2020-02-27

Co to jest curado i jak je zrobić? Poradnik dla posiadaczy tykw i palo santo.


palo santo yerba mate

Drewno okaże się wdzięcznym i wytrzymałym surowcem, o ile wiemy jak o nie zadbać. Zasada sprawdza się także w przypadku naczynek do yerba mate. Dziś wyjaśnimy, czym jest curado i co zrobić, by nasza tykwa lub palo santo posłużyły nam przez długie lata.

Wyobraźmy sobie, że kurier właśnie dostarczył nam wymarzone naczynko do yerby, a my czym prędzej chcemy je przetestować przygotowując świeżą porcję naparu. Jeżeli zostało wykonane z ceramiki, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy przepłukanie wrzątkiem i właściwie tyle wystarczy by korzystać z niego bez żadnych ograniczeń. Jeśli jednak mamy do czynienia z naturalnym drewnem (jak w przypadku matero palo santo lub tykwy), radzimy ostudzić swój zapał! By akcesorium posłużyło nam długo i nie sprawiało problemów, konieczna będzie jego impregnacja. W nomenklaturze yerbopijców określamy je hiszpańskojęzycznym terminem curado. Proces sprowadza się do odpowiedniego nawilżenia naczynia, tak aby wzmocnić jego ścianki i uchronić przed pękaniem lub innymi uszkodzeniami. Do dzieła!

Curado palo santo

Dzięki obecności wonnej żywicy, naczynko z drewna palo santo wprowadza picie yerby w zupełnie nowy wymiar! Najpierw musimy je jednak odpowiednio przygotować do tej roli. Pierwszym krokiem będzie przepłukanie naszego matero zimną wodą i pozostawienie do całkowitego wyschnięcia. Następnie, nalewamy do środka odrobinę oliwy lub innego oleju i równomiernie rozsmarowujemy go po całym wnętrzu. Natłuszczone naczynko pozostawiamy na około 48 godzin. Przez ten czas ścianki matero powinny wchłonąć tłuszcz. Całość możemy teraz jeszcze raz opłukać. Tym razem woda może być ciepła (lecz nie wrząca!). Po całkowitym wyschnięciu możemy zacząć z niego korzystać! W celu jak najlepszego zabezpieczenia naszego palo santo, pamiętajmy, by opróżniać je z fusów po każdym użyciu. Zabieg curado warto od czasu do czasu powtórzyć. Stosując się do podanych wskazówek, matero z pewnością długo Wam posłuży!

Curado tykwy naturalnej

Naturalna tykwa to nic innego jak wydrążona i okuta z wierzchu tropikalna dynia. Przygotowanie jej do użycia będzie przebiegać nieco inaczej niż w przypadku matero palo santo. Chodzi tu bowiem nie tyle o zabezpieczenie, co usunięcie charakterystycznego aromatu wydzielanego przez ścianki. Wystarczy zasypać naczynko suszem (lub fusami) w około ¾ objętości. Następnie, należy zalać jego wnętrze ciepłą wodą o temperaturze około ok. 70-80 stopni celsjusza. Taki “napar” pozostawiamy na około dobę. Po upływie tego czasu, usuwamy fusy wraz z miąższem, po czym jeszcze raz powtarzamy poprzedni krok. Po upływie kolejnych dwudziestu czterech godzin, tykwa będzie gotowa do użycia.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel