Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naczynia do yerba mate

( ilość produktów: 89 )

Zastanawiasz się jak pić yerba mate i nie wiesz, jakie naczynko wybrać? Interesuje Cię matero do yerba mate? A może chcesz zainwestować w Palo Santo, algarrobo lub guampę? Ceramiczne, szklane, drewniane, czy aluminiowe? Jaki wybrać kubek do yerba mate? Odpowiednie naczynko do yerba mate jest niezbędne, by doświadczać bogactwa yerby w prawdziwie południowoamerykańskim stylu. W zależności od materiału wykonania i kraju pochodzenia naczynka znane są pod różnymi nazwami. Nasz sklep internetowy szczyci się największym wyborem akcesoriów prosto od latynoskich producentów. Stacjonarne sklepy z yerba mate mogą nam tego pozazdrościć! Z całą pewnością znajdziesz u nas swoje wymarzone matero - naczynko do yerba mate.

Pierwsze naczynka do yerba mate wymyślili Indianie Guarani

W Polsce naczynia do picia yerba mate określa się słowem „matero”. Słowo to niezupełnie poprawnie zostało przeniesione do języka polskiego. W Ameryce Południowej „matero” oznacza osobę, która pije yerba mate. Kubek do picia yerba mate nazywa się tam natomiast „mate”. Słówko to wywodzi się z języka keczua, od słowa „mati”, które określa pojemnik służący do picia napoju. Pierwsi odkrywcy właściwości ostrokrzewu paragwajskiego, czyli Indianie Guarani, początkowo nie używali żadnych naczyń do picia yerba mate. Świeżo zerwane liście ostrokrzewu żuli przed polowaniami - aby zwiększyć swoją koncentrację. Czasem też sporządzali wywar z rozdrobnionych liści rośliny i cedzili go przez zęby. Później Indianie Guarani zaczęli wykonywać naczynka do yerba mate z wydrążonego i wysuszonego owocu tykwy.

Jakie naczynko do yerba mate wybrać?

Największą popularnością cieszą się matera ceramiczne. Ich zalety to łatwość w konserwacji, niska cena i solidne wykonanie. Polecamy je szczególnie początkującym mateistom. To właśnie one trafiają do zestawów startowych yerba mate oferowanych w naszym sklepie internetowym. Kolejną kategorią są naturalne tykwy z kalebasy, czyli naczynia do yerba mate z wysuszonej i pozbawionej miąższu tropikalnej dyni. Właśnie w nich serwowano yerba mate przed wiekami. Rozwiązanie pozwala na bliskie obcowanie z tradycją. Brazylijskim odpowiednikiem calabazy jest tzw. cuia wykonana z przeciwległej części skorupy dyni. Zaletą roślinnych tykw jest ich niska cena. Wadę stanowi jednak słaba odporność na uszkodzenia mechaniczne. Bardziej wytrzymałe będą okute stalą naczynka z drewna palo santo. Wyjątkowość matero palo santo wynika z niezwykłego żywicznego zapachu drewna. Ten stopniowo uwalnia się w kontakcie z wodą, wpływając na aromat samej yerba mate. Tego po prostu trzeba spróbować! Należy jednak pamiętać o tzw. curado. Interesujące kuriozum stanowią matero do yerba mate wykonane z… bawolego rogu! Naczynka te znane są pod nazwą guampa. Najchętniej popijali z nich argentyńscy kowboje, czyli gauchowie. Naczynia do yerba mate wykonywane są z różnych materiałów, mogą przybierać różne kształty, a każdy z nich ma odmienne przeznaczenie. Jakie są rodzaje naczynek do yerby i czym się od siebie różnią?

Tykwa

Tykwa to naturalny „kubek do yerba mate”, który powstaje ze ściętego, wysuszonego i zdrewniałego owocu rośliny o tej samej nazwie, zwanej również „kalebasa”. W zależności od tego, z której części owocu jest wykonana, przybiera różne kształty i inne nazwy. Najbardziej podstawowy kształt naczynia do yerba mate wykonanego z kalebasy nazywa się po prostu „tykwa” lub „calabaza” (z języka hiszpańskiego). Ma gruszkowaty, pękaty kształt, z lekkim zwężeniem u góry. Jest lekka i ma cienkie ścianki. Można spotkać pięknie zdobione tykwy, a ich zdobienia wykonywane są ręcznie. Często zwieńczone są przy wylocie metalową wirolką.

Cuia

Cuia także wykonana jest z owocu tykwy, ale z jej górnej części. Różni się od podstawowej tykwy kształtem i zastosowaniem. Ma grube ścianki i delikatne zwężenie u góry, które przechodzi w szeroki kołnierz. Taki kształt jest niezwykle przydatny w przyrządzaniu brazylijskiej, bardzo drobno zmielonej odmiany yerba mate - chimarrão, w szczególności metodą invertido.

Porongo

Porongo to kolejny rodzaj naczynia do yerba mate wykonanego z owocu tykwy. Podobnie jak cuia, powstaje z górnej części kalabasy. Porongo jest mniejsze i ma cieńsze ścianki niż cuia, a jego charakterystyczną cechą jest to, że wyposażone jest w metalowe nóżki, dzięki którym może stabilnie stać na płaskiej powierzchni. Porongo zwykle używane jest do picia yerba mate przez Argentyńczyków i Urugwajczyków.

