Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-04-04

Picie yerba mate - 7 przydatnych porad

Picie yerba mate

Ogromną zaletą yerba mate jest to, że można pić ją na wiele sposobów. Doskonale pobudza, a do tego ma niepowtarzalny smak i aromat. Jej esencja uwalnia się stopniowo, dzięki czemu możemy cieszyć się wspaniałymi walorami suszu nawet przy wielokrotnych zalaniach. Jak przygotować i pić yerbę, aby mateistyczny rytuał sprawiał jak najwięcej radości? Warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przygotowaliśmy mały poradnik dla każdego fana yerby. Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

  1. Co daje picie yerby?
  2. Jak pić yerba mate? Garść przydatnych porad
  3. Bombilla w dłoń! Pora na przygotowanie naparu yerba mate

Co daje picie yerba mate?

Wieki temu yerba mate jako pierwsi odkryli zamieszkujący Amerykę Południową Indianie Guarani. Wierzyli, że cudowna roślina była darem od bogów. Napar z niej przygotowany dodawał energii, która była niezbędna podczas długich polowań i wyczerpujących wędrówek. Yerba mate stała się ważnym elementem ich tradycji i kultury, choć nie zdawali sobie w pełni sprawy z zawartego w niej ogromnego bogactwa. Dziś, setki lat później, po licznych przeprowadzonych badaniach, opublikowanych pracach naukowych i wyczerpujących artykułach wiemy, co dokładnie znajduje się w yerbie i jak ona działa. Wiemy, że zawiera prawie tak dużo kofeiny jak kawa, dzięki czemu może stanowić jej doskonałą alternatywę. Wiemy też, że drzemie w niej prawdziwa moc witamin, minerałów i innych związków, które mają wspaniały wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Yerba mate to natura w czystej postaci i warto włączyć ją do swojej diety! A jak przygotować i pić yerbę, żeby było to jeszcze przyjemniejsze i efektywniejsze? Zebraliśmy kilka przydatnych porad dla każdego mateisty, niezależnie od stopnia wtajemniczenia.

Jak pić yerba mate? Garść przydatnych porad

W internecie znajdziesz mnóstwo poradników na temat przygotowania yerba mate i tego, jak ją pić. Często okazuje się, że teoria to jedno, a praktyka to coś zupełnie innego i zamieszczone na stronach internetowych instrukcje nijak mają się do rzeczywistości. Zdarzają się sytuacje, których nie jesteśmy w stanie przewidzieć, których musimy doświadczyć na własnej skórze, żeby wiedzieć w przyszłości, jak je rozwiązać. Jako zawodowi „wyjadacze” w świecie yerba mate z przyjemnością podzielimy się poradami, które w niejednej sytuacji uratowały nas przed rzuceniem matero i bombillą w kąt.

1. Syp tyle, ile chcesz i pij tak, jak chcesz.

Szczególnie na początku przygody z yerba mate pojawia się wiele niewiadomych. Jak pić, ile suszu sypać, ile nalać wody i w jakiej temperaturze? W większości poradników i instrukcji napisane jest, że yerbę pije się w matero, przez specjalną bombillę i że trzeba sypać susz w 1/4-3/4 pojemności naczynka. Czy zbrodnią więc jest zrobienie naparu w zwykłym kubku, przy użyciu zwykłego zaparzacza do herbaty, z mniejszą ilością suszu? Nie! Jeśli Tobie to odpowiada – pij tak jak chcesz i lubisz!

2. Zwilżaj susz stopniowo.

Nie zalewaj matero aż po brzegi i pozwól niewilgotnej yerbie unosić się na powierzchni. Przy kolejnych uzupełnieniach wody, zawartość matero i tak ostatecznie zamoczy się w całości. Lepiej jednak rozłożyć ten proces w czasie. Dzięki temu smak będzie lepiej zbalansowany, a napój nie utraci swoich walorów zbyt szybko. Przydatne może okazać się utworzenie tzw. „kopczyka” w matero. Po wsypaniu suszu do naczynka wystarczy przechylić je pod kątem tak, by susz ułożył się na jednej z jego ścianek. Jedni uważają, że jest to niepotrzebne – owszem, jeśli zamierzasz wyrzucić fusy po jednym zalaniu, to usypywanie kopczyka nie ma większego sensu. Jeśli jednak zależy Ci na wykorzystaniu w pełni potencjału ostrokrzewu, warto wstrzymać się z całkowitym zwilżaniem suszu jak najdłużej.

3. Nie marnuj yerby.

Yerba mate to nie zwykła herbata, której fusy zwykle tracą smak i aromat po pierwszym zalaniu wodą. Wyrzucanie porcji yerby po pierwszym zalaniu jest zwykłym marnotrawstwem, na dodatek często właśnie w kolejnych zalaniach ostrokrzew w pełni ukazuje swoje walory. Oczywiście, jeśli zostawiłeś mokre resztki w matero na całą noc, istnieje duże ryzyko, że powstała w nich pleśń i absolutnie nie nadają się do ponownego zalania, jednak w ciągu dnia, na przestrzeni kilku godzin możesz śmiało zalewać wodą jedną porcję suszu kilkukrotnie, aż do wypłukania smaku, aromatu i cennych właściwości.

4. Nie poruszaj bombillą.

Proste, a jakże ważne! Poruszanie rurką w matero nie tylko wzburza strukturę całego naparu i powoduje przemieszczanie się fusów w wodzie, co może doprowadzić do zatkania filtra. Znacznie łatwiej dochodzi też do zwilżania unoszącego się na powierzchni suszu, przed czym ostrzegaliśmy powyżej.

5. Nie zostawiaj końcówki yerby na dnie opakowania.

Nic tak nie psuje radości z picia mate, jak zatkana bombilla, a czasem nawet najlepszej rurce, z najdokładniejszym filtrem trudno jest oddzielić napar od bardzo drobno pokruszonych listków, patyczków i pyłu, które zostają na dnie każdej paczki z yerbą. Szkoda wyrzucać tę resztkę yerby, a jednocześnie na samą myśl o przyrządzeniu z niej naparu robi się słabo. Naszym patentem jest energiczne potrząśnięcie paczką przed wsypaniem suszu do matero, gdy widzimy, że zapas yerby powoli się kończy. W ten sposób drobne resztki z dna mieszają się z większymi kawałkami listków i patyczków i nie zostają na sam koniec.

6. Zatkaj ustnik bombilli kciukiem.

To bardzo prosty trick na uniknięcie zatkania bombilli podczas picia yerba mate. Wystarczy zatkać ustnik rurki kciukiem podczas umieszczania jej w naczynku wypełnionym wodą – i puścić, gdy już się zanurzy. W ten sposób w bombilli powstaje lekkie ciśnienie, które „wypycha” drobinki suszu, które mogłyby ewentualnie dostać się do filtra.

7. Pij powoli.

Nie chodzi tu tylko o delektowanie się smakiem yerby – choć oczywiście to też jest ważne. Duże, mocno zaciągnięte łyki mogą spowodować, że oprócz naparu do bombilli, a następnie do ust, dostaną się również fusy.

Jak pić yerba mate?

Bombilla w dłoń! Pora na przygotowanie naparu yerba mate

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, będziesz wyposażony w praktyczną wiedzę dotyczącą przygotowania i picia yerba mate, a mateistyczny rytuał sprawi Ci jeszcze więcej radości. Jeśli masz własne tricki i pomysły, o których nie wspomnieliśmy, a którymi chcesz podzielić się z innymi fanami yerby – daj nam znać!


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, październik 2007, Vol. 72, Issue 9, s. R138-R151.

Polecane

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

15,50 zł brutto/1szt.(31,00 zł / kg brutto)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

17,53 zł brutto/1szt.(35,06 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5kg

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5kg

32,23 zł brutto/1szt.(64,46 zł / kg brutto)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

30,37 zł brutto/1szt.(60,74 zł / kg brutto)
pixel