Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-02-15

Historia kawy brazylijskiej - od odkrycia po światowy sukces

Kawa brazylijska

Brazylia to istne królestwo kawy. Powiemy nawet więcej, to prawdziwe imperium kawowe! Właśnie w tym kraju skupia się 1/3 światowej produkcji kawy. A wszystko zaczęło się od niepozornego bukietu kwiatów… Czym się charakteryzuje, co odróżnia ją od innych i jaka jest najlepsza kawa brazylijska? W dzisiejszym wpisie dokładnie przeanalizujemy temat „czarnego złota” Brazylii.


Spis treści:

  1. Brazylia – królestwo kawy
  2. Jak to się stało, że kawa trafiła do Brazylii?
  3. Jak smakuje oryginalna kawa brazylijska?
  4. Jak rozpoznać dobrą kawę z Brazylii?

Brazylia – królestwo kawy

Choć nam, mateistom, Brazylia kojarzy się przede wszystkim z yerba mate, prawda jest taka, że to kawa jest w Brazylii prawdziwą królową, a nie yerba. W największym kraju Ameryki Południowej plantacje kawowca obejmują łącznie obszar prawie 30 tysięcy kilometrów kwadratowych. Rocznie w kraju tym produkowanych jest około 4 milionów ton kawy – to 1/3 światowej produkcji! Większość wyprodukowanej w Brazylii kawy wyrusza z portu w Santos w dosłownie wszystkie zakątki świata, ale sami Brazylijczycy też uwielbiają pić kawę. Najbardziej lubią mocną i słodką.

Jak to się stało, że kawa trafiła do Brazylii?

Obecnie Brazylia stanowi centrum kawowego przemysłu, ale „zaledwie” 300 lat temu kawy nie było tu wcale. Oryginalnie kawowiec pochodzi z Etiopii, a legenda głosi, że pobudzające właściwości jego owoców odkrył przypadkiem pasterz, imieniem Kaldi. Zaobserwował, że po zjedzeniu jagód pewnej rośliny, jego kozy są bardzo pobudzone i mają nadzwyczaj dużo energii. Zainteresował się rośliną i zaniósł owoce do miejscowego szamana, który przyrządził z ich nasion aromatyczny napar, który po wypiciu wzmacniał koncentrację i pozwalał dłużej zachować czujność. Wieść o cudownej roślinie i przyrządzonym z jej nasion naparze rozniosła się po innych plemionach. Stopniowo, za sprawą kupców, kawa docierała do kolejnych państw i regionów. Od Bliskiego Wschodu, przez Europę, aż do obu Ameryk.

Do Brazylii kawa sprowadzona została po raz pierwszy w 1727 roku i wiąże się z tym kolejna legenda. Portugalczycy, którzy w tamtym czasie tworzyli na terenie Brazylii kolonię, byli zakochani w czarnym, pobudzającym napoju i bardzo chcieli samodzielnie rozpocząć uprawę kawowca na „swoim” terenie. Potrzebne im były do tego sadzonki, o które musieli poprosić inne państwo, posiadające już uprawę kawy. Tak się złożyło, że sąsiadujący z Brazylią Gujańczycy mieli sadzonki, ale traktowali je jak największy skarb i absolutnie nie chcieli się nimi dzielić. Uknuta więc została pewna intryga. Pod płaszczem misji dyplomatycznej do Gujany wysłany został pułkownik Francisco de Melo Palheta. Rozkochał w sobie żonę gubernatora Gujany, która na pożegnanie wręczyła pułkownikowi bukiet kwiatów. W jego wnętrzu ukryte zostały nasiona kawowca.

Od tej pory w Brazylii zaczęto uprawiać kawę, a wraz ze wzrostem jej popularności w Europie i Stanach Zjednoczonych i znacznym zwiększeniem popytu, brazylijski rynek kawy bardzo szybko stał się prawdziwą potęgą. Największe plantacje umiejscowione były w prowincjach Rio de Janeiro, São Paulo i Minas Gerais. Kawy produkowano tak dużo, że na początku XX wieku Brazylia odpowiadała za przeszło 80% światowego rynku, co mogło w przyszłości znacząco zachwiać gospodarką. Konieczne było narzucenie pewnych ograniczeń i przepisów, dlatego w 1931 roku powstał Instytut Kawy.

Kawa brazylijska

Jak smakuje oryginalna kawa brazylijska?

Jeśli kawowiec nie pochodzi oryginalnie z Brazylii, to dlaczego tu rośnie go najwięcej, a za najlepszą na świecie uważana jest właśnie kawa brazylijska? Kawowiec w Brazylii czuje się bardzo dobrze, ma tu doskonałe warunki uprawy. Panuje tu korzystny, subtropikalny klimat, który charakteryzuje się wysokimi temperaturami i częstymi opadami, a co za tym idzie – dużą wilgotnością. Plantacje kawowca położone są na żyznych glebach, bogatych w sole mineralne; na górzystym terenie. Kawa rośnie w Brazylii na wysokości około 800-1200 metrów nad poziomem morza. To niższa wysokość niż na przykład w Kostaryce czy Kolumbii. Ma to znaczący wpływ na smak kawy – jest delikatniejsza, z mniej wyczuwalną kwasowością. Listki kawowca są bliżej słońca, a jednocześnie chronione są przez bujną, tropikalną roślinność przed zbyt dużą ekspozycją na promienie słoneczne. Kawa brazylijska powstaje z dwóch gatunków kawowca – arabika (delikatniejsza) i w mniejszym stopniu robusta (cięższa, bardziej goryczkowa, ma większe stężenie kofeiny). Zbiory kawy odbywają się raz w roku i przypadają na porę suchą – od czerwca do września. W odróżnieniu od innych krajów, gdzie do obróbki owoców zwykle stosuje się metodę „mokrą” (przy użyciu wody i specjalistycznego sprzętu, który mechanicznie oddziela miąższ od nasion), w Brazylii ziarna kawy suszy się metodą „suchą” – naturalnie, w promieniach słońca.

A jaki kawa brazylijska ma smak? Czym różni się na przykład od kawy kolumbijskiej? Czy brazylijska kawa jest lepsza? Mówi się, że najbardziej klasyczna i uniwersalna kawa jest ta, pochodząca z Brazylii. Dobrze łączy się z mlekiem, ale równie wspaniale wypada jako „mała czarna”, bez żadnych dodatków. Przeciętne brazylijskie arabiki charakteryzują się lekkim, wysublimowanym smakiem, o niskiej kwasowości. Prawie całkiem pozbawione są goryczy. Wyczuwalne są w nich przyjemne, czekoladowo-orzechowe nuty. Smak jest zbalansowany, a na koniec charakterystyczny jest słodkawy finisz.

Jak rozpoznać dobrą kawę brazylijską?

Niestety, z dużą skalą produkcji wiąże się to, że zdecydowana większość kaw z Brazylii, to kawy przemysłowe. Do uprawy roślin, zbierania plonów i dalszej obróbki stosowane są maszyny, co zmniejsza koszty zatrudnienia ludzi i czas produkcji. Producenci stawiają na ilość, a nie na jakość. Na szczęście są od tego wyjątki. W latach 90. ubiegłego wieku na niektórych plantacjach zaczęto wprowadzać wysokie standardy uprawy, zbiorów i produkcji. Są to zwykle małe, rodzinne plantacje, gdzie nie używa się maszyn, a wyłącznie pracy ludzkich rąk. Rośliny podlegają restrykcyjnej selekcji. Zbierane są wyłącznie najlepsze owoce, o najwyższej jakości. Najlepsze brazylijskie kawy określane są mianem „premium” lub „speciality”, a jednym z przykładów jest dostępna w naszym sklepie rzemieślnicza kawa Mary Rose.

Kawa brazylijska Mary Rose jest dostępna w naszym sklepie w trzech rodzajach, w zależności od regionu pochodzenia – Mogiana (z São Paulo) i Cerrado oraz Guaxupe (z Minas Gerais). Wszystkie trzy, jak na mocną kawę brazylijską przystało, charakteryzują się przyjemnym smakiem, z orzechowo-czekoladowo-mlecznymi nutami, niską kwasowością i o ciężkim body. W kawach Guaxupe i Cerrado dodatkowo delikatnie przebija się posmak cytrusów. Ziarna tych kaw są duże, klasyfikowane jako premium. Palone są w uniwersalnym stopniu omniroast, dzięki czemu napar z nich można przyrządzić w praktycznie dowolny sposób – zarówno za pomocą profesjonalnego sprzętu, jak i w domowych warunkach.


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Kawa, Coffee, List of countries by coffee production, Coffee production in Brazil.
  2. I. Graboń, Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie, 2017.
  3. J. Hoffmann, The World Atlas of Coffee, 2014.
  4. International Coffee Organization.

Polecane

Mary Rose - Kawa ziarnista Brazil Cerrado premium 1 kg

Mary Rose - Kawa ziarnista Brazil Cerrado premium 1 kg

68,50 zł brutto/1szt.(68,50 zł / kg brutto)
Mary Rose - Kawa ziarnista Brazil Mogiana premium 1 kg

Mary Rose - Kawa ziarnista Brazil Mogiana premium 1 kg

51,94 zł brutto/1szt.(51,94 zł / kg brutto)
pixel