Galleta

Kolejnym i ostatnim rodzajem kubka do yerba mate wykonanego z wydrążonego i wysuszonego owocu tykwy jest galleta. Nazwa tego naczynka w języku hiszpańskim oznacza „ciasteczko”. Ma płaski kształt - wykonana jest z płaskiego owocu tykwy, w którym obcina się jeden z boków tak, aby powstał wylot naczynka. Ten typ matero używany jest głównie w Brazylii i niekiedy w Argentynie.

Drewniane matero

Picie yerba mate w naczyniu wykonanym z naturalnego materiału ma swój urok. Naturalna, wydrążona tykwa, w której umieści się susz i zaleje go wodą, odda nieco swojego smaku i aromatu, zmieniając przy tym doświadczenia smakowe i aromatyczne z picia naparu. Podobnie jest w przypadku drewnianych matero, wykonanych z drzew, które wytwarzają aromatyczną żywicę - przygotowana w nich yerba mate zyskuje głębię i nowe, niepowtarzalne nuty smakowe. Najbardziej popularnym drewnem, z którego wykonuje się naczynia do picia yerba mate jest to pochodzące z drzewa Bulnesia sarmientoi, znanego potocznie jako palo santo, czyli „święte drzewo” w języku hiszpańskim. Trochę mniej popularnym drzewem, z którego drewna wykonuje się naczynia do yerby jest algarrobo. Niekiedy matero wykonuje się także z drewna imbuia czy lapacho. Matero wykonane z drewna mają swój urok i magię, ale podobnie jak naczynka wykonane z tykwy, mają swoje wady - nie są tak wytrzymałe, po pewnym czasie mogą pęknąć, a pozostawione w nich mokre resztki naparu mogą przyczynić się do gnicia. Aby wzmocnić konstrukcję tego typu naczynek do yerby, często wzmacnia się je metalowymi okuciami.

Matero ceramiczne

Matero wykonane z ceramiki, to bardzo praktyczne naczynia do picia yerba mate. Zwykle kształtem przypominają naczynka wykonane z naturalnej tykwy - pękate u dołu, ze zwężeniem u góry. Są trwałe i wygodne w użyciu, ponieważ nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Łatwo jest je umyć - można bez obaw włożyć je do zmywarki i umyć przy użyciu detergentów. Nie zgniją pod wpływem wilgoci, gdy zostawi się w nich na dłuższy czas mokre resztki naparu. Pokrywa się je szkliwem, dzięki czemu nie pękają pod wpływem temperatury. Dużą zaletą jest także to, że ceramiczne naczynia można wykonać w dowolnym kolorze i wzorze.

Guampa

Guampa to rodzaj naczynia, w którym Paragwajczycy piją yerba mate w lodowatej wersji - tereré. Tradycyjnie guampy wykonuje się z bydlęcego rogu lub kopyta, ale często spotykane są też guampy wykonane z drewna, metalu czy ceramiki. Na tle naczynek do yerba mate wyróżniają się kształtem - są podłużne, lekko wygięte, węższe u dołu i rozszerzające się ku górze. Często wyposażone w uchwyt i metalowe okucie - jeśli wykonane są z naturalnego materiału.

Glassanto

Glassanto to - jak wskazuje nazwa - naczynia do yerby wykonane ze szkła. Ich kształt zwykle inspirowany jest naturalnymi matero z drewna palo santo. Największą zaletą tego typu naczyń jest to, że przez ich przeźroczyste ścianki można podziwiać przygotowany w nich napar yerba mate. Łatwo jest je też umyć. Wadą jest ich delikatność - szkło może łatwo się stłuc.

Przygotowanie naczynka do yerba mate

Curado naczynka do yerba mate. Co to jest? To odpowiednie materiału, z którego wykonane jest naczynie do kontaktu z napojami – inaczej – impregnacja. Naturalne, drewniane naczynka do yerba mate posłużą nam długie lata, jednak trzeba o nie odpowiednio zadbać. Na początku, każde nowe matero należy przepłukać zimną wodą i poczekać aż całkowicie wyschnie. Następnie dodajemy do środka odrobinę oliwy z oliwek lub innego oleju spożywczego i równomiernie rozsmarowujemy po całym naczynku. Natłuszczone matero pozostawiamy na dwie doby, a następnie płuczemy ciepłą wodą. Po takim zabiegu naczynko nadaję się do użytku. Cały proces warto od czasu do czasu powtórzyć. Curado naturalnej tykwy jest nieco bardziej pracochłonne. Polega na usunięciuresztek miąższu z owocu, który namacza się, a potem dokładnie suszy. Z kolei ceramiczne lub szklane matero nie wymagają specjalnego przygotowania - wystarczy porządnie umyć je przed pierwszym użyciem. Więcej informacji na temat curado znajdziecie na naszym sklepowym blogu.

Matero do yerba mate – sklep MateMundo.pl

W sklepie internetowym z yerba mate MateMundo.pl znajdziecie wszystkie wspomniane naczynka do yerba mate. Które matero będzie najlepsze? Na co zwracać uwagę wybierając tykwę? Szczegółowe informacje znajdziecie w naszych blogowych wpisach. Możecie też skontaktować się z działem obsługi klienta naszego sklepu yerba mate – MateMundo.pl. Wykwalifikowany zespół z przyjemnością pomoże Wam w wyborze czegoś dla siebie!

pixel