości. Jeśli więc chcemy pić yerbę tak, aby wyciągnąć z niej wszystko to, co najlepsze, musimy odpowiednio ją przygotować. Optymalna temperatura wody, którą należy zalewać susz z ostrokrzewu paragwajskiego to około 70-80 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura sprawi, że liście „sparzą się”, a zawartość kofeiny w naparze zostanie zredukowana, co jest złą informacją dla osób, które piją yerba mate głównie ze względu na jej właściwości pobudzające. Co więcej, wrzątek powoduje, że napar nabiera nadmiernie goryczkowego smaku, który często przeszkadza nawet zaawansowanym mateistom. Zbyt niska temperatura wody do zalania yerby sprawia z kolei, że napar jest słaby - nie pobudza tak mocno, jak powinien i nie uwalnia w pełni swoich walorów smakowych i aromatycznych. Zbyt gorąca lub zbyt zimna woda może popsuć smak nawet najlepszej yerba mate!
Jak precyzyjnie sprawdzić temperaturę wody do yerby? Niezbędne akcesoria
Wyczucie odpowiedniej temperatury wody do zalania suszu ostrokrzewu paragwajskiego może okazać się wcale nie takie proste, jakby się wydawało. Szczególnie na początku mateistycznej przygody. Źle zaparzona yerba, zbyt gorzka i zbyt słaba może zrazić do siebie osoby, które stykają się po raz pierwszy z jej smakiem. Jak więc poprawnie zaparzyć yerba mate? Jak sprawdzić, ile stopni ma woda? Możemy to zrobić „na czuja”, czekając około 4-10 minut od zagotowania wody, aby ostudziła się do odpowiedniej temperatury. Czas ten jest zależny od materiału, z jakiego wykonany jest czajnik albo pojemnik, do którego zostanie przelana woda do ostudzenia. A jaka jest metoda, by precyzyjnie sprawdzić temperaturę wody do yerby? Aby móc dokładnie kontrolować wysokość temperatury wody, można wesprzeć się specjalnym termometrem analogowym, bądź czajnikiem z wbudowanym termometrem. Nie są to narzędzia niezbędne do przyrządzania yerba mate i spokojnie można sobie poradzić bez nich, ale akcesoria te z pewnością przydadzą się szczególnie osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z yerba mate!
Jak używać termometru do parzenia yerba mate?
Jak odczytać na termometrze jaką temperaturę ma woda do yerba mate? To proste! Termometr - analogowy czy ten wbudowany w czajnik - składa się z tarczy, na której oznaczony jest zakres temperatur (zazwyczaj od 0 do 100 stopni Celsjusza) i wskazówki. Termometr analogowy ma długą igłę, która zazwyczaj schowana jest w praktycznym etui. Etui dodatkowo często wyposażone jest w klips, który ułatwia umieszczenie termometru na przykład w wysokim dzbanku. Każdy z rodzajów termometrów jest bardzo czuły, więc mierzą temperaturę z dużą precyzją. Igłę termometru analogowego (po zdjęciu etui) umieszczamy w zagotowanej lub w gotującej się wodzie i czekamy, aż wskazówka pokaże pożądaną temperaturę. W przypadku czajnika z wbudowanym termometrem, sprawa jest jeszcze prostsza - wystarczy wyłączyć czajnik w odpowiednim momencie lub odczekać, aż znajdująca się w nim woda ostygnie do optymalnej temperatury. Termometr do sprawdzania, jaką temperaturę ma woda do zaparzenia yerba mate, to gadżet, który znacznie ułatwia wejście w mateistyczny świat! Na dodatek przydaje się nie tylko do parzenia yerba mate, ale także do przyrządzania potraw. Można zmierzyć nim na przykład temperaturę pieczącego się ciasta czy pieczeni.
Yerba mate na zimno!
Tak jak wspomnieliśmy, optymalna temperatura wody do yerba mate to około 70-80 stopni. Kupując dany produkt, warto jednak zwrócić uwagę na ewentualne rekomendacje producenta - zdarza się, że niektóre rodzaje yerba mate należy zaparzać w inny sposób. Przykładowo, niektóre susze przeznaczone są stricte do przygotowania tereré, czyli yerba mate na zimno. Zimną wersję yerby szczególnie uwielbiają pić Paragwajczycy, ze względu na gorący klimat i wysokie temperatury, jakie występują w Paragwaju. W takim przypadku im zimniejsza woda, tym lepiej – porcję suszu można zalać nawet wodą lub sokiem z dodatkiem kostek lodu! Tak przygotowany napój zapewni doskonałe pobudzenie, orzeźwi i z pewnością przyniesie ukojenie w upalne dni. Susze do tereré mogą zawierać dodatki ziołowe lub cytrusowe, co dodatkowo wzmacnia uczucie świeżości.
Źródła informacji:
- Wikipedia: Yerba mate.
- B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze yerba mate, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, XLV, 3, str. 1001–1005.