Darmowa dostawa od 39,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Matera Palo Santo

( ilość produktów: 9 )

Palo santo, czyli z języka hiszpańskiego - „święte drzewo”. Rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej. Drewno z niego pozyskane jest bardzo trwałe i wytrzymałe, na dodatek jest bardzo aromatyczne. Palo santo ma wiele zastosowań. Szczególnie popularne jest w mateistycznym świecie - służy do wyrobu naczynek do picia yerba mate. Matero wykonane z palo santo jest magiczne. Dlaczego? Czytaj dalej!

Magiczne święte drzewo

„Palo santo” to tak właściwie określenie, które obejmuje kilka spokrewnionych ze sobą gatunków drzew, ale w świecie yerba mate najczęściej wykorzystywane jest drewno z drzewa o botanicznej nazwie Bursera graveolens. Charakterystyczną cechą „świętego drzewa” jest jego zapach. Wydziela aromatyczną żywicę, nasyconą olejkami eterycznymi. Zapach palo santo jest nie do podrobienia. Uwodzi i intryguje, a jednocześnie koi i uspokaja. Zapach jest delikatnie słodki, przypominający wanilię, a jednocześnie orzeźwiający, z lekko cytrusową nutą. Czuć w nim pierwotną energię, zapach natury i lasu tropikalnego, z którego pochodzi. Oprócz intensywnego zapachu, żywica drewna palo santo wykazuje wiele właściwości. Działa między innymi antyseptycznie i przeciwzapalnie.

Palo santo - drewno o wielu zastosowaniach

Ze względu na właściwości aromatycznej żywicy, którą wydziela, palo santo od wieków wykorzystywano w medycynie ludowej przez tubylczą ludność zamieszkującą Amazonię. Olejek pozyskany z żywicy był lekarstwem na różne dolegliwości, jak ból brzucha czy reumatyzm. Wiórki z drewna dodawano do zdrowotnych naparów, które wspomagały pracę układu trawiennego. Indianie wierzyli, że „święte drzewo” działa oczyszczająco i zwiększa przepływ energii. Wykorzystywali je w medytacji i mistycznych rytuałach. Podpalali drewienka, okadzali dymem miejsce ceremonii i wierzyli, że jego zapach uchroni to miejsce przed „złą energią”. Wierzono też, że ognisko rozpalone z drewna palo santo ma moc odstraszania złych duchów i przynosi szczęście. Dziś popularne jest wykorzystywanie drewienek palo santo jako kadzideł - nie tylko roztaczają niesamowicie piękny zapach w pomieszczeniu, ale też koją zmysły i relaksują.

Matero z palo santo - jedyne w swoim rodzaju naczynko do yerba mate

Palo santo to jeden z najtwardszych i najcięższych gatunków drewna na świecie. Jest bardzo wytrzymałe, a ze względu na zawarte w nim naturalne oleje, jest odporne na zgniliznę i czynniki zewnętrzne. Znalazło szerokie zastosowanie jako materiał do wyrobu najróżniejszych przedmiotów codziennego użytku. Z drewna palo santo wykonuje się naczynka do yerba mate. Nie jest to masowa produkcja - każdy kubek do yerby z drewna palo santo wykonywany jest ręcznie. Sam proces pozyskania drewna jest intrygujący. Przez jakiś czas, ze względu na nadmierne eksploatowanie, drzewa palo santo objęte były ochroną, przez co zakazane było ich ścinanie. Jedyną dozwoloną formą pozyskania drewna było zbieranie opadłych, obumarłych gałęzi. Właśnie w ten sposób palo santo zyskuje swoje cenne walory. Opadłe gałęzie pozostawia się nienaruszone przez około 3-5 lat. W tym czasie zachodzą w nich różne reakcje chemiczne, drewno zmienia barwę i wydzielają się soki, które wpływają na walory aromatyczne.

