Darmowa dostawa od 44,99 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Aktualności

CBSé – czterdzieści pięć legendy yerba mate

Świetnie kojarzona, a dla wielu wręcz kultowa marka ze słonecznej Argentyny obchodzi w tym roku czterdzieści pięć lat swojego istnienia. Yerba mate CBSé to bezapelacyjny lider rynku smakowych i funkcjonalnych kompozycji. Z okazji urodzin przyjrzymy się nieco bliżej profilowi legendarnej firmy. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Jak powstaje yerba mate?

Zerwać listki, zmielić, całość wrzucić do matero i zalać wodą? Zbyt proste, by mogło być prawdziwe! Kultywacja ostrokrzewu paragwajskiego i wytwarzanie yerba mate to długi proces, nad którym czuwa wiele osób. W dzisiejszym wpisie wnikliwie przyjrzymy się etapom produkcji naszego ulubionego suszu. Jeśli chcesz wiedzieć, jak to się dzieje, że listki ostrokrzewu trafiają z krzaczka do Twojego matero, zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Która yerba mate jest najlepsza według MateMundo?

Właśnie zaczynasz swoją przygodę z yerba mate, wkraczasz w ten fascynujący świat i zastanawiasz się, co najlepiej wybrać na początek? A może jesteś „mateistycznym weteranem”, który chce poszerzyć swoje horyzonty i odnaleźć odpowiedź na pytanie: jaka yerba mate jest najlepsza? Jesteś we właściwym miejscu. W dzisiejszym blogowym wpisie spróbujemy rozwiać wszelkie wątpliwości i podpowiemy, co najlepiej wybrać!

Czytaj więcej
Termos – niezawodny sposób na picie yerba mate poza domem

Specyficzny sposób przygotowania yerba mate sprawia, że w niektórych sytuacjach może być to kłopotliwe. W końcu nie zawsze mamy możliwość zabrania ze sobą matero i bombilli, a niekiedy nie mamy nawet dostępu do (ciepłej) wody. Jeśli zastanawialiście się, jak pić yerbę w podróży, jak wygodnie zabrać ją ze sobą na spacer lub jak przygotować napar w pracy – spieszymy z pomocą i przedstawiamy nasze pomysły na picie mate poza domem.

Czytaj więcej
Tereré z sokiem, czyli yerba mate na zimno w słodszym wydaniu

Tereré z sokiem to napój, który doskonale orzeźwia i pomaga nawodnić się podczas upalnych, letnich dni. Dzięki zamianie wody na sok uzyskuje się słodszy i delikatniejszy smak, który polubią nawet osoby sceptycznie nastawione do typowej dla yerba mate goryczy. Skąd wziął się pomysł na przygotowanie takiego napoju i jak przyrządzić tereré z sokiem samodzielnie? Sprawdzamy!

Czytaj więcej
Indianie Guarani: pionierzy yerba mate

Indianie Guarani – gdyby nie oni, być może nigdy nie skosztowali byśmy wspaniałej yerba mate. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się fascynującej historii i kulturze Indian Ameryki Południowej jako pionierów w uprawie i konsumpcji yerba mate. Jak żyli, jak to się stało, że odkryli ostrokrzew paragwajski i jakie znaczenie napar miał w ich kulturze? Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Chcesz rzucić palenie? Być może pomoże ci w tym… yerba mate!

Nie raz słyszeliście pewnie określenie „popielniczka” w kontekście mocno goryczkowych, najczęściej paragwajskich yerba mate, pokroju Pajarito. Wszystko przez skojarzenie charakterystycznego, wędzonego aromatu z tytoniowym dymem. Tymczasem nie dość, że w przeciwieństwie do papierosów yerba mate ma pozytywny wpływ na zdrowie, to może wręcz pomóc w walce z nikotynowym nałogiem! Yerba mate a papierosy – co mają wspólnego?

Czytaj więcej
Zbyt gorzka yerba mate. Jak zminimalizować gorycz naparu?

Goryczkowy posmak jest jedną z cech charakterystycznych naparów z ostrokrzewu paragwajskiego. Wiele osób zaczyna doceniać go dopiero po pewnym czasie od rozpoczęcia przygody z yerbą, a niektórzy po prostu wolą delikatniejsze smaki. Jak poprawić smak yerba mate i zminimalizować gorycz naparu, aby móc się nim delektować i czerpać satysfakcję z picia?

Czytaj więcej
Sarsaparilla – korzeń pełen zdrowia. Właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Sarsaparilla to roślina o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej. Jej korzeń jest wykorzystywany do produkcji różnych preparatów, w tym napojów, suplementów diety, a nawet kosmetyków. W dzisiejszym wpisie dowiesz się więcej o właściwościach sarsaparilli, jej zastosowaniu, skutkach ubocznych i przeciwwskazaniach. Jak smakuje sarsaparilla i czy dobrze łączy się z yerba mate? Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Bombilla – jak prawidłowo o nią dbać?

Bombilla to jeden z gadżetów niezbędnych do tego, by móc cieszyć się klarownością yerba mate. Jej niecodzienna budowa znacznie ułatwia picie naparu, ale też sprawia, że dokładne wyczyszczenie może być problematyczne. To jednak nie powód do zmartwień! W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, jak wyczyścić bombillę, by służyła przez długi czas i lśniła nieskazitelną czystością. Zaczynamy!

Czytaj więcej
Dodatki do yerba mate – katuava czy catuaba?

Na rynku spotkać można yerba mate z przeróżnymi składnikami – mogą to być zioła, owoce, olejki i aromaty. Czytając etykiety produktów być może spotkaliście się ze składnikiem o nazwie catuaba lub katuava. Pewnie wiele razy zastanawialiście się, dlaczego składnik ten ma dwie nazwy? Czy to błąd? Okazuje się, że mimo bardzo podobnej nazwy są to dwa, różne dodatki. Dzisiaj rozwiejemy wątpliwości i opowiemy Wam więcej na ich temat!

Czytaj więcej
Nowość prosto ze słonecznej Argentyny. Poznajcie yerba mate Rio Parana!

Mamy tu miłośników argentyńskich yerba mate? Dziś swoją premierę ma u nas zupełnie nowa marka, prosto ze słonecznej Argentyny – Rio Parana! W estetycznie zaprojektowanych opakowaniach zamknięty został smak tradycji, bogactwo kultury Indian Guarani i spokój argentyńskiej sielanki. Jesteście ciekawi, jaka yerba kryje się pod kolorowym logo Rio Parana? Zapraszamy do lektury dzisiejszego premierowego wpisu i spróbowania argentyńskiej nowości!

Czytaj więcej
Kofeina w yerba mate i w kawie – dlaczego warto wybrać yerbę?

Yerba mate ceniona jest za swój oryginalny, ziołowy smak, ale też za silne właściwości pobudzające, dzięki którym wielu uważa ją za dobrą alternatywę dla kawy. Zarówno picie yerby jak i kawy może przynieść wiele korzyści, a każdy z naparów ma swoje wady i zalety. Który z nich jest lepszy i czy yerba mate faktycznie może całkowicie zastąpić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Czytaj więcej
Co to jest curado i jak je zrobić? Poradnik dbania o naczynka do yerba mate

Wykonane z naturalnych materiałów przedmioty codziennego użytku wyróżniają się wysoką jakością i unikalnym charakterem. Naturalne drewno czy zdrewniały owoc tykwy mogą okazać się wdzięcznymi i wytrzymałymi surowcami, o ile wiemy jak o nie zadbać. Zasada sprawdza się także w przypadku naczynek do yerba mate. Dziś wyjaśnimy, czym jest curado i co zrobić, by naczynka wykonane z naturalnej tykwy lub drewna palo santo posłużyły nam przez długie lata

Czytaj więcej
Najmocniejsza yerba mate. Dowiedz się, co najlepiej pobudza!

Z doświadczenia wiemy, że obok smaku, kluczowe znaczenie ma dla Was pobudzające działanie yerba mate. Często dostajemy pytania o najbardziej pobudzające produkty dostępne w naszym sklepie. W dzisiejszym tekście postaramy się zaspokoić Waszą ciekawość. Przygotowaliśmy listę najmocniejszych yerba mate na rynku. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Masło orzechowe w proszku Nustino. Klasyka w pysznym i zdrowym wydaniu!

Masło orzechowe to wspaniała przekąska, której trudno się oprzeć. Niestety arachidowy krem cechuje się bardzo dużą zawartością kalorii i prawie w połowie składa się z tłuszczu. W ofercie naszego sklepu jest jednak całkowicie naturalny produkt, który stanowi idealny kompromis między tym, co smaczne i przyjemne, a tym, co zdrowe. Poznajcie sproszkowane masło orzechowe Nustino

Czytaj więcej
Picie yerba mate - 7 przydatnych porad

Ogromną zaletą yerba mate jest to, że można pić ją na wiele sposobów. Doskonale pobudza, a do tego ma niepowtarzalny smak i aromat. Jej esencja uwalnia się stopniowo, dzięki czemu możemy cieszyć się wspaniałymi walorami suszu nawet przy wielokrotnych zalaniach. Jak przygotować i pić yerbę, aby mateistyczny rytuał sprawiał jak najwięcej radości? Warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przygotowaliśmy mały poradnik dla każdego fana yerby. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
pixel