Picie yerba mate - 4 przydatne porady
Ogromną zaletą yerba mate jest to, że jej esencja uwalnia się stopniowo. Dzięki temu możemy cieszyć się wspaniałymi właściwościami suszu nawet przy wielokrotnych zalaniach. Należy jednak przestrzegać kilku dość istotnych zasad. Specjalnie dla was przygotowaliśmy mały poradnik. Dzięki niemu dowiecie się, jak najrozsądniej obchodzić się z yerbą, by najlepiej wykorzystać jej zdrowotne i smakowe walory!
- Kontroluj temperaturę.
- Nie zwilżaj suszu całkowicie.
- Nie przestawaj sączyć.
- Nie poruszaj bombillą.
O tym, że susz i wrząca woda to bardzo złe połączenie wie chyba każdy fan yerby. Do przygotowania naparu zazwyczaj używamy cieczy o temperaturze w granicach 60-80 stopni Celsjusza. Jest jednak jeszcze jedna istotna rzecz, która pomoże zapewnić optymalne uwalnianie się ekstraktu. Doświadczeni mateiści zwiększają temperaturę wody z każdym kolejnym zalaniem, oczywiście nie przekraczając wspomnianego górnego limitu. W ten sposób esencja wydobywa się znacznie wolniej. Pozwala nam to dłużej cieszyć się cennymi właściwościami yerby i jej szlachetną goryczką. Dla pełnej kontroli i komfortu warto zaopatrzyć się w specjalny termometr. Znajdziecie go na naszej stronie!
Nie zalewaj matero aż po brzegi i pozwól niewilgotnej yerbie unosić się na powierzchni. Przy kolejnych uzupełnieniach wody, zawartość matero i tak ostatecznie zamoczy się w całości. Lepiej jednak rozłożyć ten proces w czasie. Dzięki temu smak będzie lepiej zbalansowany, a napój nie utraci swoich walorów zbyt szybko.
Nie chodzi oczywiście o to, by czuć się “przyspawanym” do bombilli i matero. Pamiętajmy jednak, że raz zalany susz wymaga stałych dolewek. Nie możemy pozwolić na to, by całość się ochłodziła i - w efekcie - zaczęła wysychać. Napój utraci walory smakowe, a jego działanie znacznie się pogorszy.
Proste, a jakże ważne! Poruszanie słomką nie tylko wzburza strukturę całości i powoduje przedostawanie się fusów. Znacznie łatwiej dochodzi też do zwilżania unoszącego się na powierzchni suszu, przed czym ostrzegaliśmy powyżej.