Tykwa z drewna palo santo to nie jest zwykłe naczynko. Jest na swój sposób magiczna. Nie tylko wydziela przyjemny aromat, ale też oddaje swój smak przygotowanej w niej yerba mate, wzbogacając napar oryginalnymi, żywicznymi nutami. Zaparzona w palo santo yerba mate smakuje po prostu lepiej. Interesujący jest również jego wygląd. Rzemieślnicze naczynia do yerba mate z drewna palo santo są starannie wykonywane. Mają dość grube, solidne ścianki. Wyraźnie widoczne są słoje drzewa o różnych odcieniach brązu i zieleni. W dotyku czuć przyjemną fakturę drewna. Dezynfekujące właściwości żywicy sprawiają, że matero jest dość odporne na pleśń. Zdarza się, że żywica skrapla się na ściankach matero, wydobywając się spomiędzy słojów, barwiąc naczynko i tworząc małe, brązowo-zielone kropelki - jest to zupełnie naturalne zjawisko i nie należy jej usuwać. Żywica nie tylko wpływa na smak i aromat, ale też „magicznie” konserwuje naczynie i sprawia, że powstałe podczas użytkowania pęknięcia same się naprawiają.

Kubek do yerby z drewna palo santo. Różne rodzaje

Palo santo to bardzo wdzięczny materiał, który pozwala na wykonanie różnych rodzajów naczynek do picia yerba mate. Najbardziej popularne są naczynka o pękatym kształcie, wyposażone w nieco szerszy kołnierz, jak na przykład matero palo santo „Diego” popularne wśród klientów naszego sklepu. To duże matero wykonane z drewna palo santo, które pomieści aż 250 ml naparu! Guampa palo santo to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, paragwajskich guamp, wykonywanych z bydlęcego rogu. W tradycyjnej guampie można pić yerba mate wyłącznie w lodowatej wersji - tereré. Pod wpływem gorącej wody mogłaby oddać naparowi nieprzyjemny, gorzki smak. W naczynku wykonanym z drewna palo santo można pić yerba mate o każdej temperaturze. W sklepach z yerba mate i akcesoriami często spotkać można naczynka palo santo okute, jak na przykład dostępne w naszym sklepie matero „Hercules”. Metalowe okucie zapewnia naczynku jeszcze większą trwałość i wytrzymałość. Niezwykle ciekawe jest matero „Pampeano” - wyposażone w niewielkie kanaliki, wydrążone w grubych ściankach. Przygotowując napar, wodę leje się nie bezpośrednio na susz yerba mate, ale do kanalików. W ten sposób woda spływa po ściankach, mocząc susz stopniowo, od zewnętrznej strony. Yerba mate nabiera optymalnej mocy, a jej smak jest bardziej zrównoważony.

Zalety i wady naczynek wykonanych z palo santo

Aromat naczynka wykonanego ze „świętego drewna” jest niewątpliwie jego największą zaletą. W nim tkwi cała magia. Palo santo wpływa na smak i zapach przyrządzonego w nim naparu, dodając nowe, zaskakujące nuty. Łatwe oddawanie smaku i aromatu jest jednocześnie wadą tego typu naczynka. Klasyczna yerba mate, bez dodatków, zaparzona w palo santo zyska nowe, oryginalne nuty, które doskonale będą harmonizowały z jej smakiem. Niestety nie wszystkie smakowe dodatki w mieszankach yerba mate mogą dobrze komponować się ze smakiem „świętego drewna”. O naczynko z palo santo trzeba też odpowiednio zadbać. Nie można myć go detergentami, które mogą zniszczyć smak i aromat palo santo. Przed pierwszym użyciem naczynka trzeba je odpowiednio zabezpieczyć, smarując oliwą. Palo santo jest twarde i wytrzymałe, a także dość odporne na pleśń, ale mimo wszystko, jest materiałem organicznym, który „pracuje” pod wpływem gorącej wody - kurczy się i rozchodzi, przez co mogą powstawać pęknięcia. Pozostawione w nim resztki suszu mogą spowodować powstanie pleśni, a jednocześnie nie powinno się doprowadzić do całkowitego wyschnięcia drewna, bo to także przyczynia się do pękania.

Kup matero z drewna palo santo w sklepie MateMundo.pl!

Jeśli zależy Ci na tym, by w pełni poczuć magię yerba mate, powinieneś zdecydować się na zakup naczynka wykonanego ze „świętego drzewa” palo santo! W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór. Wymagającym mateistom polecamy duże matero palo santo XXL - „Porongo”. Ciekawym wyborem będzie obita skórą, pięknie zdobiona guampa - matero wykonane z drewna palo santo, o nietypowym kształcie. To duże naczynko, stworzone na wzór popularnych, paragwajskich guamp. Idealnym wyborem dla tych, którzy wolą pić mniejsze porcje naparu, będzie okute matero palo santo „Diego” - pomieści około 200ml naparu. Zapraszamy na zakupy!

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel