2020-07-28

Tereré z sokiem, czyli yerba mate na zimno w słodszym wydaniu

yerba mate terere terere z sokiem verde mate

Tereré z sokiem to napój, który doskonale orzeźwia i pomaga nawodnić się podczas upalnych letnich dni. Dzięki zamianie wody na sok uzyskuje się słodszy i delikatniejszy smak, który polubią nawet osoby sceptycznie nastawione do typowej dla yerba mate goryczy. Skąd wziął się pomysł na przygotowanie takiego napoju i jak przyrządzić tereré z sokiem samodzielnie?

Tereré z sokiem - skąd się wzięło?

Zgodnie z mateistyczną tradycją, tereré to yerba mate na zimno, czyli napój przygotowywany z suszu zalanego zimną wodą z lodem, często z dodatkiem ziół. Jego historia rozpoczęła się w latach 30. XX wieku w Paragwaju, kiedy to Paragwajczycy walczyli z Boliwijczykami o kontrolę nad prowincją, która miała zapewnić im dostęp do złóż ropy naftowej. W szeregach Paragwaju walczyli żołnierze rosyjscy zbiegli z Rosji po rewolucji październikowej. Z uwagi na bardzo wysokie temperatury panujące w Paragwaju, nieprzyzwyczajeni do upałów żołnierze szukali ochłody w tradycyjnym południowoamerykańskim napoju. Okazało się jednak, że trudno im przekonać się do goryczy właściwej tradycyjnej yerba mate zalewanej wodą, dlatego zaczęli zalewać susz sokami owocowymi. Z czasem taka odmiana tereré zdobyła serca Paragwajczyków, którzy na cześć jej wynalazców zaczęli nazywać ją tereré rosyjskim.

Jak przygotować tereré z sokiem?

Tereré z sokiem doskonale chłodzi nie tylko za sprawą wykorzystania chłodnego napoju, ale też orzeźwiającego połączenia goryczy z delikatnie słodkawymi nutami soków owocowych. Jak przygotować tereré z sokiem w domowym zaciszu? Chociaż tereré można przyrządzić z każdego suszu yerba mate, warto sięgnąć po mieszankę przeznaczoną do spożywania na zimno - najczęściej są to mieszanki zawierające aromaty cytrusowe. Należy pamiętać, że podczas przygotowania tereré niska temperatura odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ to dzięki niej uwalniają się związki czynne odpowiedzialne za smak i właściwości. Z tego powodu oprócz schłodzonego soku przydadzą się także kostki lodu. Jeśli chodzi o wybór smaku soku, jest to pole do eksperymentów - soki z pomarańczy i marakui będą idealne do przygotowania delikatnie kwaskowatego tereré, natomiast sok jabłkowy lub brzoskwiniowy doda napojowi słodyczy. Tykwę należy wypełnić suszem mniej więcej do połowy, a następnie zalać wybranym sokiem i uzupełnić kilkoma kostkami lodu.

Polecane

Verde Mate Green Terere 0,5kg

Verde Mate Green Terere 0,5kg

18,70 zł
37,40 zł / kg
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel